Доступність посилання

ТОП новини

В Ужгороді пройшов нечисленний мітинг «Правого сектору», який висунув власні вимоги


Бійці СБУ у селі Бобовище, що біля Мукачева. 13 липня 2015 року
Бійці СБУ у селі Бобовище, що біля Мукачева. 13 липня 2015 року

На Закарпатті триває спецоперація затримання бійців «Правого сектору», які до цього часу переховуються на території Мукачівського району. На цей момент правоохоронці не затримали жодного з них, проте і не застосовували силових методів. Упродовж понеділка з’явилося кілька суперечливих новин про дії заблокованих бійців.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:44 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Зокрема, прес-служба МВС повідомила, що двоє озброєних чоловіків у камуфляжній формі з символікою «Правого сектору», яких підозрюють у подіях 11 липня, схопили 6-річного хлопця та, прикриваючись ним, втекли від правоохоронців. Дитину через деякий час відпустили. «Правий сектор» натомість заперечив факт викрадення хлопчика, назвавши інформацію фейком. «Ця інформація є частиною відкритої війни проти нашого військово-політичного руху з метою знищення воїнів, які мають досить серйозні факти щодо контрабандного коридору на Закарпатті», – зазначила організація в офіційній заяві. МЗС у відповідь оприлюднило відео інтерв’ю з хлопчиком, який розповів, як його викрадали.

Тим часом керівництво Державної фіскальної служби усунуло весь керівний склад Закарпатської митниці від виконання обов’язків для проведення службової перевірки фактів корупції на митниці. Для безперебійної роботи митниці сформують групу співробітників з інших регіонів.

Ситуацію в області вперше офіційно прокоментував голова Закарпатської обласної адміністрації Василь Губаль.

«Правоохоронцям відомі всі учасники інциденту, який відбувся два дні тому у Мукачеві. Що стосується військової техніки, яка є, і пишуть, що її багато. Було запропоновано розмістити військову техніку на блокпостах, біля обласного центру, на в’їздах і виїздах із Мукачева. Тільки у Нижніх воротах є БТР», – зазначив Губаль.

«Правий сектор» Закарпаття планує мітингувати, доки не виконають його умови

У понеділок о 16:00 на площі Народній під стінами Закарпатської обласної державної адміністрації в Ужгороді відбувся мітинг на підтримку «Правого сектору», щоправда, він був малочисельним. Підтримати організацію прийшло близько 30 активістів. Згодом приєдналося і керівництво обласної організації

Олександр Сачко, керівник «Правого сектору» на Закарпатті відповів на запитання журналістів. За його словами, Дмитро Ярош готовий дати команду бійцям, які втекли до лісу, здатися, і ті, на переконання Олександра Сачка, самі б уже здалися, але з ними немає ніякого зв’язку. Тому команду «фізично передати не можуть». Хоча напередодні, згідно з офіційними заявами як «Правого сектору», так і правоохоронців повідомлялося: Дмитро Ярош веде перемови із заблокованими бійцями.

Поруч із «Правим сектором» на площі мітингували люди, які протестували вже проти бійців «Правого сектору». Вони тримали в руках плакати з надписати «Бандитам ПС не місце на Закарпатті», «Правий сектор, роззброюйтесь!» та інші. Між обома групами виникли словесні суперечки.

«Правий сектор» Закарпаття, який зібрався на площі, озвучив свої вимоги. По-перше, арештувати народного депутата Михайла Ланя, а також Віктора Медведчука, по-друге, – відставка Арсена Авакова, а третє – це відставка всього керівництва УМВС в Закарпатській області. Поки ці умови не будуть виконані, «Правий сектор» обіцяє стояти на площі безстроково.

За словами Василя Скрипа, начальника обласного управління охорони здоров’я, всього до медиків звернулося 13 осіб, які постраждали в результаті збройного конфлікту. На сьогодні в реанімації стаціонару перебуває двоє важкопоранених, шість осіб – в обласній клінічній лікарні. У двох бійців «Правого сектору», яких учора передали правоохоронцям, стан середньої важкості, їм було проведено операції. Стан чоловіка, який отримав найважче поранення під час перестрілки у Мукачеві і перебуває у комі, критичний.

Надзвичайних заходів з безпеки в області вводити не планують

Надзвичайного стану в області вводити немає потреби. Таке питання не розглядається і не розглядалося. Про це на брифінгу повідомив керівник ОДА Василь Губаль. Щодо значної кількості авіатехніки, яка схвилювала у суботу, 11 липня, ужгородців, то це, за словами Василя Губаля, прилітало керівництво СБУ, депутати Верховної Ради, Дмитро Ярош у тому числі. Василь Губаль зауважив, керівництво області знало про всі ці рейси і потреби нагнітати ситуацію не було.

У Мукачеві на підприємствах та важливих об’єктах міста введено стан підвищеної готовності. Відмінені всі публічні заходи, населення закликали проявляти пильність і повідомляти про підозрілі ситуації правоохоронні органи. Відповідне рішення ухвалене на засіданні комісії Мукачівського міськвиконкому з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, повідомив Золтан Лендєл, мер Мукачева.

За його словами, особлива увага до об’єктів міськводоканалу, міських електромереж та інших підприємств, які забезпечують життєдіяльність міста. Зокрема, 13 липня було заплановане вручення дипломів у Мукачівському державному університету, але його скасували.

На цю ж тему:

12.07.2015
Контрабанда і вестерн у Мукачеві: винні всі

Немає на Закарпатті людини, яка б не знала правди про контрабанду й зиски, що їх має місцевий криміналітет і влада далі

13.07.2015
«Проблема «Правого сектору»? Добровольчі структури кульгають на анархізм» – Цибулько

Якщо влада не виконує обов’язки, тоді громадяни мають право захищати себе – речник «Правого сектору» далі
13.07.2015
«Правий сектор» не залишає місць дислокації – Ярош

Аваков повідомив про допит Генпрокуратурою Ланя та Балоги, а Порошенко скликає Військовий кабінет далі
13.07.2015
Озброєний конфлікт на Закарпатті триває третій день

«Правий сектор» готовий спрямувати усі свої запасні батальйони у будь-яку точку країни у разі потреби, при цьому «не зніматиме людей з фронту» далі
  • Зображення 16x9

    Ірина Бреза

    На Радіо Свобода працюю з 2015 року. Закінчила факультет романо-германської філології Ужгородського національного університету. У журналістиці – з 1998 року. Стажувалась у Freie Universität Berlin за програмою для журналістів, у редакції Savannah Morning News. Працювала у регіональних ЗМІ Закарпаття, всеукраїнських виданнях та інформагенціях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG