Доступність посилання

ТОП новини

Де саме режим Путіна судитиме Надію Савченко?


На попередні судові слухання Савченко доставив до зубів озброєний конвой
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

На попередні судові слухання Савченко доставив до зубів озброєний конвой

Суд російського Ростова-на-Дону має з’ясувати підсудність справи Савченко

Міський суд російського міста Донецьк Ростовської області 30 липня задовольнив клопотання захисту української льотчиці Надії Савченко про направлення матеріалів порушеної стосовно неї кримінальної справи до обласного суду для визначення місця проведення подальших слухань.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На нинішньому засіданні міського суду Донецька Ростовської області адвокати Надії Савченко змогли нарешті не тільки побачити свою підзахисну, а й поспілкуватися з нею. Як повідомив один із захисників Микола Полозов, Савченко розповіла йому і його колегам про те, що відбувалося з нею в ті два тижні, коли ніхто не знав, де вона перебуває.

Адвокати Марк Фейгін (ліворуч) і Микола Полозов прямують до зали суду, де проходитиме засідання у справі Надії Савченко, Донецьк, Ростовська область, 30 липня 2015 року
Адвокати Марк Фейгін (ліворуч) і Микола Полозов прямують до зали суду, де проходитиме засідання у справі Надії Савченко, Донецьк, Ростовська область, 30 липня 2015 року

Вона три дні їхала до Воронежа у «столипінському вагоні». У Воронежі її тримали ще добу, після чого перевезли в місто Новочеркаськ
Микола Полозов

«Вона три дні їхала до Воронежа у «столипінському вагоні». У Воронежі її тримали ще добу, після чого перевезли в місто Новочеркаськ, де її утримують в одиночній камері, зі зручностями і гарячою водою. Вона попросила нас придбати для неї і передати необхідні речі. Я думаю, що найближчим часом, коли у нас не буде судового засідання, ми до неї поїдемо в слідчий ізолятор, передамо необхідні речі і поспілкуємося конфіденційно, як це передбачає закон», – зауважив Полозов.

Російські поліцейські машини блокують двір суду в Донецьку, в Ростовській області, де починається судове засідання по справі Надії Савченко, 30 липня 2015 року
Російські поліцейські машини блокують двір суду в Донецьку, в Ростовській області, де починається судове засідання по справі Надії Савченко, 30 липня 2015 року

Чому російський Донецьк?

Від самого початку, коли стало відомо, що справу Надії Савченко передали до суду російського Донецька, її адвокати наполягали на тому, що місце для суду обрали вкрай невдало. Слідство мотивувало це тим, що – за офіційною версією – Савченко незаконно перетнула українсько-російський кордон саме в районі Донецька. Однак це не завадило слідчим органам спочатку тримати народного депутата України в СІЗО Воронежа і лише потім перевезти в Москву. Адвокат Ілля Новиков зауважує, що у виборі місця для суду, головну роль повинен відігравати закон і здоровий глузд.

Жоден із фігурантів цієї справи – ані Савченко, ані десять потерпілих, які проходять у справі, до Донецького суду не мають ніякого стосунку
Ілля Новиков
Ілля Новиков
Ілля Новиков

«Тридцять п’ята стаття кримінально процесуального кодексу дозволяє судові вищої інстанції – в даному випадку Ростовському – змінити підсудність не тому, що вона була обрана проти правил, а тому, що вона була обрана проти здорового глузду. Закон говорить дослівно таке: якщо не всі учасники процесу живуть у тому районі, який підсудний даному судові, то з міркувань доцільності, ефективності, економії, підсудність може бути перенесена до суду, який ближче до всіх. У нашому випадку жоден із фігурантів цієї справи – ані Савченко, ані десять потерпілих, які проходять у справі, до Донецького суду не мають ніякого стосунку», – відзначає Новиков.

Розстрільний СІЗО

Незважаючи на рішення, ухвалене 30 липня Донецьким міським судом Росії, судовий репортер Російської редакції Радіо Свобода Мар’яна Торочешнікова каже, що остаточного рішення з цього питання немає.

«Мова не йде про те, що суд першої інстанції вирішив змінювати підсудність. Зараз мова йде тільки про те, що питання про підсудність буде ухвалювати Ростовський обласний суд. І це відповідає законові», – зауважує Мар’яна Торочешнікова.

На її думку, Ростовський суд ухвалить рішення не раніше, ніж через 10 днів. Таким чином можна говорити, що це відбудеться в серпні. Весь цей час Надія Савченко буде перебувати в СІЗО Новочеркаська (хоча її адвокати й звертали увагу на надзвичайну віддаленість ізолятора від суду: щонайменше непрактично возити підсудну щодня на відстань у 300 кілометрів, притому що найближчий до російського Донецька слідчий ізолятор є в 33 кілометрах у Каменську-Шахтинському).

Вважається, що Новочеркаський слідчий ізолятор охороняють особливо ретельно. Місцеві журналісти називають Новочеркаський СІЗО «розстрільним», можливо через те, що раніше сюди відправляли «смертників» – тут, наприклад, чекав на вирок Андрій Чикатило, і колись саме тут сиділи учасники розстріляного в 1962 році страйку робітників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG