Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії поширили вигадку про смерть журналістки в Києві


Театралізована акція, учасники якої пародіювали і висміювали російських артистів і телезірок, які підтримали анексію Криму або відзначилися іншими антиукраїнськими заявами. Київ, 3 липня 2015 року
Театралізована акція, учасники якої пародіювали і висміювали російських артистів і телезірок, які підтримали анексію Криму або відзначилися іншими антиукраїнськими заявами. Київ, 3 липня 2015 року

А у соціальних мережах набрав популярності ролик «бойових бурятів Путіна»

Російські та проросійські ЗМІ повідомили, буцімто у Києві застрелили журналістку Маргариту Валенко, яка співпрацювала із російським виданням та була «супротивницею нацистського розвитку України». Однак це повідомлення виявилось фейком. Тим часом у соціальних мережах набрав популярності ролик «бойових бурятів Путіна».

Фейк: У Києві «вбили» журналістку Маргариту Валенко

Російські та проросійські ЗМІ 14 липня поширили дезінформацію, мовляв у Києві була застрелена журналістка на ім’я Маргарита Валенко, яка співпрацювала з київським філіалом МІА «Россия сегодня».

«У вівторок, 14 липня, з’явилася інформація, що в ніч на понеділок в Києві розстріляли незалежну журналістку Маргариту Валенко, яка була супротивницею нацистського розвитку України. За деякими даними, кілер чекав на 26-річну дівчину прямо біля дверей її квартири, а коли та повернулася додому, випустив у неї три кулі», – йдеться у повідомленні на порталі видання «Комсомольская правда».

ЗМІ посилаються на запис українського ведучого Юрія Кота на його сторінці у Facebook.

У головному управлінні внутрішніх справ України в Києві повідомили, що така інформація не відповідає дійсності.

«Працівники столичної міліції перевірили цю інформацію: подібних повідомлень про вбивство жінки не надходило. Столична міліції повідомляє, що ця інформація не відповідає дійсності. Відомостей про загибель журналістів, зокрема жінок, зареєстровано в правоохоронних органах не було».

А представники МІА «Россия сегодня» повідомили, що людина з таким ім’ям у них не працювала і вони про неї нічого не чули.

Користувачі соцмереж обурені відеороликом «бойових бурятів Путіна»

На порталі прокремлівської організації «Сеть» з’явився відеоролик зі зверненням «бойових бурятів Путіна» до «переляканих мешканців України».

На відео декілька хлопців та дівчат намагаються заперечити повідомлення у ЗМІ, в яких йдеться про те, що буряти беруть активну участь у бойових діях на сході України.

«Ми, бойові буряти Путіна, звертаємося до переляканих жителів України! Вам усюди ввижаються то буряти, то росіяни, то чеченці з ГРУ. Ніби на вас ополчилися всі численні народи великої Росії», – мовиться у ролику.

Наразі цей ролик набрав близько 800 тисяч переглядів. Реакція на таке звернення у соцмережах була здебільшого негативною.

Користувачі соцмереж виявили, що молоді люди у відеоролику – жителі Іркутська. Згодом у мережі почали з’являтись відеоролики, в яких звернення активістів «Сеть» змонтовано разом із відео візиту Йосифа Кобзона у лікарню Донецька, де 23 лютого він провідав Доржі Батомункуєва – російського строковика із Улан-Уде.

Російський співак Йосип Кобзон та поранений бурят Доржі Батомункуєв. Донецьк, лютий 2014 року
Російський співак Йосип Кобзон та поранений бурят Доржі Батомункуєв. Донецьк, лютий 2014 року

Танкіст Доржі Батомункуєв – бурят, важко поранений у бою під Дебальцевом Донецької області в першій половині лютого, став відомим після інтерв’ю, яке у нього на початку березня взяла журналістка російської «Нової газети».

Поранений бурят Доржі Батомункуєв. Донецьк, лютий 2015 року
Поранений бурят Доржі Батомункуєв. Донецьк, лютий 2015 року


На тему дезінформації:

10.07.2015
Телеканал LifeNews вніс «Голос Америки» у список «заборонених ЗМІ» в Україні

У цьому ж вигаданому «чорному списку» також «Бі-Бі-Сі», «Новая Газета» та інші далі
09.07.2015
Деза ЗМІ Росії: В Україні хочуть ув’язнювати на 12 років за слова «Росія» і «Русь»

Насправді у тексті законопроекту, який поданий одним депутатом, йдеться про інший вид покарання далі
08.07.2015
Телеканал Росії поширив неправду про місто Слов’янськ

Це місто рік тому було звільнене від озброєного угруповання, яким керував російський полковник Ігор Гіркін («Стрєлков») далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG