Доступність посилання

ТОП новини

В ООН розглядають резолюції про створення трибуналу щодо «Боїнга-777»


Рештки літака рейсу МН17 (липень 2014 року, архівне фото)
Рештки літака рейсу МН17 (липень 2014 року, архівне фото)

Рада безпеки ООН розпочала розгляд проекту резолюції про створення міжнародного трибуналу у справі про загибель пасажирського «Боїнга-777» на Донбасі. Розгляд почався з хвилини мовчання у пам’ять про загиблих в авіакатастрофі.

Документ представили Малайзія, Нідерланди, Австралія, Бельгія та Україна. На їхню думку, трагедія «представляє загрозу міжнародному миру і безпеці», тож її обставини мають бути ретельно розслідувані.

Раніше у середу, 29 липня, президент Росії Володимир Путін вкотре висловився проти створення такого трибуналу. У телефонній розмові з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте він назвав цю ініціативу несвоєчасною і загрозливою.

Рютте закликав Москву не ветувати проект резолюції.

Амстердам вважає створення трибуналу найкращим способом з’ясувати всі обставини загибелі «Боїнга».

Таку ініціативу підтримують більшість західних країн. Вони вважають, що новий трибунал зможе забезпечити неупереджений і справедливий судовий процес.

За попередніми даними міжнародного розслідування, очолюваного Нідерландами, літак був збитий зенітною ракетою, випущеною з ракетної установки «Бук» з території, контрольованої сепаратистами на сході України.

Москва і сепаратисти заперечують будь-яку причетність до цієї авіакатастрофи.

Пасажирський «Боїнг» компанії Malaysian Airlines, що летів із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей, які були на борту літака. Більшість із них були громадянами Нідерландів.

XS
SM
MD
LG