Доступність посилання

ТОП новини

В Україні почали відбирати антикорупційних детективів


Після тестів і спеціальної підготовки нові фахівці будуть універсальними – детективами і слідчими в одній особі

Ярослава Трегубова

Київ – В Україні розпочався перший етап відбору на посади детективів Національного антикорупційного бюро. Претендентів перевіряють на знання законодавчої бази. За словами директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника, головна умова допуску до тестування – вища юридична освіта та не менше двох років професійного стажу, також перевіряється участь у «корупційних скандалах». Вітаються такі особисті якості, як ініціативність та рішучість.

2233 кандидати зареєструвались на перший етап відбору. Він триватиме близько двох тижнів. Усього у відомстві відкрито 100 вакансій.

Проблем, чим нагодувати сім’ю, чим заплатити за квартиру у наших працівників не буде, вони зможуть зосередитись на роботі і намагатимуться змінити державу
Артем Ситник

«Якщо людина має бажання щось змінити в цій країні, то в неї буде така можливість. Я дуже позитивно сприймаю перші дні робити патрульної служби і ту мотивацію, яку ці люди мають. І я думаю, що у нас буде така ж ситуація. І в принципі, проблем, чим нагодувати сім’ю, чим заплатити за квартиру у наших працівників не буде, вони зможуть зосередитись на роботі і відповідно намагатимуться змінити державу, оскільки боротьба з корупцією – це такий же небезпечний фронт, як і те, що у нас на Сході України», – говорить Артем Ситник.

В Україні почали відбір детективів для Актикорупційного бюро
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Втім, голова відомства сумнівається, що на роботу візьмуть одразу 100 детективів. Адже, за його словами, результати конкурсного відбору на посаду керівника юридичного управління показали, що навіть великий стаж не гарантує високий рівень знань.

Я до кінця не впевнений, що будуть прийняті сто детективів, можливо, такий жорсткий відбір дозволить нам набрати 50, 70 чи 80 детективів
Артем Ситник

«До керівників юридичного управління були вимоги вищі – це 10 років стажу юридичного, тобто прийшли люди, які вже мають певний досвід, але вони не здали тестування. Мені важко спрогнозувати, скільки людей-конкурсантів з 2000 допустять до наступного етапу», – каже Ситник. – Я до кінця не впевнений, що будуть прийняті сто детективів, можливо, такий жорсткий відбір дозволить нам набрати 50, 70 чи 80 детективів».

Переможців конкурсу визначать на початку серпня. За словами Ситника, для них уже розроблена спеціальна програма тренувань.

«У нас люди будуть займати посади не слідчих і не оперативних працівників. Це посада, яка поєднує функції детектива і слідчого. Це фактично новий інститут в структурі правоохоронної системи України і фахівці, які успішно можуть проводити оперативно-розшукові заходи і слідчі дії. У нас таких фахівців до цього не готували, тому ці тренінги необхідні, щоб люди були готові до універсальної роботи», – говорить Артем Ситник.

Роботу вони почнуть в кінці вересня – на початку жовтня, говорить Ситник. Тоді ж обіцяє і перші розслідування.

«Буде створена потужна аналітична служба, яка буде аналізувати інформацію з баз даних, до яких бюро буде мати доступ. Тобто це і фінансовий моніторинг, це податкова, це митниця, це МВС. Закон про Антикорупційне бюро дає можливість нам підключитися до всіх баз даних, інформаційних систем, адміністратором яких є державні органи. Це повноваження поки має лише Антикорупційне бюро і Національне агенство із запобігання корупції, яке створюється при Кабінеті міністрів. Доступ до такого потужного пласту інформації і її належна аналітична обробка дасть можливість детективам дуже оперативно проводити розслідування», – стверджує Ситник.

Одним з перших тестування завершив Дмитро Андрієв зі Львова. Каже, набрав 98 балів зі 100. Але радіти поки не поспішає, бо на цьому відбір не завершується. Хоча, не приховує, результатом задоволений.

Хотілося б долучитися до тих позитивних змін, які відбуваються в нашій країні, зокрема, до боротьби з корупцією

«Хотілося б долучитися до тих позитивних змін, які відбуваються в нашій країні, зокрема, до боротьби з корупцією, яка, сподіваюся, після початку роботи бюро буде вже більш реальною, а не такою, якою вона зараз, на жаль, є. По-друге, хотів реалізувати себе як фахівець, тому що завжди мав бажання працювати в такій сфері. Ну і зарплату досить непогану обіцяли», – ділиться Дмитро.

«Є прагнення змінити щось на краще в країні і боротися з корупцією. І ті корупційні схеми, які зараз діють і в фіскальній службі, якій був нещодавно підпорядкований наш університет... Хочеться змінити щось на краще. Є сили і бажання, думаю, цього буде достатньо. Хочеться, щоб країна процвітала. Це все-таки країна, в якій я народився і проживаю. Хочеться, щоб мої діти жили в країні, яка буде європейською, зразковою», – говорить викладач Національного університету державної податкової служби України Антон Бабенко, який також вирішив позмагатися за вакансію.

Це можливість отримати достойну зарплату, виконуючи благородну місію

«Це можливість отримати достойну зарплату, виконуючи благородну місію. Якщо починання реалізуються так, як це висвітлюється в пресі, це буде прекрасно», – говорить інший учасник відбору, юрист-консультанта Василь Бабак.

Ті, хто успішно пройде тест, перейдуть до наступних етапів відбору – тестування загальних здібностей та психометричних характеристик. Завершиться відбір співбесідою найкращих конкурсантів з представниками комісії.

На цю ж тему:

08.07.2015
В Україні почався пошук антикорупційних детективів

Стартує перший етап відбору кандидатів. Сумніви в роботі самого Антикорупційного бюро висловлюють експерти далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG