Доступність посилання

ТОП новини

Після останного ультиматуму Афіни кажуть, що готують пропозиції


Грецький прем'єр Алексіс Ципрас на саміті у Страсбурзі, 8 липня 2015 року
Грецький прем'єр Алексіс Ципрас на саміті у Страсбурзі, 8 липня 2015 року

На сесії Європарламенту висловили бажання втримати Грецію у єврозоні

Страсбург Греція запевняє, що рішуче налаштована досягти угоди із європейськими кредиторами. Про такі наміри у середу в Європейському парламенті повідомив прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас. Водночас, у самій європейській співдружності до заяв голови грецького уряду ставляться без особливої довіри, не виключаючи будь-яких сценаріїв.

«Не можна допустити розколу Європейського союзу. Ми хочемо знайти почесний компроміс, щоб цього униктути», – стверджує лідер Греції, висловлюючи переконання, що його країна здатна задовольнити вимоги протягом найближчих двох-трьох днів.

Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас виступив на пленарному засіданні Європарламенту після невдалих переговорів на євросаміті, що відбувся у вівторок, та недільного референдуму, який відкинув пакет допомоги міжнародних кредиторів взамін на заощадження.

Те, що взяли за звичку називати «грецькою кризою» – це ознака безсилля єврозони в намаганнях знайти остаточний вихід з кризи єврозони, яка сама себе живить, і знайти вихід із ситуації, що склалася, вважає Ципрас.

Ми шукаємо компромісне рішення в європейських традиціях, щоб уникнути розколу в ЄС. Ми всі усвідомлюємо критичність моменту і готові взяти на себе нашу частину історичної відповідальності
Алексіс Ципрас

«Насправді, мова йде не про винятково грецьку проблему, а про питання загальноєвропейського масштабу. І європейська проблема потребує європейського рішення. Нині ми шукаємо компромісне рішення в європейських традиціях, щоб уникнути розколу в ЄС. Ми всі усвідомлюємо критичність моменту і готові взяти на себе нашу частину історичної відповідальності», – заявив Ципрас в Страсбурзі.

Європарламент каже «ні» виходу Греції, «так» конкретним пропозиціям Афін

Водночас, Алексіс Ципрас каже, що не бажає перекладати тягар боргів Греції на європейських платників податків, тож обіцяє провести державну реформу. Боротьба проти олігархії буде пріоритетом уряду. І водночас, першочергова мета – це боротьба із безробіттям та допомога бізнесу, каже він.

Голови європейських установ та європейські депутати протягом дебатів заявили про необхідність негайного знаходження Афінами прийнятних пропозицій. Водночас, на сесії Європарламенту висловили бажання втримати Грецію у єврозоні.

Був відсутній контроль за шахрайством у податковій сфері серед найбагатших верств населення
Алексіс Ципрас

Представник ліворадикальної партії «СІРІЗА», грецький прем’єр-міністр Ципрас зі свого боку додає, що «на жаль, ми опинилися в цій складній ситуації через те, що протягом десятиліть різні представники попередньої грецької влади потурали корупції, загравали із владою бізнесу, та був відсутній контроль за шахрайством у податковій сфері серед найбагатших верств населення».

Ми рішуче налаштовані на збереження єдності і в Греції, і в Євросоюзі
Алексіс Ципрас

Голова грецького уряду наводить цифри: сьогодні 57 відстотків багатства Греції перебуває у руках 10 відсотків греків. «Тож ми хочемо боротися із владою олігархії та картелів, проти шахрайства з податками. Ми рішуче налаштовані на збереження єдності і в Греції, і в Євросоюзі», – каже він.

Напередодні в результаті зустрічі лідерів країн єврозони Афінам дали час до п’ятниці для надання остаточних пропозицій взамін на продовження програми допомоги.

У неділю для єврозони настане «момент істини»

У середу Греція зробила офіційний запит для початку нової програми макрофінансової допомоги, так званого «третього пакету» порятунку. Це підтвердили у Європейському стабілізаційному фонді (ESM).

Дональд Туск
Дональд Туск

Наступні три дні обіцяють бути дуже інтенсивними в політичному сенсі. Голова Європейської ради Дональд Туск, виступаючи перед членами Європейського парламенту, вкотре нагадав, що неділя – це останній термін для знаходження рішення грецькій кризі. Відсутність угоди на той час, за словами Дональда Туска, буде «найгіршим сценарієм», насліднком якого стане банкрутство грецьких банків та наступний вихід країни із єврозони.

П’єр Карло Падоан
П’єр Карло Падоан

Тим часом, щоб Греція залишилася в зоні євро і відновила економічне зростання, потрібна допомога, заявив у середу в Римі італійський міністр фінансів П’єр Карло Падоан.

Італійський міністр додає, що «будівельні роботи для Греції» повинні супроводжуватися «будівельними роботами для всієї об’єднаної Європи», а італійський уряд готовий підтримати ці два проекти.

На референдумі 5 липня більшість греків висловилися проти запропонованих ЄС і МВФ умов кредитування країни, за що агітувала правляча ліворадикальна партія «СІРІЗА». Після референдуму розпочалися нові пошуки рішення грецькій борговій кризі. У неділю в Брюсселі має відбутися саміт ЄС, який називають «самітом останнього шансу» та «моментом істини», бо відсутність домовленості означатиме офіційний вихід Греції із зони обігу євро.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG