Доступність посилання

ТОП новини

«Опозиційний блок» – на смітник історії, а Тимошенко повертається? (Огляд преси)


Має сидіти кожен, хто не може пояснити походження своїх статків – експерти

Не вміють регіонали бути опозиціонерами, стверджує «Український тиждень».Тимчасова, як вони вважають, втрата влади потрібна їм для того, щоб домовитися з політичними супротивниками, а потім їх чи задушити в обіймах, чи перемогти на найближчих виборах. Ця технологія була відкатана за часів Ющенка, і її автори та натхненники зовсім не проти повторити вже в нинішніх умовах, переконує тижневик. Головне, щоб Банкова їх серйозно сприймала і була схильна до переговорів, а далі вже «ловкість рук». Успіх 2006-го, а потім 2010-го політичні нащадки Януковича могли б розіграти як по нотах, якби не одне «але». Із часів Майдану регіонали опинились у такому агресивному середовищі, що актуальнішим стає питання виживання. Створила це середовище, звісно ж, не влада, а громадськість. Журналісти наголошують, що нині настав слушний момент, щоб відправити політичний проект, який за 10 років устиг об’єднати чималу антиукраїнську силу, на смітник історії. Зрештою, це традиційний шлях партій влади в незалежній Україні. Можливо, «Опоблок» і сам зголосився б натиснути на кнопку «самоліквідація», якби більш однозначною була позиція нинішнього державного керівництва, наголошує видання у статті «Недоопоблок».

ЗАВАНТАЖИТИ

Популістська, але грамотна гра на помилках уряду вдихнула друге життя в політика Юлію Тимошенко: її партія стрімко набирає підтримку, констатує тижневик «Новое время». Видання пише, що «Батьківщина» підняла на щит тему погано обґрунтованого підвищення тарифів на енергоносії, ініційованого Кабміном. І на критиці влади примножує електоральний капітал. Поки Порошенко зосередився на війні, тил виявився незахищеним. І, як зауважує тижневик, з тилу і зайшла Тимошенко зі своєю економічною критикою. Адже там, де бідний народ, завжди буде популізм. Докладніше про методи боротьби Тимошенко з владою видання розповідає у матеріалі «Вона повертається».

Тижневик «Країна» з’ясовував у експертів – коли в Україні почнуть садити за корупцію? І хто з високопосадовців має піти за ґрати перший або одним із перших? Більшість опитаних вважають, що боротьба з корупцією може розпочатися, коли президент перестане ділити олігархів на добрих і поганих, а Кабмін запропонує для багатіїв підвищені податки. Коли за корупцію почнуть саджати, а майно – заарештовувати й конфісковувати. Коли закінчиться процес люстрації. Нехай спочатку посадять тих, хто має сидіти давно. Наприклад, прислужників родини Януковича. «Опозиційний блок» у повному складі. Юрія Бойка – за нафтові вишки, Наталію Королевську, яка контролювала все вугілля за часів прем’єрства Юлії Тимошенко. Через розкрадання в «Укрнафті» мають сісти топ-менеджери Коломойського, через непрозорість функціонування фондів – Ахметов. Має сидіти кожен, хто не може пояснити походження своїх статків, наголошують експерти.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG