Доступність посилання

ТОП новини

Київ не буде виконувати забаганки Путіна про прямі переговори з сепаратистами – експерт


Президент України Петро Порошенко (ліворуч) і президент Росії Володимир Путін
Президент України Петро Порошенко (ліворуч) і президент Росії Володимир Путін

«Якщо Київ напряму сяде за стіл переговорів з сепаратистами, він в такий спосіб сприятиме їхній легалізації»

На вівторок, 21 липня, у Мінську заплановане засідання Тристоронньої контактної групи по Донбасу. Воно має початися о 16-й годині. У засіданні візьме участь голова ОБСЄ Івіца Дачич. На порядку денному підсумки зустрічей робочих підгруп з безпеки, гуманітарних, політичних та економічних питань. Про це повідомила напередодні речниця представника України у цій групі Леоніда Кучми Дарія Оліфер. Козирем української сторони на нинішніх переговорах у Мінську є зміни до Конституції щодо децентралізації, каже політичний експерт Євген Магда і додає, що Київ не піде на прямі переговори з сепаратистами, чого хоче Кремль.

Я не думаю, що Київ буде виконувати забаганки Путіна – Магда
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Євген Магда
Євген Магда

– Президент Петро Порошенко заявив напередодні, що Київ очікує чітких заяв від представників так званих «ЛНР-ДНР» про відмову від намірів проводити «вибори» 18 жовтня і 1 листопада. Про це йшлося на нараді з підготовки до чергового засідання Тристоронньої контактної групи, передає прес-служба глави держави. Пане Магда, як вважаєте, чи дослухаються сепаратисти (точніше Москва, яка їх підтримує) до таких вимог?

Якщо можна говорити про гру з українського боку, то таким елементом став початок конституційних змін минулого тижня, а сепаратисти наполягатимуть на власній «державності» і власному праві на проведенні виборів
Євген Магда

– Зрозуміло, що ні. І це елемент політичної гри. Якщо можна говорити про гру з українського боку, то таким елементом став початок конституційних змін минулого тижня, а сепаратисти зі свого боку, звичайно, наполягатимуть на власній «державності» і власному праві на проведенні виборів. Тут, мабуть, треба нагадати, що Україна є членом міжнародної спільноти, а так звані сепаратистські «республіки» ніким, включаючи Російську Федерацію, так і не визнані. Тому в них в цьому контексті більший простір для маневру: сепаратисти прикриті Росією і можуть собі дозволити такі своєрідні геополітичні пустощі з цілком передбачуваним результатом.

– До речі, про зміни до Конституції, про які Ви згадали. Минулого тижня Верховна Рада направила до Конституційного суду законопроект про внесення змін до Основного закону щодо децентралізації – це козир у руках представника України на переговорах у Мінську Леоніда Кучми?

Україна послідовна в прагненні виконувати Мінські домовленості, тоді як з боку сепаратистів такого прагнення не спостерігається
Євген Магда

– Україна в такий спосіб демонструє свою відданість Мінським угодам. І не секрет, що країни Заходу зацікавлені в тому, щоб конфлікт на Донбасі був якомога швидше, якщо не врегульований, то хоча б заморожений. Тому можна казати, що це козир, свідчення того, що Україна послідовна в прагненні виконувати Мінські домовленості, тоді як з боку сепаратистів такого прагнення не спостерігається.

– Минулої п’ятниці Порошенко провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентом Франції Франсуа Олландом та лідером Росії Володимиром Путіним. Президент України наголосив, що Україна, на відміну від іншої сторони, виконує Мінські домовленості. У той же час на сайті Кремля йдеться, що Путін знову зажадав від Порошенка прямого діалогу з сепаратистами, у тому числі в рамках контактної групи у Мінську… Ця вимога Путіна відповідає Мінським угодам і справді має бути виконана Києвом?

– Я не думаю, що Київ буде виконувати ці забаганки Путіна, тому що логіка їх дуже проста – якщо Київ напряму сяде за стіл переговорів з сепаратистами, він у такий спосіб сприятиме їхній легалізації, в чому, я переконаний, українське керівництво не зацікавлене.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG