Доступність посилання

ТОП новини

Митниця бачить свої реформи, бізнес – ні?


©Shutterstock
©Shutterstock

Фіскальна служба звітує про заміну половини місцевих керівників митниць та про спрощення процедур

Українська митниця оновлює кадровий склад, спрощує процедури та працює над електронним адмініструванням імпорту й експорту. Про це звітують представники Державної фіскальної служби, які відповідають за митну політику. Водночас і представники бізнес-середовища, і експерти ще не бачать істотних позитивних змін у роботі митниці. Фахівці закликають уряд розпочати реформи з конкурсного набору в митну службу та з тотального спрощення процедур.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Українська митниця переживає активну фазу реформ, заявляє заступник голови Державної фіскальної служби і керівник митниці Костянтин Лікарчук, підбиваючи підсумки трьох місяців своєї роботи. За його словами, через зміни в роботі, митна служби навіть деякий час зменшувала свої надходження до державного бюджету, але нині ситуація стабілізувалася.

Це дуже важкий процес, бо мало хто хоче звільнитися з системи добровільно...Маємо ще одну проблему: намагання колишніх працівників повернутися на роботу на митницю будь-якими способами
Костянтин Лікарчук

«З червня ми працювали над заміною людей. Це дуже важкий процес, бо мало хто хоче звільнитися з системи добровільно. Ми продовжуємо над цим працювати і зараз. Маємо ще одну проблему: намагання колишніх працівників повернутися на роботу на митницю будь-якими способами. Ми цьому протидіємо», – запевняє посадовець.

Старі кадри, які «не вирішують нічого»

Найскладнішою з-поміж усіх змін у роботі митниці виявилася заміна старих кадрів, які можуть бути причетними до корупції та контрабанди, визнає Костянтин Лікарчук. За його словами, нині вже замінили половину місцевих керівників.

«У травні ми за інерцією перевиконували бюджет приблизно на 400 мільйонів гривень, – пояснює він. – У червні цього не було, бо тривали найважчі зміни. У липні ми провели зміни в аналітичній роботі ДФС та в департаменті протидії митним правопорушенням, і це дало нам змогу знову вийти на позитивну динаміку наповнення бюджету».

Один із результатів кадрових змін уже можна помітити, запевняє посадовець. У зоні роботи Закарпатської митниці, яка зазнала змін однією з перших, обсяги контрабанди зменшилися «майже до нуля».

Керівник митниці наводить оперативну статистику: до змін керівництва Закарпатської митниці через її пропускні пункти до України в’їжджали близько двох тисяч вантажівок і автобусів на місяць із цінними контрабандними товарами. Після зміни в роботі митниці приблизно половина цього потоку спробувала в’їхати до України через інші області, де кадрове очищення митниці ще не завершилося. Ще приблизно 1000 одиниць вантажного транспорту з контрабандою залишаються біля кордону з боку ЄС, досі сподіваючись в’їхати через Закарпаття, розповідає заступник голови ДФС. Наступна проблема, яку доведеться вирішувати, це спроби провозити цю контрабанду за межами пунктів пропуску, лісами або морем, визнає посадовець.

ДФС наводить статистику щодо боротьби з контрабандою. Так, за два останні місяці на Одещині митники припинили численні спроби ввезення до України героїну загальним обсягом понад 600 кілограмів, а через пункти пропуску на західному кордоні – 22 рази завадили нелегально вивезти бурштин.

Бізнес митних реформ не відчув – адвокат

Натомість керівник адвокатської компанії, яка спеціалізується на допомозі бізнесу, Дмитро Йовдій стверджує, що на українській митниці досі не провели реальних реформ, які б позитивно впливали на економіку.

Як би не змінювали правила – реальні реформи неможливі, доки на митниці залишаються люди, замішані в корупції та контрабанді. Лише після кадрового очищення матиме результат наступний крок – зміна митного законодавства
Дмитро Йовдій

«Змінюються вивіски, є імітація реформ, але нічого не поліпшується по суті. Те ж саме відбувається з податковою службою та іншими органами влади. Як би не змінювали правила, реальні реформи неможливі, доки на митниці залишаються люди, замішані в корупції та контрабанді. Лише після кадрового очищення матиме результат наступний крок – зміна митного законодавства, який дає змогу проводити подальші реформи», –каже він у коментарі Радіо Свобода.

Оцінювати якість реформ у відомстві треба за результатами, однак наразі можна констатувати, що за перші місяці роботи нових керівників фіскальної служби для клієнтів митниці майже нічого не змінилося.

Реформуватися має сам процес взаємодії суб’єктів міжнародної економічної діяльності та митниці. Представники західного бізнесу кажуть, що на українській митниці для них особливих змін немає
Денис Васильєв

«Щодо кадрових змін: я ще не бачив відкритих конкурсів на посади, подібних до тих, які були в генпрокуратурі або в патрульній поліції. Хоча, можливо, ці конкурси лише в стадії планування. Реформуватися має сам процес взаємодії суб’єктів міжнародної економічної діяльності та митниці. Представники західного бізнесу кажуть, що на українській митниці для них особливих змін немає», – розповідає експерт з об’єднання «Реанімаційний пакет реформ» Денис Васильєв.

Експерт радить спростити принцип подання документів, зокрема, спростити всі процедури, мінімізувавши особистий контакт між клієнтом та посадовцем, який є однією з причин корупції. Денис Васильєв наводить приклад Одеської митниці: в порту документи суден досі перевіряє величезна кількість служб, і це триває дуже довго. А в порту має бути лише митна служба, і вона має перевіряти тільки невеликий, чітко визначений набір документів.

Фіскальна служба обіцяє подальше спрощення правил

Днями спрощення системи розмитнення і транзиту морських вантажів у портах України анонсував і очільник Державної фіскальної служби Роман Насіров. За його словами, новий порядок передбачає те, що вантажі зможуть оглядати лише митники і прикордонники, решта контролюючих органів на кораблі не підніматимуться. За словами ж його заступника Костянтина Лікарчука, одним із наслідків реформ на митниці стало те, що зараз в українських портах контролюючі органи перевіряють лише 5% від усіх вантажів: тільки ті, де є суттєвий ризик порушень митних правил.

План реформування податкової та митної системи і відповідні зміни до законодавства були умовами надання другого траншу кредиту Міжнародного валютного фонду. Представники місії фонду разом з українськими посадовцями розробляли план реформ у фіскальному секторі, ця робота завершилася 3 серпня, напередодні отримання другого траншу МВФ.

Раніше Світовий банк, готуючи рейтинг країн світу за рівнем привабливості для бізнесу, поліпшив позиції України. Одна з причин – це те, що автори рейтингу помітили певне спрощення податкових та митних процедур в Україні.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG