Доступність посилання

ТОП новини

Україна може порушити питання про виключення Росії з ООН – експерт


Політична карикатура щодо голосування 29 липня 2015 року на засіданні Ради безпеки ООН представника Росії Віталія Чуркіна. Одним голосом «проти» Чуркіна було заблоковано резолюцію щодо створення міжнародного трибуналу стосовно «Боїнга», який був збитий на Донбасі
Політична карикатура щодо голосування 29 липня 2015 року на засіданні Ради безпеки ООН представника Росії Віталія Чуркіна. Одним голосом «проти» Чуркіна було заблоковано резолюцію щодо створення міжнародного трибуналу стосовно «Боїнга», який був збитий на Донбасі

Україна і Захід розкритикували вето Росії на резолюцію про створення трибуналу у справі «Боїнга»

Вето Росії на проект резолюції про створення міжнародного трибуналу у справі про збиття пасажирського «Боїнга-777» на Донбасі було очікуваним, але викликало різку реакцію міжнародної спільноти. Влада України і Захід розкритикували це і заявили, що не зупиняться на цьому і йтимуть далі для створення цього трибуналу.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:19 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Влада України заявила, що і надалі домагатиметься покарання винуватців у збитті «Боїнга-777», попри блокування Росією резолюції ООН про створення трибуналу у цій справі.

«Україна на цьому не зупиниться. Винні обов’язково мають бути покарані. Це наш обов’язок перед загиблими та їхніми рідними», – йдеться у повідомленні президента України Петра Порошенка у Facebook.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман зазначив: «Україна, незважаючи на протидію Росії, разом з іншими країнами світу докладе максимум зусиль, щоб встановити і притягти до відповідальності як безпосередніх виконавців, так і організаторів цього страшного вбивства».

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте

Росію через вето на резолюцію Ради безпеки ООН різко розкритикували Австралія та Нідерланди. Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що «Росія не змогла відповідати стандартам міжнародного правосуддя». Він додав, що вето Росії розчарувало, але «не здивувало».

Прем’єр-міністр Австралії Тоні Ебботт сказав, що вето Росії було «обурливим». «Своїми діями Росія продемонструвала повну зневагу до права сімей загиблих знати, хто несе відповідальність за катастрофу літака і домогтися того, щоб ці злочинці постали перед судом», – сказав Ебботт.

Ми не можемо дозволити одній країні встати на шляху правосуддя і пошуку правди. Якщо ми не можемо заснувати трибунал через ООН, то ми повинні розглянути альтернативні шляхи
Дейвід Камерон

Вето Росії розкритикували також США та низка інших країн. Зокрема прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон закликав світове співтовариство розглянути альтернативні варіанти створення відповідного трибуналу.

«Ми не можемо дозволити одній країні встати на шляху правосуддя і пошуку правди. Якщо ми не можемо заснувати трибунал через ООН, то ми повинні розглянути альтернативні шляхи», – заявив Камерон.

Засідання Ради безпеки ООН: Віталій Чуркін голосує «проти» резолюцію щодо створення міжнародного трибуналу стосовно «Боїнга», 29 липня 2015 року
Засідання Ради безпеки ООН: Віталій Чуркін голосує «проти» резолюцію щодо створення міжнародного трибуналу стосовно «Боїнга», 29 липня 2015 року

Розгляд на Генасамблеї чи виключення Росії з ООН?

Наразі ООН є найбільш впливовою організацією, а її рішення носять зобов’язуючий характер, наголошує експерт з міжнародних питань, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Григорій Перепелиця. За його словами, першим і прямим шляхом до створення трибуналу, який би розслідував причини авіакатастрофи, є голосування у Раді безпеки. Другий шлях – це скликання спеціальної Генасамблеї ООН, яка б могла б ухвалити відповідне рішення попри вето Росії у Раді безпеки.

Григорій Перепелиця
Григорій Перепелиця

«Такий механізм передбачений ООН, але для цього потрібно провести велику дипломатичну роботу, як українській дипломатії, так і міжнародній», – наголошує Григорій Перепелиця.

Ще одним варіантом, зазначає фахівець, є виключення Росії з принаймні Ради безпеки ООН.

Якщо Росія буде ігнорувати все, то тоді треба ставити питання про виключення Росії з Ради безпеки ООН. Такі прецеденти ми маємо. Якщо ми візьмемо Лігу націй, то СРСР був виключений з цієї організації за розв’язання агресії проти Фінляндії
Григорій Перепелиця

«І крайня форма. Якщо Росія буде ігнорувати все, то тоді треба ставити питання про виключення Росії з Ради безпеки ООН, – наголошує Перепелиця. – Такі прецеденти ми маємо. Наприклад, якщо ми візьмемо Лігу націй, то СРСР був виключений з цієї організації за розв’язання агресії проти Фінляндії. Україна зараз опинилася в аналогічній ситуації, коли вона стала жертвою воєнної агресії Росії. І ми також маємо право, як і у випадку х Фінляндією, ставити питання про виключення Росії з принаймні Ради безпеки, можливо і з ООН».

Створення трибуналу – тест для ООН

Якщо ж після останнього вето Росії ООН не зможе нічого зробити, «це стане ще одним доказом недієздатності ООН забезпечити міжнародну безпеку в умовах ХХI століття і це буде повна дискредитація цієї організації», переконаний Перепелиця.

Що ж до створення трибуналу поза межами ООН, то, зазначає Григорій Перепелиця, він не буде дієвим, оскільки його рішення не будуть обов’язковими до виконання.

Леонід Поляков
Леонід Поляков

Якщо справа авіакатастрофи «Боїнга-777» буде винесена за межі ООН, каже військовий експерт Леонід Поляков, то це буде не трибунал, а судовий розгляд. Такий варіант він вважає можливим, але висловлює переконання, що це питання таки вдасться вирішити в межах ООН.

Через засідання Генеральної асамблеї, яке має відбутися восени, можливо ухвалити рішення щодо створення такого трибуналу
Леонід Поляков

«Через засідання Генеральної асамблеї, яке має відбутися восени, можливо ухвалити рішення щодо створення такого трибуналу. Якщо вже сказали «А», то говоритимуть і «Б». Якщо вже Малайзія і декілька країн разом з нею, зокрема й Україна, подали цей запит на створення, то, безумовно, вони продовжать і далі йти цим шляхом», – зазначив Поляков в інтерв’ю Радіо Свобода.

У Росії кажуть, що «проти політизації»

Тим часом у Росії продовжують повторювати, що розслідування катастрофи «Боїнга» має бути неполітизованим.

Речник російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков
Речник російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков

Росія дуже наполегливо проводить лінію, щоб це розслідування не використовувалося як привід для якогось політичного судилища
Дмитро Пєсков

«Росія дуже наполегливо проводить лінію, щоб це розслідування дійсно було реальним і вільним від будь-якої політизації, і щоб це розслідування не використовувалося як привід для якогось політичного судилища, а саме для того, щоб виявити тих, хто винен у загибелі людей», – заявив у четвер, 30 липня, речник російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков, коментуючи вето Москви.

Пасажирський «Боїнг» компанії Malaysian Airlines, що летів із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей, які були в літаку. Більшість із них були громадянами Нідерландів.

За попередніми даними міжнародного розслідування, очолюваного Нідерландами, літак був збитий зенітною ракетою, випущеною з ракетної установки «Бук» із території, контрольованої сепаратистами на сході України.

Москва і сепаратисти заперечують будь-яку причетність до цієї авіакатастрофи.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG