Доступність посилання

ТОП новини

«Бандерштат» – територія свободи


Фестиваль української альтернативної музики «Бандерштат» відбувся на Волині
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

На Волині відбувся девʼятий фестиваль української альтернативної музики

Цієї ночі на Волині завершився 9-й фестиваль української альтернативної музики «Бандерштат» – масштабний молодіжний захід. Учасники «Бандерштату» пропагують не лише українську музику, а й літературу, історію, спорт. А організатори кажуть, що головна мета фестивалю – виховання патріотів.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Тисячі молодих людей упродовж трьох днів від ранку і до вечора займалися спортом, навчалися надавати першу медичну допомогу, вивчали українські ремесла, спілкувалися з ветеранами УПА, учасниками АТО, громадськими діячами, літераторами і режисерами, слухали улюблені гурти. Учасники також провели флешмоб – ставши на майдані, утворили велике слово «Перемога». Увечері – танцювали і співали під музику улюблених гуртів «Анна», «Тінь Сонця», «Роллік’c».

Киянин Руслан прибув до Луцька з подругою уже втретє: «На цей фестиваль тягне його атмосфера, заряд українського духу, українського опору, тим паче, що Волинь – повстанська колиска», – ділиться враженнями студент.

Непорушна традиція фестивалю – бесіди з повстанцями та колишніми репресованими, а також із представниками Інституту національної пам’яті. Цього разу обговорювали декомунізацію української топоніміки.

Усі ми – і політв’язні, і репресовані, зазнали дуже багато лиха – від того ж агресора, який і сьогодні прийшов
Леся Бондар

Репресована радянською владою Леся Бондар – категорично за знищення всіх нагадувань про сталінську добу.

«Усі ми – і політв’язні, і репресовані, зазнали дуже багато лиха – від того ж агресора, який і сьогодні прийшов», – каже жінка.

«​Жити не за ідею, а з ідеєю» – Олесь Санін

Упівців щороку меншає, проте молодь все більше дослухається до їхніх спогадів і настанов, розповідає ветеран УПА Антон Косюк.

Я на «Бандерштаті» виступав, а мій онук на Донбасі воював
Антон Косюк

«Я на «Бандерштаті» виступав, а мій онук на Донбасі воював. Я приходжу додому – дзвонить онук, каже: «Діду, я бачив тебе, ти виступав». Кажу: як там хлопці? – «Всі на ура, будемо триматися, як бандерівці».

Серед тих, хто поспілкувалися з молоддю в локації під назвою «гутірки» – легендарний Левко Лук’яненко, лауреат народної Шевченківської премії Василь Шкляр, відомий режисер-волинянин Олесь Санін, голова «Останньої барикади» Олесь Доній, командир полку «Дніпро-1» Юрій Береза, сотник Майдану Володимир Парасюк, українська чеченка, жінка-доброволець Аміна Окуєва.

Олесь Санін каже – мистецтво у справі становлення держави – далеко не остання річ.

З ідеєю легше пережити бомбардування – ти знаєш, за що. А коли тебе впіймали, одягли форму, і ти просто «квасиш» до втрати пульсу, бо просто страшно. І не знаєш, за що – очевидно, тобі недоспівали пісень
Олесь Санін

«Не за ідею, а з ідеєю легше пережити бомбардування – ти знаєш, за що. А коли тебе впіймали, одягли форму, і ти просто «квасиш» до втрати пульсу, бо просто страшно. І не знаєш, за що – очевидно, тобі недоспівали пісень…Культура мотивує напевне», – каже Санін.

Фестиваль опору

«Бандерштат» лишається фестивалем українського опору, поки в Україні не будуть подолані не лише зовнішні, а йвнутрішні вороги-корупціонери, на цьому наголосила в своєму виступі сестра ув’язненої в Росії Надії Савченко – Віра.

Треба замінити політиків, треба таких, які мають силу волі і лише своєю присутністю в залі можуть на щось впливати
Віра Савченко

«Ці резервні політики не доросли. Козак Гаврилюк – чудова людина, але…Треба замінити політиків, треба таких, які мають силу волі і лише своєю присутністю в залі можуть на щось впливати. Зараз його ще немає – воно підростає, чи дозріває. Тому я вас дуже прошу – тримайте політиків у фокусі», – каже Віра Савченко.

За подіями на «Бандерштаті» пильно стежить і російська пропаганда. Вона миттєво відреагувала на заяву командира полку «Дніпро-1» Юрій Береза про ідею створювати для людей з антиукраїнськими поглядами трудові табори.

Як вважає один з організаторів фестивалю Ігор Гузь, це був не надто вдалий жарт. А тим часом, серед гостей фестивалю помічені білоруські, російські, польські громадяни, яких тут привітно прийняли. Натяки на те, що на «Бандерштаті» виховують фашистів, просто смішні, зауважує письменник і журналіст із Хмельниччини Микола Руцький.

Росія вже фашизується давно, а сюди приїхали патріоти. Багато хто привіз сюди цікаву історичну літературу
Микола Руцький

«Росія вже фашизується давно, а сюди приїхали патріоти. Багато хто привіз сюди цікаву історичну літературу. Зокрема, я привіз свою книгу «Вони виборювали волю України». Ці люди, які приїжджають сюди, потім проведуть роботу серед іншої молоді, щоб вони також могли сюди приїхати й відчути ось цю національну, патріотичну атмосферу», – каже журналіст.

Новації «Бандерштату»

Уперше за дев’ять років на «Бандерштаті» з’явилася екогалявина. ЇЇ організатори – волинська Фундація розвитку громад та партнери з Луцька і Києва – збирали старі батарейки, а також кришечки зпід пляшок, які перероблять на протези, замінювали енергоощадні лампи і заряджали гаджети гостей від сонячних міні-батарей.

Тисяча наметів – ознака того, що «Бандерштат» з локального волинського фестивалю перетворився в загальноукраїнське дійство. Організатори вже розмірковують перенести фестиваль до Києва, але не певні, що зможуть знайти в столиці достатньо велику вільну зелену територію, переконаний співак й активіст Сашко Положинський.

Близько трьохсот воїнів АТО побували на фестивалі безкоштовно. Тим часом, як і торік, його організатори планують віддати зібрані кошти на потреби українських захисників. Відомі гурти «ONUKA», «BRUTTO», «Фіолет», «Тартак» та інші завершили свято нічним музичним дійством.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG