Доступність посилання

ТОП новини

Може піти ланцюгова реакція – «Опора» про 205-й округ Чернігова


Ілюстраційне фото (©Shutterstock)
Ілюстраційне фото (©Shutterstock)

Спостерігачі зафіксували безпрецедентну конфліктність і недобросовісну конкуренцію. 26 липня у Чернігові обиратимуть парламентаря

За два дні до проміжних виборів у Чернігові громадянська мережа «Опора» опублікувала звіт, на основі спостережень своїх членів на 205-му окрузі. Після позачергових виборів народних депутатів у 2014 році, під час яких було зафіксовано прогрес у забезпеченні стандартів виборів, проміжні вибори народного депутата в Чернігові продемонструють рівень готовності органів державної влади та провідних політичних сил гарантувати чесні і прозорі місцеві вибори, що відбудуться у жовтні, кажуть в організації. І наголошують: насамперед для цього повинні ефективно спрацювати правоохоронці.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Технічні кандидати – перший дзвіночок того, що вибори у 205-му окрузі міста Чернігова можуть відбутися з порушеннями, кажуть у громадянській мережі «Опора». Так, із 91 кандидата 7 були висунуті від політичних партій, а передвиборчу агітацію ведуть лише 17 із них. У списку, довжиною понад 1 метр, який у неділю отримають виборці, можна буде знайти і Геннадія Корбана і Галину Корпан.

Ольга Айвазовська
Ольга Айвазовська

«Особливість участі технічних кандидатів у тому, що вони здійснюють три функції, – перелічує голова правління громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська. – Перша з них, це забезпечення повного контролю за виборчими комісіями окружного і дільничного рівня, друга – це двійники, які реєструються з метою введення в оману виборців, щоб в день голосування громадянин випадково помилився і проголосував за однофамільця. І третій тип – це провокатори, які беруть на себе функцію дестабілізації виборчої кампанії і створення довкола виборів ореолу конфліктних і негативних».

Провокаторами серед кандидатів вже назвали двох самовисуванців: телеведучого Олексія Дурнєва та блогера Олександра Барабошка (Крус Крус), яких нещодавно побили депутати від «Радикальної партії Олега Ляшка» Олександр Мосійчук та Андрій Лозовий.


Разом з тим, найзапекліша боротьба триває між двома найбільш активними кандидатами-мажоритарниками – Сергієм Березенком (партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність») та Геннадієм Корбаном (політична партія «Українське об’єднання патріотів «Укроп»). Спостерігачі «Опори» неодноразово фіксували, як останній роздає продуктові набори, а перший підписує так звані «соціальні угоди».

«Благодійна організація «Укроп» та партія «Укроп» є прямо зв’язані з Пильченком Андрієм Олеговичем, який з одного боку є засновником благодійної організації, а з іншого – поки що, відповідно до офіційних даних реєстру Міністерства юстиції, головою політичної ради партії «Укроп». З іншого боку, кандидат Сергій Березенко здійснював дії, які можна розцінювати як підкуп. В першу чергу це соціальні угоди, які підписувались між штабом політичної партії і кандидатом та виборцем, в яких не міститься жодних даних про надання матеріальних благ, але ті інциденти з затриманням машин, відкриттям конвертів з чітко фіксованими сумами, свідчать, що певний зв’язок між цими фактами може бути», – детальніше пояснює Айвазовська.

Соціальна угода Сергія Березенка
Соціальна угода Сергія Березенка

Та попри це закон України «Про вибори» не передбачає скасування реєстрації кандидата до дня голосування, навіть якщо у суді буде доведено факти підкупу та інші порушення закону. Єдина надія – на правоохоронців, кажуть в організації.

«Ми сподіваємось, що правоохоронна система, незважаючи на те, що вона була бездіяльна в період виборчої кампанії щодо фіксації, розслідування і покарання винуватців за використання адміністративного ресурсу чи підкупу, таки здійснить свої прямі функції з забезпечення громадського порядку в день виборів», – наголошує Айвазовська.

«Зіркова команда ОВК»

Серед проблем та небезпек фальшування виборів у Чернігові також і склад ОВК, додає аналітик «Опори» Олександр Клюжев. Так, через членів ОВК 205-го округу присутня велика кількість осіб, які брали участь в організації виборів на відповідних посадах у конфліктних округах Києва, Черкаської області та інших регіонів, зокрема під час повторних виборів народних депутатів 2014 року в одномандатних округах 94, 132, 194, 197 та 223, каже він.

«Не менше п’яти членів ОВК брали участь в організації виборів в 2013 році в проблемному окрузі 194-му Черкаської області. Вони всі подані від різних політичних партій і зв’язок між цими людьми напевно є, і цим фактом ми намагаємось привернути увагу до їхньої діяльності і належного ухвалення ними рішень», – заявив Клюжев.

Узагальнюючи свої спостереження, виборчі аналітики зізнаються, що налаштовані песимістично і навіть боязко.

«Ми, на жаль, вкрай песимістично налаштовані щодо дня голосування, хоч і не хочемо робити якихось висновків. Але та інформація, яка поступає з офіційних джерел, а саме від МВС, щодо появи близько тисячі осіб, які заїхали на територію міста для здійснення провокацій, не може залишитися як поза увагою медіа, так і незалежних спостережних організацій», – зазначає Ольга Айвазовська і додає, що має великі побоювання щодо використання зброї в день голосування.

«Присутність різних силових груп, які можуть надавати підтримку протилежним кандидатам, свідчить про те, що якщо виникне перша критична ситуація, то може піти ланцюгова реакція. Зважаючи на те, що декілька дуже потужних кандидатів, що мають високі рейтинги, йдуть на будь-які заходи, щоб отримати такий омріяний депутатський мандат, говорить про те, що зіткнення будуть. Питання – наскільки вони будуть масовими, критичними і чи будуть жертви», – додає вона.

Силовики показали зброю і вибухівку, вилучену під час обшуків в Чернігові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00


На цю ж тему:

24.07.2015
Довибори в Чернігові: «Укроп», «редиска», «гречка» і вибухівка

26 липня у Чернігові обиратимуть парламентаря. Після повідомлень про спроби масового підкупу виборців заговорили і про силовий сценарій далі
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG