Доступність посилання

ТОП новини

Французькі сенатори після Криму: ЄС бреше Україні, а татар не переслідують


«Спікер кримського парламенту» Володимир Константинов (ліворуч) та глава французької делегації Тьєррі Маріані в Сімферополі, 23 липня 2015 року
«Спікер кримського парламенту» Володимир Константинов (ліворуч) та глава французької делегації Тьєррі Маріані в Сімферополі, 23 липня 2015 року

Парламентарі з Парижу діляться ідейними «сувенірами», привезеними з Криму. Прокуратура України проводить перевірку – Логвинський

Брюссель Ні українських князів, ні української держави ніколи не існувало, Крим був і є російським, а націоналістична київська влада дозволяла кримським татарам розмовляти своєю мовою тільки… два дні на тиждень. З такими думками, навіяними минулотижневими відвідинами Криму, повернулася до Парижа низка парламентарів Франції. У коментарях для Радіо Свобода ці французькі народні обранці кажуть, що через відвідини Криму їх критикують, «бо не знають історії», «не захищають інтересів Франції» та «підіграють американцям».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Україна мало приділяла уваги Криму, каже, повернувшись із анексованого Росією півострова, Марі-Крістін Даллоз, французька сенаторка, представниця партії республіканців Ніколя Саркозі. Вона також є членом Парламентської асамблеї Ради Європи, де, на її розчарування, через агресію щодо України та незаконну анексію Криму делегацію Росії позбавили права голосу. Щоправда, сприйняття сенаторкою кримських реалій та її обізнаність зі справжньою російською економічною ситуацією виглядають, щонайменше, дещо викривленими.

«Сільське господарство й промисловість у Криму застаріли, дороги й громадський транспорт там у поганому стані, а люди їздять на автомобілях, яким понад 25 років. Це зовсім не так, як у решті Росії», – пояснює депутат, яка вважає Крим частиною Росії.

Після зустрічей із представниками місцевої окупаційної влади Криму та, як вона каже, «представниками кримських татар» член французької Національної асамблеї доходить висновку: треба відновити діалог із Москвою, референдум щодо відокремлення Криму законний, а весь півострів потребує допомоги й припинення ізоляції. Щоправда, ці та інші ідейні «сувеніри», які вона привезла до Парижа із Сімферополя, Ялти й Севастополя, не викликають сумнівів у тому, що без втручання машини російської дезінформаційної кампанії там не обійшлося.

Сенатори на Французькому меморіальному кладовищі в Севастополі
Сенатори на Французькому меморіальному кладовищі в Севастополі

«Право говорити татарською лише 2 дні на тиждень»

«Протягом років Україна, вочевидь, недостатньо брала до уваги потреби Криму. Я зустріла представника кримських татар, який каже, що уряд України ухвалив рішення, що татари Криму можуть розмовляти своєю татарською мовою лише два дні на тиждень. Як можна цього вимагати від людей? Але реальність саме така, і ніхто про це не говорить», – заявила французька сенаторка.

Натомість про нинішні переслідування татар з боку місцевої влади, заборони їхніх святкувань чи закриття їхнього телеканалу Марі-Крістін Даллоз не хоче й чути. «Мене дивує, що всі говорять про скорочення й відступи від прав кримських татар», – заявляє вона.

Попри те, що МЗС Франції та України назвали цей візит порушенням міжнародного права, французька сенаторка наголошує: треба було піти і все на місці побачити. «Адже непостачання двох французьких кораблів-гелікоптероносців Росії створили величезні проблеми для бюджету Франції, а обопільні санкції вдарили по французьких фермерах», – нарікає депутат Даллоз.

Я голосував проти зони вільної торгівлі між ЄС та Україною
Ніколя Дюік

Своїми думками, навіяними відвідинами Криму, з Радіо Свобода поділився й інший сенатор-правоцентрист, Ніколя Дюік. Він наголошує на тому, що походить із сільської місцевості, де, як він каже, «гинуть фермерські господарства». «Тому я й голосував проти зони вільної торгівлі між ЄС та Україною», – пояснює він. Яким же є його бачення сучасності та минулого України, Росії й що спонукало його поїхати до Криму?

«Нині українська влада створює національну міфологію, – каже парламентар. – Десять років вони «українізовують» мову, щоб якомога більше відокремити її від російської. Хоча насправді це один народ. Тому я й засвідчую свою прихильність до Росії та французько-російських відносин. Крим ще за цариці Катерини Великої був російським, і вся російська історія – це відвойовування доступу до Чорного моря, а на сході – захист Європи від монголів. Для мене Крим без ніяких дискусій є російським».

Французькі сенатори в повному складі біля підніжжя Меморіалу героїчної оборони Севастополя
Французькі сенатори в повному складі біля підніжжя Меморіалу героїчної оборони Севастополя

Євросоюз для України це «ні» Дюік

Інша причина минулотижневого візиту до Криму, каже Ніколя Дюік, – це те, що Франція завжди у програші від західних санкцій: тим часом як нині «французькі інвестори йдуть із російського ринку, американські компанії укладають з росіянами контракти, а німецький Siemens, – зауважує депутат, – продає до Криму свої турбіни».

На критику кримського візиту з боку французького і європейського політикуму Ніколя Дюік відповідає, що вона «суперечить інтересам Франції», а тим, хто критикує, на його думку, «бракує знання історії». Його ж власні знання історії України базовані на тому, що «Україна ніколи не мала свого короля чи свого князя і національної української держави ніколи не існувало».

«Є зона, яка від початку була населена росіянами, чия мова й акцент трохи відрізнялися від російської, – каже Дюік. – Нині Київ проводить політику загального націоналізму. І це в державі, яка погрузла в боргах, яка є банкрутом і для якої Євросоюз – це «ні». ЄС не має жодного євро для України, якій треба до 80 мільярдів для відбудови її економіки».

Французьке керівництво теж помиляється щодо суті історії, якої вони не знають
Ніколя Дюік

Принагідно сенатор з оточення Ніколя Саркозі націлює свою критику в бік ЄС. «Вважаю, що Євросоюз, який не має ніякої дипломатичної ваги, бреше українцям. Французьке керівництво теж помиляється щодо суті історії, якої вони не знають», – каже Ніколя Дюік, який вважає, що нинішньою політикою підтримки України європейці «роблять послугу американцям, а українці за це дорого розплачуватимуться».

«ГПУ розпочала перевірку» Логвинський

Як у вівторок на своїй сторінці у Facebook повідомив народний депутат від фракції «Народний фронт» Георгій Логвинський, Генеральна прокуратура України розпочала перевірку за фактом візиту делегації французьких депутатів до анексованого Росією Криму.

Український народний депутат також опублікував своє звернення до ГПУ з цього приводу. «Ті, хто входив до складу французької делегації, всі ті, хто дозволив собі цинічно наплювати на українські закони і вести «переговори» із окупантами, хто без докорів сумління, нехтуючи своєю особистою репутацією порушив кордони нашої країни, – всі вони понесуть відповідальність», – написав Логвинський. За його словами, їм загрожує від 5 до 8 років ув’язнення.

Делегація французьких депутатів прибула до Криму з кількаденною поїздкою 23 липня, побувавши напередодні у Москві.

Глава цієї делегації Тьєррі Маріані заявив, що поїздка до Криму – це особиста ініціатива парламентаріїв, а не офіційна позиція уряду Франції.

МЗС Франції зі свого боку засудив цей візит, назвавши його порушенням міжнародного права. У зовнішньополітичному відомстві України також повідомили, що поїздка сенаторів до анексованого Росією Криму не узгоджувалася з українською стороною і матиме наслідки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG