Доступність посилання

ТОП новини

Кримінальне провадження щодо УЦОЯО – «потужна піар-кампанія» – заступник міністра


Міністр освіти України Сергій Квіт (праворуч) і його заступник Павло Полянський
Міністр освіти України Сергій Квіт (праворуч) і його заступник Павло Полянський

У керівника центру вилучили «дві ручки і чашку», але про вилучення Генпрокуратурою 130 тисяч доларів у Міністерстві освіти не знають

Керівника Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Ігоря Лікарчука, який, зокрема, займається підготовкою проведення зовнішнього незалежного оцінювання, відсторонили від роботи на час проведення розслідування Генпрокуратурою діяльності центру. Таке рішення ухвалив Кабінет міністрів. Генеральна прокуратура, зокрема, заявила, що деякі співробітники установи незаконно втручалися до «Системи оцінювання якості освіти» та «Реєстру осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання». У Міністерстві освіти вказують на відсутність конкретних доказів чи звинувачень і говорять про «піар-кампанію» Генпрокуратури, а також сподіваються, що кримінальне впровадження жодним чином не вплине на вступну кампанію чи ЗНО.

ЗАВАНТАЖИТИ

Генеральна прокуратура України після обшуків в Українському центрі оцінювання якості освіти та у домівках окремих його працівників заявила про вилучення комп’ютерної техніки та 130 тисяч доларів США.

Заступник генерального прокурора України Олег Заліско під час брифінгу 22 липня заявив, що обшуки проводили у рамках слідчих дій щодо незаконного втручання до «Системи оцінювання якості освіти» та «Реєстру осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання» працівниками Українського центру оцінювання якості освіти.

Ігор Лікарчук
Ігор Лікарчук

У відповідь на дії Генпрокуратури Кабінет міністрів цього ж дня відсторонив від виконання обов’язків керівника центру Ігоря Лікарчука на час розслідування, про що повідомив міністр освіти Сергій Квіт. Однак, під час заяви міністр наголосив на довірливому ставленні до професійності Лікарчука.

«Я особисто довіряю Ігорю Леонідовичу, вважаю його професійною і порядною людиною», – сказав Квіт на брифінгу у Будинку уряду.

Колектив Українського центру оцінювання якості освіти відкидає заяви представників правоохоронних органів про можливі порушення в роботі центру.

Сергій Квіт
Сергій Квіт

«Розцінюємо проведення представниками силових структур «спецоперації» в офісах Українського центру на самому початку вступної кампанії як грубий тиск на директора й адміністрацію центру, намагання очорнити діяльність нашої установи та спробу знищити систему ЗНО загалом», – йдеться в заяві колективу, оприлюдненій на сайті центру.

Як представники Генпрокуратури, так і Міністерства заявили, що впровадження у роботу центру оцінювання якості освіти жодним чином не вплине на вступну кампанію, що вже триває.

Генпрокуратура розпочала кримінальне впровадження за фактами несанкціонованого втручання та зміни інформації у «Реєстрі осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання».

Спільна спецоперація Генеральної прокуратури, Служби безпеки та Міністерства внутрішніх справ України в Українському центрі оцінювання якості освіти була проведена напередодні, 21 липня.

Вилучені «дві ручки і чашка» – заступник міністра

В офіційній заяві Генпрокуратура не назвала імен підозрюваних працівників, хоча й заявила про вручення певним особам повістки з викликом для проведення слідчих дій. За словами Заліска, підозра конкретним працівникам центру буде оголошена найближчими днями.

«За результатами обшуків, які були проведені у центрі та за місцем проживання його окремих службових осіб, виявлено комп’ютерну техніку, з якої проводилось втручання в систему, грошові кошти у розмірі 130 тисяч доларів США, а також переписку, яка дає підстави органу досудового розслідування підозрювати окремих осіб у вчиненні конкретних корупційних кримінальних правопорушень», – сказав Заліско.

Перший заступник міністра освіти Інна Совсун на своїй сторінці у Facebook написала, що обшуки проводилися, зокрема, вдома у керівника центру Ігоря Лікарчука, його першого заступника Володимира Винника та ще одного співробітника.

За словами Совсун, інформація про вилучення Генпрокуратурою 130 тисяч доларів у співробітників центру не відповідає дійсності.

«У Лікарчука вилучили дві ручки і чашку (не золоті чи позолочені); у Винника – 5 тисяч гривень. Плюс компи і телефони. Це все», – написала вона, додавши, що журналістам вона поки що ситуацію не коментує через нестачу інформації.

Не коментує ситуацію і сам міністр Квіт, написавши на своїй сторінці у Facebook, що немає підстав для надання офіційних коментарів, адже станом на 21 липня Генпрокуратура не надала Міністерству освіти ніяких фактів чи документів, які б пояснювали провадження.


Піар-кампанія Генпрокуратури?

Павло Полянський
Павло Полянський

Заступник міністра освіти Павло Полянський назвав втручання у роботу Українського центру оцінювання якості освіти «гучною, потужною піар-кампанією» Генпрокуратури.

«Я маю на увазі те, у якій формі відбуваються події довкола Українського центру оцінювання якості освіти. Я маю на увазі гучні заяви із заочним винесенням уже майже судових вердиктів про винуватість, про корупцію і таке інше», – сказав він у розмові з Радіо Свобода.

Віталій Шабунін
Віталій Шабунін

Схожу думку висловив і голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Виглядає це як спроба збити інформаційну хвилю зі скандалом по Шокіну, Гузиру і Столярчуку, які пробували зам’яти розслідування проти власних прокурорів-хабарників
Віталій Шабунін

«Генеральна прокуратура має мати залізобетонні докази. Поки їх не надано, виглядає це як спроба збити інформаційну хвилю зі скандалом по Шокіну, Гузиру і Столярчуку, які пробували зам’яти розслідування проти власних прокурорів-хабарників, чинячи тиск на команду реформаторів всередині Генпрокуратури», – сказав він у коментарі для Радіо Свобода.

Полянський також наголосив, що Генпрокуратура наразі не оприлюднила жодного конкретного доказу про те, яка особа начебто вчинила порушення або про які саме порушення та зловживання йде мова.

Зокрема, заступник міністра пояснив, що зміна даних в електронній базі може бути й звичайною процедурою, наприклад, якщо апеляційна комісія, розглянувши відповідну заяву абітурієнта, вирішить додати балів до результату тестування.

Через відсутність конкретної інформації заступник міністра відмовився коментувати заяву про вилучення 130 тисяч доларів у працівників центру.

«Ця заява дуже рамкова, тому що не зрозуміло, у кого вилучили – чи в однієї людини, чи ця сума, умовно кажучи, належала, якщо скласти до купи, всім працівникам центру. Я тому й сказав, що дуже багато піар- ходів», – пояснив Полянський.

Шабунін також озвучив іншу версію щодо початку кримінального впровадження. На його думку, таким чином можуть тиснути на сина Лікарчука, Костянтина, який нещодавно став керівником української митниці.

«Це класична схема українських правоохоронців, називається «заручник», коли тиск на когось здійснюється шляхом початку кримінального впровадження проти їхніх близьких людей», – сказав Шабунін.

Майбутнє ЗНО

Тим часом, і Генпрокуратура, і Український центр оцінювання якості освіти, і Міністерство освіти говорять про те, що кримінальне втручання не вплине на вступну кампанію, яка вже триває.

Заступник генерального прокурора запевнив, що наразі центр працює у стабільному режимі і жодна його функція не порушена.

Полянський підтвердив, що зриву роботи центру зараз немає, однак висловив своє побоювання щодо майбутнього зовнішнього незалежного оцінювання.

Найголовніше для всіх, щоб ця гучна, потужна піар-кампанія не призвела до удару по самій системі незалежного тестування в Україні
Павло Полянський

«Найголовніше для всіх, щоб ця гучна, потужна піар-кампанія не призвела до удару по самій системі незалежного тестування в Україні, тому що без перебільшення це тестування – це світло надії для десятків тисяч добре навчених, добре мотивованих молодих людей із незаможних родин і таких, які не мають VIP-родоводу», – сказав він.

Полянський зазначив, що існують певні особи, які хотіли б побачити скасування системи ЗНО, і повернення до вступної кампанії, яка б супроводжувалася хабарями та зловживанням службових зв’язків.

«Тому ми всі найбільше стурбовані долею тестування, а так само долею тих людей, до яких висунуті звинувачення», – сказав він.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG