Доступність посилання

ТОП новини

Для влади настав час виправляти помилки (огляд преси)


Після Майдану в мовному питанні виник найнебезпечніший за роки незалежності момент

Скандали в Генпрокуратурі та на Закарпатті засвідчили, що закривати очі на тотальну корупцію більше не можна. Інакше ціна буде зависокою не лише для президента, але й для всієї країни, попереджає тижневик «Новое время». Видання наголошує, що значна частина українських прокурорів перетворилася на привілейовану касту, якій законом дозволено переслідувати бізнесменів, «кришувати» бандитів і марнувати життя. Служба державі у цьому списку стоїть на останньому місці. Докладніше про це йдеться в статті «Будні прокуратури».

Для влади настав час виправляти помилки (огляд преси)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

В іншій публікації, що має назву «Генеральна помилка» дописувач тижневика «Новое время» переконує, що останні три прокурори, які лише імітують боротьбу з корупцією у вирішальний для країни момент, стали головним прорахунком президента. Він може дорого коштувати – не тільки йому, але і всій країні. Якщо наступна хвиля з очищення правоохоронних органів буде ініційована не керівництвом держави, вона може призвести не тільки до люстраційних процесів, а й до повної зміни владних еліт. І руйнування основ держави. Це фінал, якого очікують у Кремлі і якого прагнуть уникнути в Україні. Тому для Києва зараз час роботи над помилками. І його марнувати не можна, наголошує дописувач.

Україна впроваджує блокаду окупованих територій. Або, скоріше, заморожування соціально-економічних відносин. З цією політикою погоджується експерт тижневика «Фокус». Він наголошує, що країна на межі банкрутства. Тому віддавати ті мінімальні економічні ресурси, які в неї є, потрібно не жителям «ДНР»-«ЛНР», а жителям підконтрольних територій. В разі, коли Україна не хоче різко оголошувати блокаду, вона повинна бодай виставити умову: якщо не настане справжнє перемир'я, поступово буде відключатися вода, газ, електрика і т. д. Це дуже сильний важіль впливу на ситуацію, який Україна поки не використовує, наголошує експерт. Він вважає, що зараз програє той, хто отримає контроль над Донбасом. Для України захоплення Донбасу – найгірший варіант, переконаний аналітик. Адже Путін знищив там всю інфраструктуру та економіку, і хоче, щоб Україна її відновлювала. Зараз це для Києва не на часі.

Парадоксально, але після Майдану в мовному питанні виник найнебезпечніший за роки незалежності момент, констатує «Український тиждень». Одна частина суспільства була переконана, що Україна має стати всуціль україномовною: чи то в результаті «жорсткої українізації», чи то за допомогою методів «лагідних», але послідовних. Друга запевняла, що проблеми із цим в країні немає, тож нехай усе лишається по-старому. Мовляв, хіба є різниця, яка мова? Головне, щоб зрозуміло, а крім того, в державі й так чимало проблем… Третя частина вважала, що слід запровадити російську як другу офіційну чи регіональну. Офіційна влада демонструвала підтримку ідеї другої групи, крім, власне, команди Януковича. Нині проблема полягає в тому, що багато хто з першої категорії перейшов у другу або третю. Видання зазначає, що можна зрозуміти небажання зачіпати скриню Пандори в час війни. Однак, постійне змішування мов, впливає на те, як українці думають про самих себе, свою країну, її майбутнє. Тому зараз – слушна мить через медіа, публічні виступи й т. ін. просувати ідею, що українська мова – це та, яку всі члени українського суспільства мають обрати коли не як мову своїх батьків, то як мову своїх дітей, зазначає видання.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG