Доступність посилання

ТОП новини

Музикант Руслан Трочинський про «Свободу», яка проросте


Концерт «Святої ватри» під час фестивалю в Естонії
Концерт «Святої ватри» під час фестивалю в Естонії

«Виникла у мене ідея: а якщо до цього паперу ще й додати насіння? Якщо ти посадиш це до себе на вікно, наллєш водички, то почне проростати, а потім розквітнуть квіти!»

Руслан Трочинський – український музикант, нагороджений з рук президента Естонії Тоомаса Гендріка Ільвеса особливою відзнакою за сприяння дружнім відносинам між Естонією та Україною та за благодійність. Музикант, який знайшов свою долю в Естонії, відомий українським слухачам ще з тих часів, коли він був тромбоністом у гурті «Гайдамаки». В Естонії ж Руслан створив свій гурт і назвав його «Свята ватра». Разом з музикантами-естонцями вони випустили вже п’ятий альбом. Чим особливий цей альбом, у зв’язку з чим він виник і чому він має назву «Свобода» – Руслан Трочинський розповів Радіо Свобода.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Альбом ми записали до 10-річчя нашого гурту «Свята ватра», яке ми будемо святкувати в жовтні. Назва виникла ще у минулому році. Пісні, які я почав до цього альбому збирати, – це з кожного з попередніх чотирьох альбомів. Я присвятив цей альбом Україні, Естонії, всім українцям, які боролися за всі ці 10 років, ще від початку Помаранчевої революції, тепер, коли вийшли на Майдан – за вільну Україну демократичну, європейську країну. Для них він і тепер, для тих, хто захищають країну в АТО.

Ця свобода – навколо нас. Вона повсюди


І чому «Свобода»? Бо свобода – це дуже важливе розуміння. Бо багато людей, якщо не цінують свободу, то потім страждають від цього й інші люди, і тому в деяких піснях можна знайти і про кохання, і про того, хто втратив кохання, але знайшов сили покохати ще раз в житті, і від цього його життя покращилось, тобто ця свобода – навколо нас. Вона повсюди. І тому я так назвав цей альбом.

– І до цієї свободи також належить і Радіо Свобода…

– Безумовно, бо якраз, коли я слухаю вас, можна знайти в кожній вашій передачі, вловити цей сенс тієї свободи... Ну що це таке – свобода? Ну що це таке – кохання? Ну неможливо сказати... Це треба відчути, це треба бути вільною людиною, тобто це також альбом для вільних людей і для «свободних» людей, які боряться за свободу для своєї країни і за незалежність.

– Ось впадає в око абсолютно особлива обкладинка цього альбому. Такий якийсь незвичний папір з насінням... А ще там можна видавити спеціальну пластинку, яку навіть можна посадити... І ось дуже цікаво дізнатися: в кого виникла ця ідея, і як воно взагалі функціонує, що з цим треба робити?

Якщо ти посадиш це до себе на вікно, наллєш водички на нього в тарілку, то почне проростати, а потім розквітнуть квіти! Вони будуть символізувати український прапор

– Дивіться: в Таллінні є найчарівніше місце – такого культурного українського центру немає ніде в світі, за кордоном України. Всі це кажуть. І там роблять цей папір українці Нестор, Анатолій, діти приходять, можуть робити своїми руками, приносять старий одяг, потім оце все перемелюється. Це стара технологія. У 1913 році востаннє була в Естонії така фабрика. Після цього ось зараз українці роблять так.

І я побачив, що цей папір має бути для альбому, бо він живий, якраз те, що треба для нашої музики, для нашої платівки. І потім виникла у мене ідея: а якщо до цього паперу ще й додати насіння? Саме насіння! Якщо ти посадиш це до себе на вікно, наллєш водички на нього в тарілку, то почне проростати, а потім розквітнуть квіти! Вони будуть символізувати український прапор.

А якщо ти посадиш це в естонську землю – то це буде чорний колір, потім світло буде (біле), і синя квітка (волошка) буде символізувати естонський прапор. З жовтим – це сонце, тобто для нас, між Україною та Естонією, нам світить одне сонце, і ми всі підтримуємо один одного в тій боротьбі за незалежність. Тому я так і зробив.

Багато людей фотографують зараз це все, як вони посадили, поливають, а потім, коли воно розквітне, я їх ще прошу, щоб вони потім написали, що для них значить свобода. Не тільки свобода з нашої платівки, а головне – свобода в їхньому сенсі.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG