Доступність посилання

ТОП новини

Чи збережуть для українського лісу мораторій на його експорт?


Вирубка лісів у Карпатах (©Shutterstock)
Вирубка лісів у Карпатах (©Shutterstock)

Порошенко підписав закон про мораторій на експорт необробленої деревини, а в екологів обмаль оптимізму

Київ – Україна з нового року припиняє експортувати необроблену деревину – ідеться в законі, який днями підписав президент Петро Порошенко. Водночас у парламентській коаліції, яка підтримувала цей закон, говорять, що це початок шляху: припинення експорту повинне відбуватися одночасно з відродженням переробки деревини в Україні. Між тим, такі переробні потужності вже створюють західні інвестори. Екологи ж прогнозують, що закон мало вплине на збереження природи, він радше змінить економічну ситуацію в лісовій галузі.

Чи збережуть для українського лісу мораторій на його експорт?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Закон про мораторій на експорт необробленої деревини підписав президент України Петро Порошенко, йдеться на сайті Верховної Ради.

Змінений у квітні закон України «Про особливості регулювання діяльності… пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» передбачає, що всі види деревини не можна буде вивозити в необробленому вигляді з 2016 року, а сосну (основну експортну породу) – з 2017 року. Днями цей документ повернувся із підписом президента до парламенту, де його підписав спікер, і він набув чинності після публікації.

За задумом авторів закону, тимчасовий десятирічний мораторій на вивіз за кордон деревини дасть змогу направити сировину на підприємства України, створити нові робочі місця, забезпечити значні наповнення бюджету держави.

Микола Томенко
Микола Томенко

Закон матиме позитивний вплив і на захист довкілля, і на деревообробну промисловість, однак для цього доведеться виконати ще багато роботи, пояснює Радіо Свобода голова комітету Верховної Ради з екологічної політики та природокористування Микола Томенко.

І особливо подбати треба про контроль за дозволами на вирубку у перехідний період, оскільки заборони на експорт почнуться з 1 січня 2016 року
Микола Томенко

«Це є доброю новиною. Яка, щоправда, супроводжувалася процедурними порушеннями законодавства. Це передумова, яка дає нам змогу рухатися далі. А далі треба ухвалити закон про створення умов для ввезення до України деревообробного обладнання. Треба змусити лісівників виконувати цей закон, бо Держлісагентство і уряд були категорично проти цього закону, і вимагали вето. І особливо подбати треба про контроль за дозволами на вирубку у перехідний період, оскільки заборони на експорт почнуться з 1 січня 2016 року», – зауважив Томенко.

Завантажені деревиною фури поблизу Іванкова Київської області навесні 2015 року
Завантажені деревиною фури поблизу Іванкова Київської області навесні 2015 року

Рубають і до початку мораторію, рубатимуть і після – еколог

Тим часом, експорт деревини не скидає обертів. Так, Радіо Свобода переконалося, що в Житомирській, Івано-Франківській, Львівській та інших областях лісової зони щодня формуються потяги, завантажені деревиною, які йдуть до країн ЄС. Паралельно росте й площа вирубок: аерофотозйомка свідчить, що за останні роки в окремих районах полісся вирубки та молоді насадження, створені на їхньому місці, займають близько половини площі великих лісових масивів.

Радіо Свобода оглянуло лісосмуги Київщини
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

Водночас із початком мораторію на вивіз необробленої деревини темпи вирубок не обов’язково зменшаться, прогнозує еколог, експерт з питань лісового сектору Олег Листопад.

Менше рубати не будуть. Через те, що український внутрішній ринок має дуже великі потреби в деревині
Олег Листопад

«Менше рубати не будуть. Через те, що український внутрішній ринок має дуже великі потреби в деревині, й він компенсує припинення експорту. До того ж, компанія «Швайнгофер», наприклад, будує завод з переробки одного мільйона кубометрів деревини на рік, тоді як загалом в Україні вирубується 16 мільйонів», – пояснює еколог.

За словами Олега Листопада, закон про мораторій на експорт деревини є не так екологічним, як економічним чинником: з одного боку, розвиватимуться галузі, які переробляють деревину, з іншого – постраждають компанії, які нині експортують ліс.

Тим часом, західні експерти вже висловлюють критичні зауваження щодо нового закону. Так, фахівці Світового банку вважають мораторій не найкращим способом обмежувати експорт деревини і пропонують застосовувати для цього не адміністративні, а економічні важелі.

Україна за часткою лісистості території посідає одне з останніх місць в Європі: лісом вкриті лише 14% її площі, тоді як в середньому в ЄС – удвічі більше, повідомляють фахівці Національного екологічного центру України. Попри це Україна є одним з лідерів за обсягами експорту деревини в Європі.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG