Доступність посилання

ТОП новини

Крайній радикалізм в Україні: нинішня роль та майбутнє


У червні Конгрес США вніс застереження, щоб американська допомога не надавалася формуванням з неонацистською ідеологією. Окремо там було вказано на «Азов»

Праворадикальні групи в Україні політично подібні до антиліберальних партій в інших країнах Європи. Але російська агресія дала українським радикалам можливість створити озброєні підрозділи. Саме це викликає щораз більшу стурбованість. Про це говорить експерт базованої у Вашингтоні аналітичної установи «Атлантична рада» Адріян Каратницький.

Ідея, що можуть бути ідеологічні збройні формації, я би сказав, є поза межами європейської і американської традиції, а ще більше, якщо лідери таких угруповань у минулому висловлювали тривожні расистські погляди
Адріян Каратницький

«Ідея, що можуть бути ідеологічні збройні формації, я би сказав, є поза межами європейської і американської традиції, а ще більше, якщо лідери таких угруповань у минулому висловлювали тривожні расистські погляди», – зауважує він.

У червні Конгрес США до рішення про допомогу Україні вніс застереження, щоб американська допомога не надавалася формуванням з неонацистською ідеологією. Окремо там було вказано на колишній добровольчий батальйон«Азов» .

Ідея в тому, щоб ми не фінансували жодні групи пов’язані з неонацизмом
Брендан Бойл

«Ідея в тому, щоб ми не фінансували жодні групи пов’язані з неонацизмом», – каже конгресмен Брендан Бойл.

Представники добровольчих формувань в Україні кажуть, що їх віднесли до категорії небезпечних – помилково.

Фронт боротьби зі світовим злом зараз пролягає не в Сирії, чи в Іраку. Він пролягає в Україні. Тезу американського політика, що ці люди можуть повернути зброю проти уряду і народу України, я з нею категорично не згодна
Олена Білозерська

«Я визнаю за ким-небудь, включно зі США, право допомагати тому, кому вони хочуть, керуючись власними критеріями. Але я хочу, щоб мене почули. Фронт боротьби зі світовим злом зараз пролягає не в Сирії, чи в Іраку. Він пролягає в Україні. Я не вважаю, що українські бойові з’єднання більш небезпечні, ніж мусульманські з’єднання, яким США не раз допомагали, – говорить боєць ДУК «Правий сектор» Олена Білозерська, – Тезу американського політика, що ці люди можуть повернути зброю проти уряду і народу України, я з нею категорично не згодна. Він не орієнтується у нашій ситуації».

Але події останніх тижнів підтвердили існування проблеми. Зокрема, далеко від зони боїв на Донбасі, коли у Мукачевому озброєні люди, що назвалися бійцями «Правого сектору» кинули виклик державі.

«Якщо треба ми можемо послати свої резервні батальйони куди треба – до Адміністрації президента, Міністерства внутрішніх справ. І дамо Авакову і президенту можливість побачити скільки людей у «Правому секторі», – говорить представник «Правого сектору» Артем Скоропадський.

«Це, на мою думку, підтверджує ідею, що українська держава не настільки сильна, щоб могла терпіти такі недозволені озброєні політичні формації. Я вважаю, що Порошенко має рацію, коли каже про потребу розмежування між депутатами і бійцями, політичними і збройними організаціями», – каже Адріян Каратницький.

Україна працює над вирішенням проблеми – почалася участь політичних активістів у виборах, а головне – інтеграція добровольчих батальйонів у збройні сили й структури Міністерства внутрішніх справ. Але процес не йде гладко.

«Влада відмовляється нас легалізувати на наших умовах. Наші умови – це збереження ДУК як цілісного військового з’єднання з нашими командирами. Щоб не було так, щоб нам потім поміняли наших комбатів на ідіотів. Які вміють лише солдатів у котли заганяти», – продовжує боєць ДУК «Правий сектор» Олена Білозерська.

Російська пропаганда зробила своїм головним гаслом твердження, що в Україні править фашизм та неонацизм, а український уряд у Москві постійно намагаються називати хунтою.

Адріан Каратницький відкидає твердження, що праворадикальні формування становлять загрозу існуванню України. Навіть лідер «Азова» Андрій Білецький, за його словами, намагається відігравати конструктивну роль.

Критика «Азова і самого Білецького у тому, що він поєднує політичне лідерство з командирством, з депутатською роллю. Я думаю, що він має вибрати
Адріан Каратницький

«… Тут немає критики. Критика «Азова і самого Білецького у тому, що він поєднує політичне лідерство з командирством, з депутатською роллю. Я думаю, що він має вибрати, а відносно поглядів він повинен пояснити, чи пройшла еволюція, чи він далі тримається расистських поглядів про «боротьбу білої раси». Якщо він зрікається цих поглядів, то тоді проблеми зняті».

Він вважає, що добровольчі батальйони вже відіграли важливу роль в обороні України і можуть бути позитивним чинником в оновленні української армії.

А коли настане мир, то треба буде вирішувати питання повернення бійців до цивільного життя, каже боєць ДУК «Правий сектор» Олена Білозерська.

«Так фронтовикам буде важко повернутися з війни додому. Дехто може спитися й піти в кримінал. Щоб цього не відбулося, повинні бути програми допомоги і працевлаштування», – додає вона.

Добровольчі батальйони і пов’язана з ними, але цілком окрема проблема ультра радикалізму в Україні чекає на вирішення. Заперечувати їх існування немає сенсу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG