Доступність посилання

ТОП новини

УАПЦ відмовилася від об’єднання – УПЦ Київського патріархату


Михайлівський собор у Києві (©Shutterstock)
Михайлівський собор у Києві (©Shutterstock)

Жодна із церков наразі не ухвалила ніякого документа – експерт

Тетяна Люта

Українська православна церква Київського патріархату заявляє про відмову Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) від попередніх домовленостей про створення єдиної церкви. Про це йдеться в заяві прес-служби УПЦ (КП). Радіо Свобода намагалося отримати коментар з цього приводу в УАПЦ, але всі спроби, наразі, не дали результату.

«Вчорашні події – це, перш за все, зневага до вселенського патріарха і Константинопольської матері-церкви, зневага до місії вселенського патріарха та Православної церкви загалом. Навряд чи після такого владикам УАПЦ можна буде сподіватися на бажання вселенського патріарха мати з ними будь-яку справу», – заявив 10 липня архієпископ УПЦ Київського патріархату Євстратій Зоря.

При роботі комісій з об’єднання УАПЦ та УПЦ КП були присутні представники Константинопольського патріархату. Вони на власні очі мали змогу побачити позицію обох церков щодо їхнього об’єднання та зробити свої висновки.

«Без сумніву, дії УАПЦ матимуть наслідки у її подальших стосунках із Вселенським патріархом», – зазначає релігієзнавець Людмила Філіпович.

Підготовка до об’єднання церков велася досить довго. На засіданні 8 червня обома сторонами шляхом діалогу було погоджено усі його умови.

«УАПЦ в односторонньому порядку фактично вийшла із цього діалогу на вчорашньому Архієрейському соборі, відмовившись від усіх тих пунктів, які напрацювала спеціальна спільна комісія, ведучи підготовку до Об’єднавчого Собору», – наголосила з цього приводу Людмила Філіпович.

Жодна із церков наразі не ухвалила ніякого документа – Антошевський

Іншої думки щодо ситуації, яка склалася, директор Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський. Він зазначає, що жодна із церков наразі не ухвалила ніякого документа, який би підтвердив розірвання їхніх стосунків. Діалог просто знову зайшов у глухий кут, як це було вже не один раз. Тому можна сподіватися на те, що він матиме певне продовження. Це можуть бути якісь закриті зустрічі, обговорення, ухвалення певних документів чи постанов про відновлення стосунків між церквами.

Основна суперечка між церквами виникла на тлі трьох розбіжностей у їхніх поглядах: кількість делегатів на Об’єднавчому Соборі, назва Об’єднаної церкви та шлях обрання нового керівника.

«Окрім цього, – йдеться у заяві УПЦ (КП), – у Протоколі засідання Архієрейського Собору УАПЦ містилися інші невідповідні пропозиції: «Щоб головував на Соборі представник вселенського патріарха (який ніяк не залежить від рішення УАПЦ); щоб назва церкви була УАПЦ КП (в одному пункті) та УПЦ (в іншому пункті), що суперечить одне одному; щоб усі архієреї УПЦ КП та УАПЦ були кандидатами на предстоятеля об’єднаної церкви; щоб дата Собору не визнавалася як остаточна і, очевидно, могла і мала бути перенесена. Такі пропозиції також озвучувалися й усно».

Радіо Свобода намагалося зв’язатися із представниками УАПЦ, але всі спроби були марні. Наразі архієпископ Харківський і Полтавський Ігор старається сконтактувати із керівниками УАПЦ для того, щоб вони прокоментували ситуацію, яка склалася.

«Не можливо вимагати рівної кількості представлення обох церков» – експерт

Щодо кількості делегатів на Об’єднавчому Соборі, то «не можливо вимагати рівної кількості представлення обох церков, якщо вони не співмірні», – каже експерт Тарас Антошевський. «Бо є велика церква Київського патріархату, понад 4000 парафій, та Українська автокефальна православна церква, яка налічує близько 1200 парафій», – зауважує він.

В УПЦ КП також кажуть, що здивовані бажанням архієреїв УАПЦ пов’язати процес об’єднання церков із церквою УПЦ (Московського патріархату).

УПЦ КП вважає, що відмова від об’єднання церков є наслідком серйозного маніпулювання УАПЦ з боку проросійських сил на її керівників.

«Не можна виключати, що й оголошені недавно «Правим сектором» відомості про зустріч митрополита Макарія з одним із меценатів Московського патріархату в Україні та надання останнім матеріальної допомоги в обмін на відмову від реального об’єднання УАПЦ і УПЦ КП не такі вже й фантастичні», – заявив архієпископ Євстратій.

Думки з цього приводу спростовують експерти та релігієзнавці. Вони повністю виключають можливість приєднання УАПЦ до церкви Московського патріархату в Україні. Бо діалог щодо такого приєднання починає вестися лише тоді, коли заходить мова про об’єднання УАПЦ та УПЦ КП, і припиняється, навіть толком не розпочавшись. А щодо розмов про спроби підкупу УАПЦ експерти кажуть: «Швидше за все, вони були запущені, як своєрідний піар політиками, для того, щоб дискредитувати цей діалог або УАПЦ».

«Архієрейський Собор УАПЦ відхилив ухвалені Комісіями з діалогу 8 червня 2015 року спільні рішення про шлях об’єднання, а також всі компромісні пропозиції, запропоновані Київським патріархатом на спільному засіданні Комісій з діалогу», – написав на своїй сторінці у Фейсбуці архієпископ УПЦ КП Євстратій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG