Доступність посилання

ТОП новини

Наміри «Правого сектору» є небезпечними для української державності – політтехнолог


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

«Тут не потрібно тиснути з боку правоохоронних органів на «Правий сектор», але потрібно з боку держави починати риторику...»

«Правий сектор» заявляє про намір провести Всеукраїнський референдум, на який будуть винесені чотири запитання: недовіра чинній владі; війна, яку веде Росія проти України, повинна бути визнана війною, а не АТО; повна блокада окупованих територій; легалізація добровольчого українського корпусу та інших добровольчих підрозділів відповідно до чинного законодавства. Такі заяви є небезпечними для української державності і може вплинути на результат місцевих виборів, сказала в ефірі Радіо Свобода політтехнолог Катерина Одарченко, але додала, що правоохоронцям у цій ситуації не треба тиснути на добровольчий рух.

Про намір провести референдум заявив лідер «Правого сектору», народний депутат Дмитро Ярош під час віче, що відбулося на Майдані Незалежності у Києві 21 липня і у якому взяли участь кілька тисяч людей. В регіонах оперативні штаби, які займатимуться підготовкою до проведення референдуму, за словами Яроша, почнуть працювати з 22-го липня. Рішення про референдум члени «Правого сектору» ухвалили на надзвичайному з’їзді руху, що відбувся у Києві.

«Правий сектор» розпочинає новий етап української революції – Ярош
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:46 0:00



«Перше – недовіра влади. Друге – ми вимагаємо, щоб нарешті війна, яка ведеться Росією проти України, була визнана війною, а не АТО. І тут своє слово має сказати народ. Третє – ми виступаємо за повну блокаду окупованих територій. Четверте – ми просимо підтримки в народу в тому, щоб легалізувати ДУК і інші добровольчі підрозділи згідно українського законодавства», – заявив народни депутат і лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош.

Окрім того, на з’їзді ухвалили рішення про перейменування руху. Відтепер офіційною назвою організації буде – національно-визвольний рух «Правий сектор». Також Дмитро Ярош зазначив, що бійці не підуть на силове вирішення конфлікту, і жодних штурмів абмінбудівель чекати не варто.

– Отже, пані Одарченко, Ви підтримуєте вимогу «Правого сектору» щодо проведення Всеукраїнського референдуму з такими запитаннями?

Політтехнолог Катерина Одарченко
Політтехнолог Катерина Одарченко

– Як політтехнолог я можу сказати, що це досить небезпечні тези, будуть вони озвучені від пана Яроша і його організації (яка тепер буде іменуватися «національно-визвольним рухом», тобто вони йдуть більше в цей вектор, а не створення політичної сили) чи ці тези були б озвучені іншим рухом.

Не досить правильним є говорити при наших нинішніх електоральних настроях: давайте будемо висловлювати недовіру всім гілкам влади. Це порушує конституційні засади, засади державності і не є прямою формою волевиявлення
Катерина Одарченко

В чому я тут вбачаю небезпеку? По-перше, в тому що «Правий сектор» абсолютно чітко розуміючи, що не отримають надзвичайно великої підтримки в демократичній формі народного волевиявлення, тобто на місцевих виборах, вирішили не брати участь, у той самий час пропонують провести референдум або плебісцит по питаннях, які в принципі стосуються української державності. І як би ми не хотіли того, як би нам подобалися чи не подобалися мінські домовленості, які визнані дипломатичним світом, які визнані навіть країною-агресором, частково (ми все таки всім світом тиснемо на Росію, щоб вона їх виконувала), то зараз розхитування цього нашого корабля, на якому ми спільно пливемо є не досить правильним. Не досить правильним є говорити при наших нинішніх електоральних настроях: давайте будемо висловлювати недовіру всім гілкам влади. Це відповідно порушує конституційні засади, порушує засади державності і це не є прямою формою волевиявлення.

За новим законом «Про всеукраїнський референдум», який був ухвалений у 2012 році, прописані досить поки що теоретичні, але правильні речі. І там якраз є пункти, які стосуються конституційності того чи іншого питання, яке ця ініціативна група, ці збори, на яких має бути від 2 тисяч людей (власне, цими зборами може бути і мобілізація прихильників «Правого сектору»), може виноситися на референдум.

Ця акція буде проводитися під час кампанії на місцевих виборах
Катерина Одарченко

По-друге, ця акція буде проводитися під час кампанії на місцевих виборах. І ця акція безумовно пов’язана з органом Центральної виборчої комісії, тобто по суті цей процес є паралельним з надзвичайно важливими в нашому нелінійному, неідеальному, але в правильному демократичному русі до створення нормальних державних інституцій, проведення реформ, боротьби з корупцією, боротьби з великим олігархічним капіталом. Його не можна порушувати такими в дечому правильними, в дечому радикальними, але все ж таки досить небезпечними для української державності заявами.

– Якщо все ж таки такі заяви є небезпечними, як Ви сказали, чи має бути, на Ваш погляд, реакція президента Порошенка та правоохоронців на вимоги «Правого Сектору»?

– Насправді тут цього й чекають. Адже, якщо ми пам’ятаємо, така стратегія, ініціація проведення референдуму вже була використана в українській історії. Ініціативну групу збирала і партія «Батьківщина» з приводу питань, які в той час турбували українців, але, оскільки процедура була неідеальною, референдум не був проведений.

Боротьба проти всього, тобто проти всіх гілок влади, працює подібно Дарту Вейдеру, тобто знижує явку на місцевих виборах
Катерина Одарченко

Безумовно, тут не потрібно тиснути з боку правоохоронних органів на таких рух як «Правий сектор», бо по суті там багато людей, які дійсно є героями України, які дійсно були на початку добровольчих рухів, які й нині захищають Україну. Але потрібно з боку держави починати риторику, яка є абсолютно зрозумілою, яка безумовно буде справедливою – про те, що народ дійсно має право на безпосереднє народовладдя, це є конституційне право, але, будь ласка, давайте будемо реалізовувати це в рамках нинішньої ситуації і політичної доцільності. Це можуть бути акції. Це може бути спостереження за діяльністю влади і народних депутатів. Це можуть бути моніторингові місії. Співпраця з Європою. Ситуація, коли «Правий сектор» подає своє бачення реформ і розвитку країни. Але це має бути позиція конструктивна, а не деструктивна. І я думаю, що більшість виборців це буде розуміти і буде це сприймати, тому що в самому «Правому секторі» теж є поважні народні депутати. А боротися з самими собою це є не надто правильно і не надто конструктивно. У той же час експертне середовище теж буде виголошувати тези, що боротьба проти всього, тобто проти всіх гілок влади, працює подібно Дарту Вейдеру, тобто вона знижує явку на місцевих виборах, яка й так прогнозується бути не надто великою і це теж не є надто добре для демократичних процесів. Але силовий спрортив це неправильно.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG