Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк хоче створити фіскальну службу «з нуля», як київську поліцію


Арсеній Яценюк, прем’єр-міністр України
Арсеній Яценюк, прем’єр-міністр України

Експерти радять у податковій реформі змінювати і персонал фіскальних органів, і закони

Київ – Реформувати фіскальну службу, звільнивши весь персонал і набравши нових людей, пропонує український прем’єр Арсеній Яценюк. Як приклад для такої реформи він наводить створення патрульної поліції в Києві. Водночас експерти і представники бізнес-середовища говорять, що оновлення штату недостатньо: треба змінювати принципи роботи фіскальних органів і прибирати корупційні ризики в самому податковому законодавстві.

Яценюк хоче створити фіскальну службу «з нуля», як київську поліцію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Державній фіскальній службі не уникнути повного оновлення кадрового складу, заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк під час засідання колегії Мінфіну.

Є кілька варіантів. Перший – залишити все так, як є. Другий – змінити кілька людей. Третій – скоротити на 20%. Четвертий варіант – найважчий, але найефективніший – фактично створювати з нуля нову державну фіскальну службу
Арсеній Яценюк

«Є кілька варіантів. Перший – залишити все так, як є. Це не працює. Другий варіант – змінити кілька людей. Так само не працює, це імітація. Третій варіант – скоротити на 20%. Маємо єдиний, четвертий варіант – найважчий, але найефективніший (так само, як набиралася поліція у місті Києві, ми рано чи пізно до цього дійдемо) – фактично створювати з нуля нову державну фіскальну службу, нову фінансову інспекцію», – запропонував Яценюк.

Окрім того, прем’єр запропонував суттєво скоротити кількість податківців, але пропорційно збільшити зарплату кожному з них, щоб загальні витрати на відомство майже не змінилися

«Це підвищує мотивацію. Скоротили кількість – збільшили заробітну плату», – наголосив глава уряду.

Український прем’єр неодноразово анонсував зміни в податковій політиці держави, одна зі змін, яка набула чинності з його ініціативи – мораторій на перевірки малого та середнього бізнесу. Елементи податкової реформи – передбачені як у тексті коаліційної угоди, так і в домовленостях із МВФ.

Податківці мають ставитися до громадян як до найкращих клієнтів – експерт

У законодавстві вже виписані загальні засади того, якою має бути фіскальна служба, головне, що треба змінити, – підходи державних службовців до громадян, запевнила Радіо Свобода виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Анна Дерев’янко.

Анна Дерев’янко
Анна Дерев’янко

Основне, що треба змінити – це підходи. Якщо щось пішло не так – порадити, як це виправити. І лише в разі повторного порушення – думати про покарання
Анна Дерев’янко

«Основне, що треба змінити – це підходи. Служба має стати клієнто-орієнтованою, тобто митники й податківці мають ставитися до платників податків як до своїх найкращих клієнтів. Якщо щось пішло не так – порадити, як це виправити. І лише в разі повторного порушення – думати про покарання. Усі представники бізнесу мають бути в рівних умовах – це те, на що бізнесмени найбільше нарікають! Відповідальність за порушення закону повинна бути паритетною: має відповідати і бізнес, і фіскальна служба», – наголошує експерт.

Досвід патрульної поліції Києва показує, що реформу такого відомства можна зробити швидко, за кілька місяців, якщо уряд дійсно має такий намір, визнає Анна Дерев’янко. На її думку, подібні реформи краще проводити швидко, аніж розтягувати на роки, оскільки в іншому випадку їхній ефект буде мінімальним.

Олександр Жолудь
Олександр Жолудь

Натомість економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь наголошує, що Україна має почати реформу фіскальної служби саме з податкового законодавства. Однак воно, констатує експерт, досі містить численні можливості для корупції та бюрократії.

Сучасну фіскальну службу в Україні неможливо створити, якщо не змінити закони, що регулюють податкову політику
Олександр Жолудь

«Основне питання не в тому органі, який збирає податки й виконує закони, а в самому законодавстві. Питання в тому, щоб звести до мінімуму схеми «оптимізації» та уникнення податків, підстави для яких створює чинне законодавство. Сучасну фіскальну службу в Україні неможливо створити, якщо не змінити закони, що регулюють податкову політику», – каже Жолудь.

Експерт уточнює: навіть якщо до фіскальної служби повністю набрати нових людей, як це зробили у випадку з патрульною поліцією, але закони лишити незмінними, то залишаться і «лазівки» щодо уникнення податків і відмивання коштів. Відтак більша чи менша частина нових працівників фіскальної служби теж стануть корупціонерами, прогнозує аналітик.

Від початку 2014 року український парламент ухвалив низку змін до податкового та митного законодавства. Частина змін стосувалася функцій фіскальної служби, однак основна маса стосувалася появи нових податків та зборів, їхнього скасування чи об’єднання кількох платежів в один. Серед суттєвих змін – мораторій на перевірки малого та середнього бізнесу і новий порядок використання касових апаратів. Що ж до переходу на електронне адміністрування податків, яке діє у більшості розвинених держав, то наразі зміни в українському законодавстві торкнулися лише електронного адміністрування ПДВ та можливості подавати податкові декларації в електронному вигляді.

Між тим, за минулі півтора року Україна піднялася на декілька позицій і посіла 96-е місце серед країн світу в рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business-2015. Автори цього та інших подібних рейтингів наголошують, що зміну українських позицій викликала, зокрема, певна лібералізація податкового режиму.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG