Доступність посилання

ТОП новини

Які запобіжники проти корупції є у новій поліції?


Один день з новими поліцейськими
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

«Я не працював ніколи у правоохоронних органах, і з моїх рідних ніхто не працював у цій сфері» – поліцейський

Київ – 4 липня у Києві склали присягу на вірність народові України дві тисячі поліцейських патрульної служби. Вони мають замінити старі міліцейські патрулі і патрульних Державної автоінспекції. З моменту прийняття ними присяги і аж дотепер кияни активно обговорюють роботу молодих патрульних, їхні поведінку, стиль, уніформи. В Україні, яка за рівнем корупції посіла 144 місце серед 177 держав, де форма «даішника» або міліціонера асоціюється з хабарем, люди сподіваються, що новостворена поліція захищатиме саме пересічних українців і дбатиме про їхню безпеку, а не про власну кишеню.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:36 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Роману Недільку – 26 років, він киянин, служив у Збройних силах України. Він один з тридцяти трьох тисяч кандидатів, хто прийшов у січні цього року на співбесіду, сподіваючись стати поліцейським. Переш ніж 4 липня присягнути на вірність Україні, Роман пройшов чотири етапи конкурсів і тестів. Своїм головним завданням новий патрульний вважає захист прав українців і безпеку у місті.

З нас ніхто не буде хабарі брати, і з людей гроші вимагати ніхто не буде

«Ми хочемо змінити щось у цій країні, щоби була до нас довіра у людей, щоб нам довіряли, щоб знали, що до нас завжди можна звернутись, і ми завше прийдемо на допомогу. З нас ніхто не буде хабарі брати, і з людей гроші вимагати ніхто не буде, ми будемо працювати за ідею і сподіваємось на підтримку людей», – розповів поліцейський у розмові з Радіо Свобода.

У Києві склали присягу перші 2 тисячі поліцейських
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Відповідаючи на запитання, для чого він пішов у поліцію, Роман відповідає коротко – щоб здолати корумповану систему і повернути довіру українців до правоохоронних органів.

Я не працював ніколи у правоохоронних органах, з моїх рідних ніхто не працював у цій сфері

«Я не працював ніколи у правоохоронних органах, я, можна сказати, нова людина у цій сфері, з моїх рідних ніхто не працював у цій сфері. Я прийшов за ідею, за цю ініціативу – змінити щось у країні», – зазначив він.

Заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе повідомила журналістам, що лише 68 патрульних у поліції Києва мають досвід роботи у структурах МВС. Конкурс на нову посаду вони проходили на рівні з усіма іншими, і разом з новачками складали тести і проходили відбір на полігоні, зазначила Згуладзе.

Ека Згуладзе отримує символічний подарунок від президента і прем'єра під час присяги поліції
Ека Згуладзе отримує символічний подарунок від президента і прем'єра під час присяги поліції

Як зробити, щоб поліція не перетворилась знову на міліцію?

Нинішні очільники України ще будучи опозиціонерами з трибуни Майдану обіцяли подолати корупцію в правоохоронних органах, рік тому до цього процесу долучились грузинські фахівці. Реформу МВС розпочали з реформування патрульних служб і Державної автоінспекції, замінивши їх поліцейськими патрулями.

Кияни здебільшого позитивно ставляться до нових патрульних, але на форумах у соціальних мережах іноді виникає питання, чи не перетвориться патрульна поліція на стару міліцію?

Уряд обіцяє, що цього не станеться. Адже нові закони, які вводять у дію реформу правоохоронних органів, передбачають «запобіжники» проти корупції. Так, витрати на управління апаратом зведуть до мінімуму за рахунок впровадження сучасних інформаційних технологій та систем. Також поліцейські будуть незалежні від політичних впливів або інтересів окремих бізнес-структур, зазначила Згуладзе.

Створення нових правоохоронних органів – одне з небагатьох помітних досягнень нової влади, тому президент України Петро Порошенко особисто давав напутні поради новим поліцейським.

«Я рівною мірою переконаний як у вашому професіоналізмі, у вашій мужності, так само, як і у вашій чесності і порядності. Український народ вірить і довіряє вам і покладає на вас колосальні надії. І я, так само, як і вся українська влада, переконаний, що ви виправдаєте цю довіру», – наголосив Порошенко.

Закон про національну поліцію ухвалений. Що далі?

Президент Порошенко повідомив, що реформування системи МВС розпочато із столиці України, але цей процес продовжується, і незабаром нові поліцейські патрулі працюватимуть у Львові, Харкові, Одесі і далі на всій території України.

Як повідомив журналістам один з його авторів, член комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Юрій Луценко, з моменту ухвалення закону «Про Національну поліцію» 2 липня, Національна поліція – це окремий орган, який формуватиме і координуватиме уряд України через міністра внутрішніх справ.

У складі Національної поліції функціонуватимуть кримінальна поліція, патрульна поліція, поліція охорони, спеціальна поліція, поліція особливого призначення
Юрій Луценко

«У складі Національної поліції функціонуватимуть кримінальна поліція, патрульна поліція, поліція охорони, спеціальна поліція, поліція особливого призначення», – розповів Луценко.

Але на момент складання присяги (4 липня) нові поліцейські ще не були повністю введені в українське правове поле. А отже, на думку деяких юристів, форсування виходу нових поліцейських на патрулювання без узгодження їхнього статусу в межах нині чинного законодавства про міліцію підриває намагання нової владної команди створити правоохоронних орган, який би користувався довірою громадян.

Київський правник Геннадій Друзенко з цього приводу зауважив у своєму пості у соціальній мережі Facebook:

«Сутність реформи полягає в тому, що, на відміну від корумповано-понятійних стосунків з міліцією, стосунки громадянина з поліцією мають ґрунтуватися на законі і тільки на законі. Тоді засадниче питання: чому ж не можна було почекати тиждень-два, аби запровадження поліції не викликало сумніві у її законності?» – зазначив Друзенко.

Експерти також застерігають від надмірного захоплення зовнішніми змінами і закликають подивитися на те, що глибинні реформи органів охорони правопорядку не лише не проводяться, але навіть не обговорюються. Про це, зокрема, розповів журналістам експерт всеукраїнської громадської ініціативи «ОПОРА» Тарас Гателяк.

Торкаючись реформ, ми говоримо про оптимізацію структури. У той же час, законодавство передбачає не оптимізацію, а створення територіальних підрозділів органів внутрішніх справ
Тарас Гателяк

«Торкаючись реформ, ми говоримо про оптимізацію структури. У той же час, законодавство передбачає не оптимізацію структури, а створення територіальних підрозділів органів внутрішніх справ. А взамін ми, громадськість, говоримо про інше: має бути центральний апарат з функціями координаційного центру між Національно поліцією, прикордонною службою, міграційною службою, Національною гвардією», – каже Гателяк.

Натомість, на думку експерта, міністерство зберігає громіздкий апарат у центрі і на місцях, що залишає ризики утворення корупційних зв’язків між новими поліцейськими і місцевими політичними і діловими елітами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG