Доступність посилання

ТОП новини

«Ми далі не справляємося» – волонтери про житло переселенців


Центр допомоги переселенцям у Дніпропетровську, червень 2014 року
Центр допомоги переселенцям у Дніпропетровську, червень 2014 року

Люди в штабах просто сидять, в крайньому випадку, вони можуть дати телефон волонтерів – Сухорукова

Дарія Скрипнюк

Держава досі не вирішила проблему з житлом для переселенців: чиновники не розробили комплексну програму допомоги внутрішньо переміщеним особам, не продумали, куди їх поселяти, кажуть волонтери. Хоча парламент ухвалив закон, який передбачає безоплатне житло для переселенців на півроку, виконати його неможливо, бо досі немає порядку його реалізації.

Волонтерський центр на вулиці Фролівській у Києві вже понад рік підтримує людей, які змушені були залишити свої домівки через війну.

«Влада, яка вийшла з коми, пішла в інший бік. При всьому нашому розумінні влади, яка перебуває в дуже складному становищі, ми говоримо, що далі не справляємося», – каже Леся Литвинова, волонтер центру на Фролівській.

За законом, переселенці на півроку можуть отримати державне житло. Проте, втілити цей закон неможливо, стверджує волонтер центру на Фролівській Оксана Сухорукова.

Оксана Сухорукова
Оксана Сухорукова

«Минулого року був ухвалений закон «Про захист прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Згідно зі статтею 9 цього закону, внутрішньо переміщена особа має право на безкоштовне житло протягом 6 місяців за умови оплати комунальних послуг. При цьому, ні порядку надання цього житла, ні чітко визначених відповідальних осіб із надання житла на сьогоднішній день не існує», – заявляє Сухорукова.

В Україні існує урядова база даних житла для переселенців: у ній можна ознайомитися як з приватними об’явами, так і з пропозиціями державного помешкання – це готелі, бази відпочинку, гуртожитки, квартири і навіть сільські садиби. Проте, як стверджує Оксана Сухорукова, за вказаними номерами телефонів здебільшого не відповідають, або ж все житло виявляється платним.

Пропозиції державного житла у держреєстрі
Пропозиції державного житла у держреєстрі

Однак, заступник міністра соціальної політики Василь Шевченко в ефірі Радіо Свобода зауважив: проблема у тому, що люди здебільшого прагнуть поселитися у Києві, столиця – у числі лідерів за кількістю переселенців.

Багато людей, які їдуть зі сходу, хотіли б жити у столиці. Але не всі українці можуть собі дозволити жити у столиці
Василь Шевченко
Василь Шевченко
Василь Шевченко

«У Києві майже 100 тисяч переселенців. І, відповідно, є запит на Київ – неначе умови для проживання комфортні. Але, з іншої сторони, ви від’їжджаєте від Києва у будь-який населений пункт, де голови сільських рад проводять облік хат, в яких ніхто не живе. Я хотів би сказати, що дійсно дуже багато людей, які їдуть зі сходу, хотіли б жити у столиці. Але не всі українці можуть собі дозволити жити у столиці», – зазначив Шевченко.

Закон передбачає розробку комплексної програми з вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб. Програма має включати, серед іншого, і вирішення житлової проблеми, і отримання соціальних та адміністративних послуг за місцем перебування.

На всю столицю не знайшлось одного вільного приміщення

Волонтери також зверталися до Київської міської державної адміністрації з проханням надати приміщення для облаштування центру, де переселенці змогли б тимчасово проживати, а також отримувати першу медичну та психологічну допомогу. Активістам запропонували приміщення, в якому живуть бездомні, це будівля колишньої поліклініки, побудована 1965 року.

Волонтерський центр отримав усний дозвіл від Київської адміністрації на ремонт та обіцянку безоплатно оформити будівлю. Проте за декілька тижнів київська влада повідомила, що споруда непридатна для проживання. Після цього волонтери звернулися до Міністерства соціальної політики, аби владнати проблему з житлом, але і ця спроба провалилась.

Ми намагалися з’ясувати, хто відповідальний за надання житла. Коли не було на зустрічі МНС, відповідальним було МНС, коли не було на зустрічі Регіонбуду, виявилось, що був відповідальним Регіонбуд
Оксана Сухорукова

«На одній з останніх зустрічей ми намагалися з’ясувати, хто відповідальний за надання житла. Коли не було на зустрічі МНС, відповідальним було МНС, коли не було на зустрічі Регіонбуду, то виявилось, що був відповідальним Регіонбуд. Нам повідомили, що в місті Києві станом на 03.07 є 713 місць, які готові до заселення, але Міністерство соціальної політики не дало відповіді, де ж ці 713 місць», – каже Оксана Сухорукова.

Волонтери зачитали відповідь від Київської міської державної адміністрації:

На теперішній час можливості для залучення додаткових житлових приміщень в місті Києві вичерпано

«На даний час відсутні житлові приміщення тимчасового та житлового фондів для внутрішньо переміщених осіб. Одночасно повідомляємо, що на теперішній час можливості для залучення додаткових житлових приміщень, придатних для комфортного та компактного проживання внутрішньо переміщених осіб, в місті Києві для тимчасового проживання – вичерпано. Поселення цих громадян здійснюється до помешкань волонтерів інших областей», – сказано у відповіді КМДА.

Мамі з трьома дітьми пропонували поселетися з базхатченками

Оксана Сухорукова з волонтерськогоц центру на Фролівській ставила експеримент: обдзвонювала всі установи, які повинні надавати допомогу переселенцям, та представлялася матір’ю з трьома дітьми, яка хоче виїхати з зони АТО. Хотіла дізнатися, чи буде їй де жити. Натомість, отримала безліч номерів телефонів регіональних штабів, у списку Оксана побачила й свій мобільний.

Один із дзвінків був вдалим: бездомній матері з дітьми випала нагода поселитися в притулку для безхатченків. Коли ж волонтерка зізналася, ким є насправді, на свою адресу почула погрози.

Люди там просто сидять. Їхня робота полягає в тому, аби записувати кількість переселенців згідно з даними, які надає Укрзалізниця
Оксана Сухорукова

Похід в регіональний штаб показав, що «люди там просто сидять, в крайньому випадку, вони можуть надати телефон волонтерів. Їхня робота полягає в тому, аби записувати кількість переселенців згідно з даними, які надає Укрзалізниця», – розповідає Сухорукова.

Станом на 27 липня на обліку перебуває 1 мільйон 401 тисяча переселенців з Донбасу і Криму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG