Доступність посилання

ТОП новини

Президент не виключає ескалації конфлікту на Донбасі


Президент Петро Порошенко
Президент Петро Порошенко

​​«Ми сьогодні маємо чим захистити державу. Нам потрібно чітко визначити план посилення оборони на випадок ескалації конфлікту»

Президент Петро Порошенко зажадав підготувати спеціальний план на випадок ескалації конфлікту на Донбасі. Військові експерти зазначають, що наразі Росія радше розраховує на політичні поступки з боку України. Однак, у випадку, якщо цього не станеться, ймовірність активізації воєнних дій на Донбасі істотно зросте.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

З огляду на зростання кількості обстрілів українських позицій в зоні АТО, необхідно визначити стратегію, узгодити і скоординувати подальші дії.

Нам потрібно чітко визначити план посилення оборони на випадок ескалації конфлікту
Петро Порошенко

«Ми сьогодні маємо чим захистити державу. Фортифікаційні споруди. Нам потрібно чітко визначити план посилення оборони на випадок ескалації конфлікту», – сказав глава держави, відкриваючи засідання РНБО.

Петро Порошенко також наголосив, що Україна неухильно дотримується взятих зобов'язань, однак дії бойовиків, зокрема псевдовибори, які вони планують провести на окупованих територіях, можуть повністю зруйнувати нинішні домовленості.

Росія чекає поступок – Семенченко

Перший заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Семен Семенченко зазначив, що зараз Росія переграє Україну політично, змушуючи її до поступок, тож наразі вона не зацікавлена у новому вторгненні. Однак можливість нового російського наступу виключати не можна.

Між тим, за допомогою таких заяв суспільство тримають у напрузі, морально готуючи до нових поступок.

Думаю, цілком можливо, невдовзі з російського боку надійде якась нова пропозиція – наприклад, амністії бойовикам
Семен Семенченко

«Тому що ми таке чуємо, перед тим, як суспільству пропонують якісь нові зміни, наприклад, зміни до Конституції. Думаю, цілком можливо, невдовзі з російського боку надійде якась нова пропозиція – наприклад, амністії бойовикам», – припускає Семен Семенченко.

За словами військового експерта групи «Інформаційний спротив» Юрія Каріна, зараз на Донбасі в стані бойової готовності перебуває 40-тисячне угруповання російсько-терористичних військ, тож ситуація може загостритися будь-якої хвилини. Але зараз з низки причин російський президент навряд чи зацікавлений у ескалації конфлікту. Зокрема, він має намір виступити на Генеральній асамблеї ООН у вересні цього року.

«В якості агресора він зможе поїхати туди, якщо розпочне новий наступ? Напевно, що ні», – вважає Юрій Карін.

Українська армія готується до оборони, бойовики – до наступу

Між тим, координатор волонтерського центру «Армія SOS» Юрій Касьянов вважає, що подальша ескалація конфлікту неминуча. Адже так звані «ЛНР» і «ДНР» у теперішньому вигляді нежиттєздатні. Так само і Кремль не досяг своєї мети, адже не зміг накинути Донбас у теперішньому вигляді України.

За словами волонтера, українські війська зараз значно краще готові до бойових дій, ніж рік тому.

Я зараз перебуваю на фронті і бачу декілька доволі непогано підготованих ліній оборони
Юрій Касьянов

«Я зараз перебуваю на фронті і бачу декілька доволі непогано підготованих ліній оборони. Бачу, що виучка армії значно зросла. Але не варто забувати, що також готується і протилежна сторона», – наголошує Юрій Касьянов.

За його словами, російське командування умисно підтримує напругу в кількох місцях – аби нові підрозділи та командири проходили там підготовку в умовах реальних бойових дій.

Раніше Петро Порошенко заявив, що за час конфлікту на Донбасі загинули близько 9 тисяч людей.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG