Доступність посилання

ТОП новини

Князь-безпритульник: навіщо Росії Володимир?


Довоєнне фото. Київ, 27 липня 2013 рік
Довоєнне фото. Київ, 27 липня 2013 рік

Як і багато інших українців, князь Володимир може бути у Москві тільки безпритульником

(Рубрика «Точка зору»)

Російська влада ніяк не може вирішити, де встановити пам’ятник київському князю Володимиру. Після окупації Криму та проголошення анексованого півострова місцем особливої духовності образ Володимира-хрестителя став одним із основних в російській пропаганді, його неодноразово використовував у своїх промовах Володимир Путін.

Деякі спостерігачі, особисто знайомі з російським президентом, розповідали мені, що він асоціює себе з князем Володимиром і вважає, що повинен увійти в історію як «новий хреститель» і «збирач російських земель».

Проект пам’ятника князю Володимиру, який хочуть встановити у Москві
Проект пам’ятника князю Володимиру, який хочуть встановити у Москві

Путіну з його відразою до Заходу не підходять образи Петра І і Катерини ІІ, проте Володимир – швидше міфічний, ніж історичний персонаж – залишає величезне поле для фантазій російського президента. І, до речі, розробка образу Володимира почалася ще до Криму. Російська влада ініціювала написання книг, підготовку фільмів і навіть мультфільму. Головна ідея: Володимир – це російський князь. До України він ніякого стосунку не має. А те, що княжив у Києві, так що тут дивного? Київ – це і є Росія.

Зображення князя Київського Володимира Великого із тризубом на золотій монеті власного карбування. Правління 978–1015 роки.
Зображення князя Київського Володимира Великого із тризубом на золотій монеті власного карбування. Правління 978–1015 роки.

Доказом цього історичного божевілля повинен був стати грандіозний пам’ятник князю на Воробйових горах в Москві. Пам’ятник повинен був підніматися над містом і нагадувати його жителям не тільки про князя, а й про його наступника. Цей проект особливо подобався Путіну. Він дуже схожий на проект Сталіна, який дав завдання знести Храм Христа Спасителя і побудувати на його місці Палац Рад із грандіозною фігурою іншого Володимира – Леніна. Ленін мав підніматися над Москвою і нагадувати її жителям про тріумф більшовизму і наступника Леніна – Йосипа Сталіна.

Але, як і Сталіна, Путіна з його запаморочливими архітектурними планами чекала невдача. З’ясувалося, що пам’ятник князю просто знищить Воробйові гори. Із того часу князь Володимир бродить по Москві і ніде не може знайти собі місця. Пропозиції надходять одна за іншою, прихильники пам’ятника на Воробйових горах дорікають прихильників перенесення зрадою, прихильники перенесення не можуть вирішити, де бути князю – в центрі або на околиці... Отже, війна в розпалі – а рішення немає.

І дивуватися цьому не доводиться: князь – чужий у цьому галасливому хаотичному євразійському мегаполісі, який не має ніякої схожості з його рідним Києвом. Як і багато інших українців, князь Володимир може бути в цьому місті тільки безпритульником – навіть якщо шанувальники Володимира Путіна і імперської ідеї зрештою змусять його піднятися на п’єдестал.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не завжди відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG