Доступність посилання

ТОП новини

Без «Променя» і «Культури»: у чому загроза національній безпеці?


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

«Укртелеком» відключив два канали Українського радіо з проводової мережі

«Укртелеком» не зобовʼязаний транслювати радіо «Промінь» і «Культура», адже це не передбачено чинним контрактом із Національною радіокомпанією України, заявляють в «Укртелекомі». Напередодні НРКУ повідомила про припинення цим оператором звʼязку трансляції радіопрограм «Промінь» та «Культура» (УР-2 й УР-3 відповідно) мережею проводового мовлення. У НРКУ кажуть, що це зробили без попередження.

Про те, що їх уже не чути по проводовому радіо, на радіо «Промінь» і радіо «Культура» дізналися від слухачів. Нині обидва радіоканали продовжують мовлення, але стабільно почути їх можна лише в інтернеті. На коротких хвилях мовлення другого й третього каналів Українського радіо обмежене.

«З часу створення НРКУ як юридичної особи, радіокомпанія не укладала окремих контрактів з ПАТ «Укртелеком» щодо доправлення до радіовузлів проводового мовлення програм УР-2 і УР-3. Таку послугу ПАТ «Укртелеком» надавало за рахунок абонентської плати радіослухачів», – йдеться у прес-релізі НРКУ, до складу якої входять обидва канали.

В «Укртелекомі» Радіо Свобода пояснили, що, згідно з чинним нині контрактом між їхньою компанією і НРКУ, їхнє зобовʼязання – забезпечувати у мережі проводового мовлення трансляцію першого каналу Українського радіо. «Укртелеком» забезпечує трансляцію державного радіоканалу відповідно до контракту з Національною радіокомпанією України. У контракті на 2015 рік ми зобовʼязані надавати трансляцію виключно радіоканалу УР-1. Це чітко написано в умовах контракту і в зобовʼязаннях нас як виконавця в цьому контракті», – сказав прес-секретар ПАТ «Укртелеком» Михайло Шуранов.

«Фактично ми навіть і не маємо юридичних підстав для трансляції УР-2 й УР-3, виходячи з умов і зобовʼязань нового контракту», – зазначив представник «Укртелекому».

В «Укртелекомі» додають, що коштовне забезпечення трансляції «Променя» й «Культури» у проводовій мережі невиправдане. За даними оператора звʼязку, аудиторія цих двох каналів Українського радіо не перевищує 18 тисяч людей. «Лише 1,5 відсотка слухачів радіо слухають ці канали регулярно», – каже Михайло Шуранов.

Привід задуматися про ФМ-частоту

Якщо у нас найближчим часом не зʼявиться якоїсь наскрізної частоти по Україні, то доведеться говорити про кінець радіо «Промінь» і радіо «Культура»
Роман Коляда

Директор радіо «Промінь» Роман Коляда вважає, що ситуація, що склалася, – привід замислитися про необхідність наскрізної ФМ-мережі для Українського радіо. «Поки існували ці «провода», був аргумент: мовляв, ну у вас же є «провода». Тепер нас там немає, тепер треба серйозно думати про те, що якщо у нас найближчим часом не зʼявиться якоїсь наскрізної частоти по Україні, то доведеться говорити про кінець радіо «Промінь» і радіо «Культура», – заявляє він.

Національна радіокомпанія України наразі перебуває на етапі перетворення на суспільний мовник. Наприкінці минулого року, відштовхуючись від профільного закону, Кабмін ухвалив постанову про створення Національної суспільної телерадіокомпанії, до складу якої входить і НРКУ.

«В законі про суспільне телебачення і радіомовлення – а ми ж трансформуємося в суспільну телерадіокомпанію – йдеться, що [вона має включати] два канали телебачення і не менше, ніж три канали радіомовлення, – нагадує Роман Коляда. – Люди, які покликані виконувати законодавство у сфері телебачення і радіомовлення, а це – і Нацрада, і Державний комітет, і Національна радіокомпанія зі свого боку, вочевидь, мали б подумати про те, що фізично треба якось забезпечити донесення цього сигналу. Із доступних тут і зараз для цього технологій це – ФМ-мережа».

За словами директора радіо «Промінь», НРКУ неодноразово подавалася на конкурси задля отримання ФМ-частоти, але Нацрада з питань телебачення і радіомовлення віддавала перевагу комерційним радіомовникам. У Нацраді цю заяву наразі не коментували. На четвер, 23 липня, заплановане чергове засідання регулятора.

В умовах війни проводові радіо забезпечує оповіщення – Квурт

У звʼязку з рішення «Укртелекому» щодо «Променя» й «Культури» віце-премʼєр, міністр культури Вʼячеслав Кириленко звернувся до Генеральної прокуратури й Ради нацбезпеки з проханням зʼясувати ситуацію. На думку міністра, йдеться про питання інформаційної безпеки держави.

Неприйнятним вважає відключення другого й третього каналів Українського радіо з мережі медіаексперт, голова правління «Інтерньюз-Україна» Костянтин Квурт. Він нагадує, що слухачі проводового радіо сплачують за таку послугу абонентську плату (її розмір зріс із 1 липня і становить 15-27 гривень на місяць). Костянтин Квурт звертає увагу на те, що «Укртелеком» – це приватна компанія, кінцевим бенефіціаром якої є компанія СКМ бізнесмена Ріната Ахметова.

Медіаексперт наголошує на тому, що підтримка проводової мережі – це питання національної безпеки. «Зараз, в умовах війни, постало питання, що робити з системою загального оповіщення, – каже медіаексперт. – Слід розуміти, що відбувається, наприклад, під час авіанальотів: виходить із ладу мобільний звʼязок, як правило, нищиться телебачення – все бездротове, чим ми звикли користуватися. Проводове радіо – це і є система загального оповіщення, тобто саме за допомогою нього вам мають сказати, що почалася війна, те чи інше місто бомбили, взяти з собою треба те чи інше. Цієї мережі існує дедалі менше».

Питання підтримки проводової мережі неодноразово порушували на рівні Ради національної безпеки й оборони. За даними НРКУ, наразі кількість абонентів проводової мережі – 1,3 мільйона радіоточок. Для порівняння: на момент розпаду СРСР в Україні їх було майже 19 мільйонів.

На цю ж тему:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG