Доступність посилання

ТОП новини

Чеченець «Мансур»: ми мстимося за чеченців і допомагаємо українському народу


Ілюстраційне фото. Бійці Добровольчого батальйону імені Шаха-Мансура в серелищі Широкине, що неподалік Маріуполя (ілюстраційне фото)
Ілюстраційне фото. Бійці Добровольчого батальйону імені Шаха-Мансура в серелищі Широкине, що неподалік Маріуполя (ілюстраційне фото)

«Російська армія віками знищувала чеченців, геноцид мого народу не припиняється… А зараз кремлівська хунта взялася за Україну»

На Сході України воюють багато чеченців. Створено два чеченські батальйони – імені Джохара Дудаєва (першого президента Чечні-Ічкерії на початку 1990-х) та імені Шаха-Мансура (лідера повстання проти російського поневолення Чечні в кінці 18-го століття). Ці батальйони воюють пліч-о-пліч із українськими силами. Що змушує чеченців – багато з яких приїхали добровольцями з країн Західної Європи – воювати за Україну? Чеченська редакція Радіо Свобода розмовляла з одним із чільних командирів батальйону «Мансур», який взяв собі однойменне бойове псевдо і базується біля Широкина на Донеччині.

ЗАВАНТАЖИТИ

– «Мансур», як довго Ви вже в Україні?

З перших же наступів росіян ми почали давати їм відсіч, самі виходимо їм назустріч і б’ємо їх
Розміщуємо фото і відео в інтернеті, щоб чеченці та інші народи, які за нас хвилюються, раділи і знали, що ми реально вимотуємо сили росіян
Росіян від Широкина ми відбили, ми спільно з українськими вояками змусили їх відступити

– Почну розмову з молитви… Тут, Слава Аллаху, я зустрів багато хороших братів і турботливого командира, який знає, як вести за собою загін, і він добре орієнтується в ситуації. Його поважають. Брати довкола мене теж розумні і досвідчені – вони пройшли війну в Чечні.

– Де дислокується ваш батальйон? Яка ситуація довкола вас?

– Ми увесь час на передовій. Це місце – Широкине. Ми Батальйон імені Шейха Мансура. І з перших же наступів росіян ми почали давати їм відсіч, самі виходимо їм назустріч і б’ємо їх.

Ми розміщуємо фото і відео в інтернеті і робимо це не для бравади, а для того, щоб люди знали, чим ми тут займаємось, і щоб чеченці та інші народи, які за нас хвилюються, раділи і знали, що ми реально вимотуємо сили росіян. Воюємо без втрат, слава Богу, і ніхто з нас не загинув.

Росіян від Широкина ми відбили, хоча вони кажуть, що самі пішли. Це неправда. Вони пішли, бо ми спільно з українськими вояками змусили їх відступити.

(©Shutterstock) Ліворуч шеврон Міжнародного добровольчого батальйону імені Джохара Дудаєва
(©Shutterstock) Ліворуч шеврон Міжнародного добровольчого батальйону імені Джохара Дудаєва

– Постійно надходить інформація про втрати серед українських військ. Як це відбувається і чому?

Поруч із нами батальйони «Донбас», «Азов»

– В нашому батальйоні загиблих нема, є, щоправда, поранений. Поруч із нами батальйони «Донбас», «Азов» – ось серед них є і загиблі, і поранені. Обстріли тут бувають часто, стріляють з гармат, автоматів, росіяни часто роблять проникнення. Війна не припинилась.

– Чи у вашого батальйону докази, що воюють з вами саме російські війська?

Немає жодного сумніву, що з нами воює російська регулярна армія

– У всіх нас, хто тут, немає жодного сумніву, що з нами воює російська регулярна армія. Путін надіслав до кордону величезну кількість військ і вони сотнями й сотнями періодично заходять в Україну і нападають на нас. Немає сумніву в тому, що багато їхньої важкої зброї лупить по нам. Немає сумніву і в тому, що вони готують нові вторгнення. Немає сумніву, що їхня артилерія б’є і вбиває мирне населення. Гармати, самохідні артилерійські установки, «Гради» – все «працює» по Україні.

– Яка тактика в росіян?

Тактика росіян така: з відстані навалюються на нас танки, обстрілюють наші території, а потім першими починають кричати на увесь світ, що українська сторона почала їх обстрілювати

– Тактика росіян така: з відстані навалюються на нас танки, обстрілюють наші території, а потім вони першими починають кричати на увесь світ, що українська сторона почала їх обстрілювати. Росіяни постійно вдаються до таких хитрощів. Але ми росіян добре знаємо по двох війнах у Чечні – у них вся політика будується на брехні та хитрощах. Офіційно росіяни приховують правду, брешуть, що їхніх військ тут немає, що вони не агресори. Але факти не можна приховати.

Ілюстраційне фото: Мітинг проти російського тероризму, Київ, 11 грудня 2014 року. Акцію присвятили 20-м роковинам вторгнення російських військ до Республіки Ічкерії. У мітингу на майдані Незалежності взяли участь представники чеченської, білоруської, кримськотатарської, азербайджанської діаспор та українські активісти
Ілюстраційне фото: Мітинг проти російського тероризму, Київ, 11 грудня 2014 року. Акцію присвятили 20-м роковинам вторгнення російських військ до Республіки Ічкерії. У мітингу на майдані Незалежності взяли участь представники чеченської, білоруської, кримськотатарської, азербайджанської діаспор та українські активісти

– Що буде далі з Донбасом?

– Важко сказати, коли все це завершиться, росіяни то оголошують перемир’я, то продовжують вбивати. Після підписання Мінських угод стрілянина не припинялася з боку російських військ. Світові кажуть одне, а самі вбивають, підривають, беруть села і міста.

– Чому ви опинились там?

Останніми роками було вбито велику кількість чеченців

Зараз кремлівська хунта взялася за Україну, програма Путіна виконується на повну

– Головна мета нашого приїзду в Україну така, що російська армія віками знищувала чеченців, геноцид мого народу не припиняється. Останніми роками було вбито велику кількість чеченців – дітей, старців, жінок, молодих хлопців. Найкращі хлопці, вірні сини Чечні у списках зниклих, а інші сидять по тюрмах. За останні 20 років мій народ має вже досить жорсткості та насильства з боку федералів. А зараз кремлівська хунта взялася за Україну, програма Путіна виконується на повну.

– Тобто, у вас давні рахунки з Росією?

Наш головний ворог – Росія. І наші вороги скупчились тут, в Україні

– Наш головний ворог – Росія. І наші вороги скупчились тут, в Україні, і ми маємо намір битися з ними до останнього. Це помста за чеченців і захист українського народу. І коли ми прийшли на допомогу українцям, ми показали справжнє обличчя чеченця. Багато до нас підходять і дякують нам.

Оригінал публікації на сайті Чеченської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG