Доступність посилання

ТОП новини

Чому нинішня влада Грузії так не любить Саакашвілі?


Міхеїл Саакашвілі у Тбілісі. Жовтень 2013 року
Міхеїл Саакашвілі у Тбілісі. Жовтень 2013 року

Міністр оборони Грузії: «Була б нагода – ми б його заарештували. В політичному сенсі для Саакашвілі в Грузії гра завершена»

Чому нинішня влада Грузії так не любить колишнього лідера країни, а нині голову Одеської обласної державної адміністрації Міхеїла Саакашвілі, проти якого в Грузію навіть відкрито кримінальну справу? Чи не ллє у такий спосіб грузинська влада – сама цього не бажаючи – водичку на російський млин? Про Радіо Свобода розпитала міністра оборони Грузії Тінатін Хідашелі, яка перебувала в Чехії з візитом.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Як Ви ставитесь до реформаторських зусиль грузинської команди в Україні?

Тінатін Хідашелі
Тінатін Хідашелі

– Це було суверенне рішення вашої країни і кожна країна має право на суверенне рішення наймати на роботу того, кого забажає. Я не має жодного оптимізму і надій щодо цих людей, але бажаю успіхів українській державі.

Не можна зрозуміти і нормально пояснити, коли Саакашвілі вживає певного типу лексику на адресу уряду дружньої Україні країни

В мене лише питання одне до української влади – коли один із губернаторів вашої країни робить абсолютно неприйнятні, недипломатичні та образливі заяви на адресу уряду партнерської і дружньої держави, то чи це є позицією української влади, президента, прем’єр-міністра, правлячої партії, чи це є позицією окремої людини, яка діє на свій розсуд? Це важливе питання, бо сьогодні Саакашвілі – це не пересічний громадян, а офіційно представляє українську владу. Думаю, що це абсолютно неприйнятно, цього не можна зрозуміти і не можна цього нормально пояснити, коли Саакашвілі вживає певного типу лексику на адресу уряду дружньої Україні країни.

– Чи не здається Вам, що переслідуючи грузинів, які працюють в Україні, і маючи кримінальні справи проти Саакашвілі, грузинська влада мимоволі грає на руку Росії?

– Ми не переслідуємо тих, хто опинився в Україні. Ми переслідуємо людину, яка була президентом Грузії, яка двічі виграла вибори нечесним шляхом, яка запровадили тортури та насильство в грузинських в’язницях. Як сказав у своєму вердикті Європейський суд у Страсбурзі, він має стосунок до справи про вбивство 27-річного банкіра, бо в цю справу був втягнутий його друг (екс-міністр внутрішній справ Грузії – ред.). І це вердикт Європейського суду в Страсбурзі, а не вирок мого уряду. Ми переслідуємо людину, яка використовувала державний бюджет як свої кишенькові гроші, для власного задоволення та амбіцій.

Це ваша проблема, що ви хочете, аби він був політиком у вашій країні лише через те, що він голосно виступає проти Путіна

Так, ми переслідуємо його і якщо в уряду Грузії буде нагода, ми б із задоволенням заарештували Саакашвілі. Це ваша проблема, що ви хочете, аби він був політиком у вашій країні лише через те, що він голосно виступає проти Путіна, але це не робить його демократом чи прекрасною людиною. І тут є серйозне нерозуміння ситуації з боку України.

– Але погодьтеся, що Саакашвілі не вкрав мільярди чи навіть мільйони коли був при владі в Грузії. Він є першим пострадянським лідером, який відбув повних два терміни, отримавши владу через демократичні вибори і мирно передавши владу наступному президенту, який, до речі, представляв опозицію…

– Я не знаю, що в Україні вважають демократією, але в Грузії, якщо хтось веде виборчу кампанію, коли людей на передвиборчих мітингах закидали камінням, коли людям не дозволяли проводити передвиборчі мітинги… Коли лунають постріли під час виборчої кампанії – і це все факти, які мали місце, це я не вигадую. Все це можна прочитати у звітах спостережницьких місій ОБСЄ чи інших організацій, які стежили за виборами. Це не підпадає під категорію демократичних виборів.

Саакашвілі визнав поразку, бо єдиним виходом для нього було стріляти у виборців. Він знав, чим те може скінчитися і, переконана, він розумів, що тоді його може спіткати доля Чаушеску, якщо він ще раз вкраде вибори, як це він зробив у 2008 році. Ось чому в Грузії сталася зміна влади. Після тих скандалів, які супроводжували останні чотири роки його президенства, у Саакашвілі не було іншого вибору. Хоча він зробив все, що лише було в його силах, аби не допустити перемоги опозиції. Але він не зміг передбачити дуже високу явку виборців у день голосування. Власне, кожна жива душа в Грузії прийшла тоді на дільниці, щоб проголосувати проти нього.

– Але не думаєте Ви, що працюючи в Україні, Саакашвілі та його команда зміцнюють давню дружбу і стратегічне партнерство між Україною та Грузією, між українським та грузинським народами?

– Я так не думаю. Якщо ви вважаєте, що коли губернатор однієї вашої області насміхається з уряду дружньої, як ви кажете, Україні країни, і робить це щоденно і це вважається зміцненням дружби між державами, тоді у нас зовсім різне розуміння поняття «дружба».

– Але Саакашвілі своєю діяльністю в Україні робить її сильнішою, більш європейською, сучаснішою країною, проводячи реформи…

Бажаю Україні успіху, але ці люди не змогли зробити це в Грузії. І якщо вони більше віддані Україні, аніж Грузії – я б була лише щаслива за Україну

– Я бажаю Україні успіху, але ці люди не змогли зробити це в Грузії. І якщо вони більше віддані Україні, аніж Грузії – я б була лише щаслива за Україну.

– Чи має Саакашвілі у Грузії політичне майбутнє?

Я не бачу можливості повернення цих людей. І в політичному сенсі для Саакашвілі в Грузії гра завершена

– Я маю дуже коротку відповідь на це, одним реченням: я не бачу можливості повернення цих людей. І в політичному сенсі для Саакашвілі в Грузії гра завершена. Сподіваюсь, що Україна переживе Саакашвілі в менш жахливий спосіб, аніж Грузія протягом восьми років його президенства.

– Багато грузинів воюють за Україну на Донбасі. Чи не будуть переслідувати цих добровольців коли вони повернуться в Грузію за участь бойових діях?

Участь у бойових діях на боці України не є злочином у Грузії

– Ніхто цього не говорив, що їх можуть переслідувати. Переслідування – це не абстрактна річ. Маємо Кримінальний кодекс Грузії і маємо статті в ньому. І є злочини, і якщо хтось скоїв злочини, тоді його будуть переслідувати. Участь у бойових діях на боці України не є злочином у Грузії. Якщо хтось має якусь кримінальну історію за плечима – це інша справа, але участь у війні на боці України не є злочином.

– Що Ви думаєте про шляхи врегулювання конфлікту на сході України? Чи вірите Ви в його мирне врегулювання?

Маю надію, що демократичний і цивілізований світ матиме змогу зупинити цю війну. Якби я була міністром оборони України, це було б моїм пріоритетом номер один

– Наразі немає мирного врегулювання, бо маємо війну посеред Європи. Єдиним мирним шляхом було б завершення всього цього якомога швидше. Я маю надію і сподівання, що демократичний і цивілізований світ матиме змогу зупинити цю війну. Якби я була міністром оборони України, це було б моїм пріоритетом номер один. А тоді вже можна братися за інші питання, але насамперед треба зупинити війну, щоб люди не гинули. Але допоки люди гинуть і війна в гарячій стадії в Україні – немає іншого нагальнішого завдання аніж зупинка цієї війни.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG