Доступність посилання

ТОП новини

Сила журналістських розслідувань: в Азербайджані починається суд над Ісмаїловою


Хадіджа Ісмаїлова
Хадіджа Ісмаїлова

У Amnesty International кажуть, що в Україні «також є теми і дискусії, через які можуть порушуватись кримінальні справи»

Суд над кореспонденткою радіо Азадлиґ (Азербайджанської редакції Радіо Свобода), Хадіджою Ісмаїловою запланований на п’ятницю, 24 липня. Журналістка, відома своїми масштабними розслідуваннями корупційних злочинів високопосадовців, вже 7 місяців перебуває за гратами. У країні, де через критику влади можуть суворо карати, за Ісмаїловою здійснювали таємний відеоспостереження, погрожували та звинувачували у зраді. В Україні, коментують правозахисники, критична ситуація лише на окупованих Росією територіях. На територіях, які контролює українська влада, озвучують поодинокі випадки утисків журналістів.

ЗАВАНТАЖИТИ

Формально Хадіджу Ісмаїлову звинувачують у наклепі, ухилення від сплати податків, незаконній підприємницької діяльності та зловживання владою. Утім вона та правозахисники наполягають, що звинувачення є суто політичними репресіями з боку влади Азербайджану. На підтвердження цього, журналістці заочно вручили нагороду неурядової організації ПЕН-центру в США, назвавши «в’язнем сумління».

Якраз перед тим, як Ісмаїлову затримали, кореспондент азербайджанської служби Радіо Свобода приділяла багато уваги непотизму, тобто «кумівству» серед високопосадовців країни. В тому числі її розслідування стосувались багатомільярдних тіньових бізнесових оборудок родини президента Ільгама Алієва. Його сім’я керує Азербайджаном вже понад 40 років, ще з радянських часів.

Золоті копальні, гроші з «Євробачення», махінації на виборах

Зокрема, вона вголос говорила про порушення під час виборчого процесу, на якому втретє обрали президентом Алієва. Також описала, як родина глави держави заробила на будівництві концертного комплексу для конкурсу «Євробачення», яке країна приймала у 2012 році. Хадіджа розслідувала корупційні угоди чиновників із підставними фірмами, через які уряд Баку заробляв на золотих копальнях.

Розслідування Ісмаїлової були безпрецедентними для Азербайджану, говорить редактор «Проекту репортажів про організовану злочинність і корупцію» (Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)) Дрю Салліван. За його словами, вона перша вголос заговорила про бізнес-афери політичної верхівки і це злякало родину президента. Салліван додає, що ті докази та документи, які оприлюднювала Ісмаїлова, «зламали перший лід ілюзій» про чесність влади.

Той факт, що влада прореагувала саме таким чином, свідчить, що її робота має ефект
Дрю Салліван

«Пропаганда влади змушувала людей про це забувати. Проте, коли ти бачиш докази і документи, правду більше не приховаєш. Той факт, що влада прореагувала саме таким чином, свідчить, що її робота має ефект», – каже він.

Amnesty International готує звіт щодо свободи слова в Україні

Моніторить виклики і проблеми свободи слова в Україні неурядова правозахисна організація Amnesty International. Зокрема, її експерт Красимір Янков працює над дослідженням на цю тему, яке мають оприлюднити наприкінці літа. Спілкуючись із Радіо Свобода, він озвучив перші висновки.

За словами Янкова, найнебезпечніше журналістам працювати на окупованих територіях Донбасу та півострова Крим. Зокрема, додає він, для українських медійників це взагалі небезпечно для життя.

На території, де діє українська влада, ситуація значно менш драматична, говорить експерт. Аби виявити «больові точки», експерти зосередились на тому, який тиск мають високопосадовці та великі корпорації, що висловлюють опозиційні або нейтральні щодо київської влади погляди. Янков зауважує, що одна з цих телекомпаній, назву якої не озвучуватимуть до оприлюднення результатів дослідження, скаржиться на тиск з боку державних органів, «спроби змінити програмну сітку мовлення» та наміри позбавити ліцензії. Радіо Свобода припускає, мова йде про «Інтер» – на адресу цього каналу часто лунали звинувачення профільного комітету парламенту через проросійський контент.

Разом із тим, говорить представник організації, Amnesty International занепокоєна справою журналіста Руслана Коцаби, якого затримали за ув’язнили через критику хвилі мобілізації в АТО. За словами експерта, дослідження зосереджується на тих випадках, де людина критикує владу, або висловлює погляди, які ідуть їй урозріз – утім не закликає до насилля.

«Ми хочемо показати цим звітом, що тут також є теми і дискусії, через які проти людей також можуть порушуватись кримінальні справи», – додає представник Amnesty International.

Цього року Україна посіла посіла 129 місце у Всесвітньому індексі свободи слова «Репортерів без кордонів». Торік, у 2014 році, держава розташовувалась на дві сходинки вище.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG