Доступність посилання

ТОП новини

Фейки російської морської авіації


Російський авіаносний крейсер «Адмірал флоту Радянського Союзу Кузнєцов»
Російський авіаносний крейсер «Адмірал флоту Радянського Союзу Кузнєцов»

Нещодавно російська преса, захлинаючись, писала про російський полігон-тренажер в Єйську, а тепер льотчиків збираються тренувати на відібраній в України «Нитці»

Степан Шляхов

У нещодавньому повідомленні у медіа з посиланням на прес-службу Північного флоту Росії про початок польотів корабельного винищувального авіаполку морської авіації цього флоту (гарнізон Сєвєроморськ-3 Мурманської області) на полігоні-тренажері посадкових систем «Нитка» (раніше абревіатура російською розшифровувалась як «научно-исследовательский тренажер корабельный авиационный») у селищі Новофедорівка поблизу Сак вичленив для себе декілька «цікавинок».

Слід одразу визнати українську де-юре приналежність тренажера у Новофедорівці – у людей притомних це не викличе жодних сумнівів. Хоча б тому, що саме фахівці Чорноморського суднобудівного заводу (Миколаїв, Україна) наприкінці 70-х – на початку 80-х років минулого століття, як відомо, його оснащували і монтували, а військовослужбовці Збройних сил України упродовж останніх 23 років від моменту розвалу Союзу належним чином обслуговували і зберігали. І найголовніше – полігон офіційно Росії ніколи не передавався. А лише, нагадаю, був зданий, починаючи з 1997 року, в оренду на підставі спеціальної міжурядової угоди виключно для підготовки пілотів-палубників єдиного у складі російського ВМФ важкого авіаносного крейсера «Адмірал флоту Радянського Союзу Кузнєцов». До речі, збудованого, як і його наземна копія у Новофедорівці (подібні тренажери є лише в США й Іспанії), тими самими українськими суднобудівниками 1991 року.

Особи, що штурмують частину морської авіації в Новофедорівці, зривають український прапор, Крим, 22 березня 2014 року
Особи, що штурмують частину морської авіації в Новофедорівці, зривають український прапор, Крим, 22 березня 2014 року

Автору цих рядків довелось неодноразово побувати на «Нитці», зокрема, під час перших льотних змін росіян влітку 1997 року. І навіть пощастило взяти ексклюзивне інтерв’ю у тодішнього морського льотчика Росії №1, до слова, потомка грузинських князів, генерал-майора Тимура Апакідзе. Пам’ятаю, як він казав: «Без підготовки на «Нитці» наші льотчики елементарно не зможуть сісти на палубу «Кузнєцова». А яке це психологічне навантаження, у ніч перед польотами на тренажері навіть бувалі льотчики у званні капітана не можуть заснути». Сам мій співрозмовник, виявляється, першим серед стройових льотчиків сідав на палубу «Кузнєцова» у відкритому морі. А ще безпосередньо освоював ту саму«Нитку», 5 років командував, по суті, приписаним до неї 100-м винищувальним корабельним авіаполком, на базі якого «ставали на крило» пілоти всіх чотирьох флотів ВМФ, загалом провів у небі понад три з половиною тисячі годин. Але це все одно не вберегло уславленого аса, до речі, Героя Росії: він отримав смертельну травму внаслідок падіння керованого ним винищувача Су-33 на показових польотах у Псковській області 17 липня 2001 року.

Тренування російських льотчиків на «Нитці» у 2010 році
Тренування російських льотчиків на «Нитці» у 2010 році

Утім, повернімося все ж до нинішньої несподіваної появи російських морських льотчиків у Новофедорівці. Так-так, несподіваної, бо рівно два роки тому російська преса ледве не захлинаючись писала про початок роботи аналогічної, але вже суто російської, нової «Нитки» в Єйську (Краснодарський край). Свій комплекс росіяни почали там зводити через те, що Україна, буцімто, необґрунтовано підвищила ставку орендної плати за експлуатацію кримської «Нитки» з 700 тис. до 2 млн доларів США.

«До осені цього року ми завершимо в Єйську будівництво злітно-посадкової смуги для всіх типів літаків і розпочнемо зведення посадкового блоку, тобто самого імітатора палуби авіаносця. Тренажер почне функціонувати в 2013 році», – сказав тоді в коментарі для «РИА Новости» командувач морської авіації ВМФ Росії генерал-майор Ігор Кожин. – Відразу після введення його в експлуатацію в Єйськ прибуде частина льотчиків Північного флоту, зокрема, молоді льотчики, для проходження початкового етапу підготовки для освоєння практики приземлення на палубу корабля. Сам тренажер функціонуватиме цілий рік».

А ще раніше тодішній головнокомандувач ВМФ адмірал Володимир Висоцький заявляв, що комплекс запрацює до кінця 2012 року, зокрема, до цього часу буде завершена реконструкція двох злітно-посадкових смуг довжиною 2,5 км кожна, а також створений навчальний центр. І там проходитимуть підготовку льотчики базової патрульної, протичовнової і палубної авіації. Для цього комплекс буде обладнаний трампліном і аерофінішерами (спеціальними пристроями зі стальними тросами, за які при посадці зачіплюється літак, щоб скоротити його пробіг на палубі), як це, власне, зроблено у Новофедорівці.

У березні 2013 року директор російського «Спецстроя» Григорій Нагінський повідомив, що полігон «Нитка» в Єйську буде введений в експлуатацію восени 2013 року. «Глобально там будівельні роботи практично закінчені. Думаю, що в серпні-вересні цього року там уже літаки літатимуть», – сказав тоді Нагінський.

Буквально через два місяці вже нинішній головком ВМФ Росії адмірал Валерій Чирков пообіцяв, що комплекс буде введений в експлуатацію на рубежі 2013-2014 років. «Роботи з будівництва «Нитки» в Єйську йдуть згідно з планом, добре і якісно. Зараз іде підготовка до налагоджувальних і налаштувальних робіт. Я дуже сподіваюся, що тренажер буде введений в дію на рубежі 2013-2014 років», – «уточнив» адмірал.

Також повідомлялося, що новий полігон використовуватиметься не тільки російськими, але й індійськими пілотами з авіаносця «Викрамадитья» (колишнього російського корабля «Адмірал Горшков»). Росія поставила Індії за результатами тендеру 16 літаків МіГ-29К/КУБ за основним контрактом і 4 – за другим (опціонним).

Однак тільки на початку 2014 року прес-служба Південного військового округу повідомила про перші реальні випробувальні вильоти МіГ-29КУБ, «під час яких здійснювали імітацію посадки на палубу авіаносця»; і що головною метою польотів є «перевірка світлотехнічного обладнання палуби тренажера. Зокрема, мала бути дана оцінка комплексам «Сатурн», «Луна-37», МТК-20». Але знову ж таки, літали не стройові льотчики, а виключно льотчики-випробувачі РСК («Российская самолетостроительная компания «МиГ»).

Отже, з «освоєнням практики приземлення на палубу корабля» у морських авіаторів Північного флоту щось не склалось, раз вони обрали перевірену десятиріччями, надійну новофедорівську «Нитку».

За деякими джерелами, пояснення, як завжди, просте: після тих перших випробувальних польотів на реставрованих за 2 мільярди рублів злітно-посадкових смугах виявили серйозні огріхи, зокрема, на них пішли тріщини. Тому командування елементарно не стало ризикувати життям своїх молодих льотчиків-палубників. Тим паче, як відомо, за останній місяць-два в Росії падає п’ятий чи вже шостий військовий літальний апарат, а ще рушиться «капітально відремонтована» чотириповерхова солдатська казарма.

Тепер, власне, про сам «Кузнєцов», у розпорядженні пілотів-винищувачів котрого є фактично аж дві «Нитки»: повноцінна «чужа» у Криму і така сама, але незавершена, своя, на Кубані (це друга «цікавинка»). Раніше у медіа неодноразово озвучувались заяви представників Міноборони Росії, мовляв, крейсер потребує капітального ремонту і, можливо, пройде його у 2012-2017 роках. Однак через брак фінансування ремонт відкладається на невизначений термін.

Полігон «Нитка», архівне фото
Полігон «Нитка», архівне фото

І ось з’являється найсвіжіша інформація, що 14 травня 2015 року крейсер після свого сьомого дальнього походу, нарешті, став у док 82-го судноремонтного заводу в селищі Росляково (околиця Сєвєроморська Мурманської області) на капремонт. Скільки триватиме той ремонт – невідомо. Проте начальник прес-служби флоту Вадим Серга, на якого посилаються ЗМІ, упевнено заявляє: «Після закінчення тренувань на комплексі «Нитка» (у Новофедорівці – ред.) льотчики повернуться до місця постійної дислокації і розпочнуть підготовку до польотів на палубі важкого авіаносного крейсера «Адмірал флоту Радянського Союзу Кузнєцов».

Що тут скажеш. Направду, виходячи з нормальної логіки, має бути щось одне: або ремонт крейсера, що начебто розпочався, – фейк, або це тільки майбутні «польоти на палубу». Утім, російський агітпроп розумом не збагнути. Треба мати інші мізки, «заточені» під відмінне від решти людей сприйняття світу й об’єктивної реальності.

Степан Шляхов –​ військовий експерт

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не завжди відображають позицію редакції

Оригінал матеріалу –​ на сайті Крим.Реалії

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG