Доступність посилання

ТОП новини

Шоста хвиля мобілізації: чи можна вручати повістки будь-де?


Біля мобілізаційного пункту у Львові, червень 2015 року
Біля мобілізаційного пункту у Львові, червень 2015 року

​​«Брату дали направлення на медкомісію і забрали паспорт. Сказали, що він поки полежить у них, а брат нехай проходить медкомісію»

Тетяна Люта

Вже місяць в Україні триває шоста хвиля мобілізації. Охочих їхати у зону АТО меншає, натомість більшає повідомлень про те, що повістки чоловікам вручають не за місцем прописки чи роботи, а на вулицях, у громадському транспорті чи на постах ДАІ. Таким чином департамент мобілізації та планування Генштабу Збройних сил випробовує нові способи зібрати військовозобов’язаних до війська. Адресати повісток, у свою чергу, скаржаться: це – поза законом. Радіо Свобода дізнавалося, наскільки законні такі дії військкоматів.

Борису із Кривого Рогу, який зараз проживає у Києві, повістку вручили у хостелі (тимчасове бюджетне житло – ред.) Розповідає: вранці прийшли військові, сказали, що він повинен проїхати із ними у комісаріат для перевірки документів, при цьому не пред’явивши жодного посвідчення особи.

Вже на місці вони з'ясували, що Борису ще немає 25 років, і відпустили його. Але на той час у комісаріаті вже побував брат Бориса. Для нього ситуація склалась не так вдало, бо військові вилучили його паспорт.

Брату дали направлення на медкомісію і забрали паспорт. Сказали, що він поки полежить у них, а брат нехай проходить медкомісію

«Брату дали направлення на медкомісію і забрали паспорт. Сказали, що він поки полежить у них, а брат нехай проходить медкомісію. З їхнього боку це не законно, бо є перевищенням службових повноважень», – розповідає Борис.

Окремого порядку вручення мобілізаційних повісток у межах шостої хвилі мобілізації немає. За словами адвоката Андрія Верби, «призов у армію йде за механізмом, який аналогічний механізму призову строковиків, що прописаний у постанові Кабінету міністрів України «Про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу».

Жодним чином не передбачені обмеження вручення повісток, тобто місця, де вручати їх категорично забороняється
Андрій Верба

У ній зазначені місця, де військовим можна вручати повістки – місце проживання, місце роботи чи навчання, через ЖЕКи та сільради, але, водночас, «жодним чином не передбачені обмеження вручення повісток, тобто місця, де вручати їх категорично забороняється», – додає адвокат. Цією дірою у постанові і користуються владні структури, випробовуючи нові шляхи вручення повісток.

Так, наприклад, у Харкові повістки призовникам вручали у громадському транспорті та під час держіспитів у ВНЗ, на Львівщині прізвища тих, кому не вдалося вручити повістку, публікують у місцевих газетах. Схожа ситуація і на Тернопільщині, де на сторінках газет оприлюднили прізвища та роки народження ухилянтів, але згодом, якщо військовозобов’язані не прийдуть в комісаріати, обіцяють надрукувати ще й місця роботи та їхні посади.

Правозахисники заявляють про незаконний примус до мобілізації в Харкові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Перший заступник начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генштабу генерал-майор Володимир Талалай каже, що закон не регламентує, де саме вручати повістки громадянам:

Місце вручення повісток фактично нічим не обмежено
Володимир Талалай

«Повістки вручають військовозобов’язаним, а також громадянам України, які підлягають військовому обліку. Місце вручення повісток фактично нічим не обмежено, тому вони можуть вручатися як за місцем проживання, так і за місцем прописки, а також і в інших місцях», – стверджує Талалай.

Генерал-майор також зазначає, що співробітники воєнкоматів можуть вручати повістки будь-яким способом у рамках своїх повноважень. «Повістка є фактом запрошення військовозобов’язаного для виконання тієї чи іншої процедури, яка передбачені законом. Тому якихось жорстких обмежень, яким способом і де вона може бути вручена, немає», – вважає Талалай.

Вручення повісток повинне відбуватися лише таким способом та у таких місцях, які зазначені у законодавстві
Артем Багінський

Думки юристів у цьому питанні категорично відрізняються від думок владних структур. Адже у 19-й статті Конституції України написано: «Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи, зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України». Спираючись на цю статтю, юрист Артем Багінський пояснює, що «вручення повісток повинне відбуватися лише таким способом та у таких місцях, які зазначені у законодавстві». ​

Жодним фразам на кшталт «місце нічим не обмежено, можна вручати будь-де», за словами юриста, вірити не варто. Також Багінський звертає увагу військовозобов'язаних, що повістка, яку планують вручити військовозобов’язаному, повинна бути підготовлена заздалегідь. Тобто вона має бути виписана на конкретне ім’я ще до того, як людину просять пред’явити документи.

Як запевнив раніше заступник Харківського обласного військового комісара Юрій Калгушкін, протягом подальших хвиль мобілізації у Харкові не застосовуватимуть «нетрадиційні» методи мобілізації, коли людей доставляють у військкомати прямо з вулиць. При цьому, за його словами, на вулицях міста можуть вручати повістки.

«Ми будемо намагатися таких моментів не допускати. Можливо, уточнювати особу, вручати повістку для прибуття, але доставляти у військкомат не будемо», повідомив Калгушкін.

Харків'ян більше не забиратимуть прямо з вулиці у військкомати – військовий комісар
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG