Доступність посилання

ТОП новини

Грубість і насильство в медустановах: як з цим боротися?


Ілюстраційне фото (©Shutterstock)
Ілюстраційне фото (©Shutterstock)

Насилля присутнє навіть у закладах, куди потрапляють немовлята, від яких відмовилися батьки

Галина Дашкевич

Чимало пацієнтів скаржаться на байдужість і грубе поводження з ними лікарів. За словами голови Спілки захисту прав пацієнтів Валентини Очеретенко, ввічливе ставлення медичного персоналу інколи важливіше, ніж медикаментозне лікування, але часто лікарі не просто дозволяють собі нагрубіянити пацієнтам, а й застосовують до них силу.

До Спілки захисту прав пацієнтів звертаються люди, які стали жертвами грубого, а інколи й жорстокого поводження з ними медичного персоналу. Про це Радіо Свобода розповіла голова Спілки Валентина Очеретенко.

«Нещодавно скаржилися на те, що людину прив'язували до ліжка, хоча потреби в тому не було. Дуже погано поводяться з пацієнтами, починаючи від санітарок і закінчуючи головними лікарями», – розповіла Очеретенко.

Насилля як… нормальна форма стосунків?

Голова благочинного фонду «Пацієнти України» Дмитро Шерембей зазначає: найчастіше лікарі застосовують силу щодо пацієнтів у психіатричних лікарнях. Експерт каже: на жаль, насилля – «нормальна» форма стосунків лікарів з пацієнтами з розумовими вадами. Також насилля присутнє й у закладах, куди потрапляють немовлята, від яких відмовилися батьки.

Я зайшов у ту палату й побачив, що на мокрому матрасі лежить двомісячна дитина й плаче, бо їй холодно. Я виглядаю у коридор і бачу, що медсестри сидять і п'ють чай
Дмитро Шерембей

«У мене був такий випадок: я прийшов у лікарню провідати дитину, і в сусідній палаті кричало немовля. Воно кричить хвилину, дві, три, чотири, п'ять. Я зайшов у ту палату й побачив, що на мокрому матрасі лежить двомісячна дитина й плаче, бо їй холодно. Я виглядаю у коридор і бачу, що медсестри сидять і п'ють чай. На моє запитання, чому вони не підійдуть до немовляти, жінки відповіли: немає чого так хвилюватися, це дитина, від якої відмовилася мати-наркоманка», – розповів Шерембей.

Пацієнти також відповідальні

Проте експерти наголошують: випадки грубого поводження лікарів із пацієнтами поширені не лише у спеціалізованих закладах, а й у звичайних лікарнях. Проте винними у таких прецедентах бувають не лише медики, а й самі пацієнти.

«Від особистості медика залежить багато чого. Також багато чого залежить і від особистості самого хворого. Коли між собою стикається досить конфліктний медик з досить конфліктним пацієнтом, то, звісно, що самого конфлікту уникнути часто буває важко», – зазначає президент Української асоціації лікарів-психологів Богдан Божук.

За його словами, часто й самі лікарі усвідомлюють, що не можуть адекватно спілкуватися з хворими, й звертаються за допомогою до психолога. Причина цього, як каже Божук, – професійне вигорання медика.

«Пацієнт у такого лікаря сприймається, як носій певного захворювання, і нічого більше», – наголошує Божук.

Як покарати медика-грубіяна?

Однак притягнути до відповідальності медика-грубіяна вкрай важко. Експерти переконують: на незадовільну поведінку медичного працівника можна поскаржитися керівництву, і, можливо, лікар одержить догану. Якщо ж справа дійшла до застосування сили щодо хворого, то слід звертатися до правоохоронців, які зобов’язані відкрити кримінальне провадження.

Якщо медик побив пацієнта, це кримінальна справа, незалежно, чи він лікар, чи ні. Якщо принизив честь і гідність, ви можете йти і судитися з ним
Вадим Квак

«Якщо медик побив пацієнта, це кримінальна справа, незалежно, чи він лікар, чи ні. Якщо принизив честь і гідність, незалежно, лікар чи ні, ви можете йти і судитися з ним у загальному порядку», – каже адвокат Вадим Квак.

У Міністерстві внутрішніх справ повідомили: міліція не кваліфікує правопорушення і злочини щодо професійної приналежності, тому дізнатися, скільки кримінальних проваджень відкрито проти лікарів за насильство над пацієнтами, вкрай важко.

Українці звикли до грубості лікарів – Очеретенко

У Міністерстві охорони здоров'я кажуть: якість надання медичної допомоги у кожному регіоні України контролюють відповідні департаменти МОЗ. Саме туди слід звертатися в першу чергу у випадку, якщо лікар не дотримується професійних та етичних стандартів.

Крім того, оцінює роботу медиків та рівень надання послуг пацієнтам спеціальна клініко-експертна комісія при МОЗ. Саме ця комісія проводить оцінку якості надання медичних послуг, вивчає професійний рівень лікарів і стежить за тим, щоб були дотримані права та безпека пацієнтів під час надання їм медичної допомоги і медичних послуг.

За даними МОЗ, цього року експертна оцінка комісії у семи випадках виявила порушення правил надання медичної допомоги.

На сьогодні не існує статистики щодо того, наскільки часто медики дозволяють собі принижувати пацієнтів чи прикладати руку до когось. Та й самі пацієнти не вельми охоче про такі випадки розповідають. Валентина Очеретенко каже: попри наявність проблеми, люди не звертаються зі скаргами про насильство через те, що звикли до грубості в лікарнях. І лише серйозна медична помилка спонукає звернутися до відповідних установ з вимогою покарати кривдника.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG