Доступність посилання

ТОП новини

Рішення Гайдар щодо України викликало бурхливу реакцію в Росії


Марія Гайдар на прес-конференції у Києві, 20 липня 2015 року
Марія Гайдар на прес-конференції у Києві, 20 липня 2015 року

Хтось каже про політичну авантюру, хтось про зраду. А влада взялася відбирати гроші у фонду, який очолювала Гайдар

Марія Гайдар ще не встигла сісти у керівне крісло в Україні, як у Росії в неї почалися проблеми. Уповноважена з прав людини в Росії Елла Памфілова пропонує заморозити підтримку соціального фонду, який до цього часу очолювала російська соратниця грузинського керівника Одещини. Памфілова замість Гайдар закликає підтримати тих, хто насправді захищає права російських громадян, а не тих, хто «кинув своїх соратників заради сумнівної політичної авантюри» за межами Росії.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У російському фонді «Соціальний запит», який до цього часу очолювала Марія Гайдар, наполягають, що рішення відмовитися від президентського гранту затвердили ще до заяви російської Уповноваженої з прав людини Елли Памфілової. Там кажуть, що ще минулої п’ятниці направили листа, в якому відмовляються від грошей (це близько трьох мільйонів російських рублів). Про причини такого рішення Радіо Свобода розповіла прес-аташе фонду Наталя Малишева.

«Однією з важливих умов отримання гранту є те, що затребувані у грантодавача кошти повинні бути забезпечені ще співфінансуванням. Це особисті пожертвування і кошти фонду. У зв’язку з цим, а також з тим, що Марія змінила сферу своєї діяльності, а саме вона займалася залученням коштів, у нас просто немає коштів на співфінансування. І в цьому головна причина відмови», – зазначила речник фонду.

Політичні мотиви

Ірина Ясина – одна з членів конкурсної комісії, яка визначає організації, що отримують президентські гранти. Вона каже, що з процедурної точки зору все правильно. Однак її особиста позиція інша. Ясина вважає, що рішення відібрати грант у фонду, який очолювала Марія Гайдар, політично мотивоване. І запропонований фондом «Соціальний запит» проект заслуговує на підтримку російської держави.

«Заявка чудова, дуже працюючий проект і підтримати його дуже хотілося б, незалежно від того, очолює фонд Маша Гайдар, або не очолює. Але, мабуть, тут йдуть в дію чисто політичні впливи. І мені особисто, як російській громадянці, мені особисто Ірині Ясиній здається, що гарний проект треба підтримати незалежно від того, чи пішла Маша Гайдар працювати до Саакашвілі чи ні. Але іншим, мабуть, здається інакше», – зауважила Ясина.

Новина про те, що Марія Гайдар буде працювати в команді колишнього керівника Грузії, а нині керівника Одещини Міхеїла Саакашвілі, викликала в Росії бурхливу реакцію. При чому не тільки у супротивників Гайдар, які називають її зрадницею, і вимагають позбавити російського громадянства. Кіровський губернатор Микита Бєлих назвав рішення Марії Гайдар «протиставленням всім росіянам».

Чужа серед своїх

Тим часом у понеділок стало відомо, що Марія Гайдар склала повноваження директора фонду «Соціальний запит», який вона заснувала у 2013 році. Фонд займається юридичною підтримкою соціальних прав громадян.

Марія Гайдар – дочка Єгора Гайдара, одного з ідеологів економічних реформ у Росії на початку 90-х років. Випускниця Академії народного господарства імені Плеханова, вона потім вчилась в Гарварді і є яскравою фігурою нового покоління ліберальної опозиції Росії. Гайдар приймала активну участь в протестних акціях, а також у минулорічній кампанії виборів московських депутатів, де вона представляла опозицію.

На цю ж тему:

20.07.2015
Держава забагато обіцяє, але на практиці нічого немає – Марія Гайдар

«Щодо переселенців – треба вирішувати, що з ними робити завтра. Це більш гостра проблема» далі

18.07.2015
Дочки реформаторів залишають Росію

Російська влада все більше і більше складається з пройдисвітів – це і є причина нинішнього тяжкого становища. І причина війни – теж далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG