Доступність посилання

ТОП новини

На суд азербайджанської журналістки Ісмаїлової не пустили родичів і журналістів


Карикатура Азербайджанської редакції Радіо Свобода
Карикатура Азербайджанської редакції Радіо Свобода

Авторка масштабних антикорупційних розслідувань не визнає себе винною

Розгляд судової справи над кореспонденткою радіо Азадлиґ (Азербайджанської редакції Радіо Свобода) Хадіджою Ісмаїловою розпочався 7 серпня в Баку. Формально її звинувачують у наклепі, ухиленні від сплати податків, незаконній підприємницькій діяльності та зловживанні владою. На слухання не пустили журналістів, активістів, дипломатів та навіть родичів затриманої. Колеги та правозахисники переконані: таким чином «політична верхівка» Азербайджану карає її за масштабні антикорупційні розслідування. Розгляд перенесли на 10 серпня після клопотання захисту про відвід суддів.

Хадіджа Ісмаїлова
Хадіджа Ісмаїлова

На слухання резонансної справи Хадіджі Ісмаїлової не пустили родичів затриманої, а також десятки активістів, дипломатів та правозахисників. Стурбовані долею журналістки, вони хотіли потрапити на засідання суду, утім, лише кільком представникам закордонних посольств дозволили зайти.

Це сором. Якщо жодного журналіста, члена родини Ісмаїлової, друга чи колегу по роботі не пустили, то що це за судовий процес?
Аваз Зейналі

Аваз Зейналі, один із журналістів, якого не пустили, розповідає: зала була просторою, там могли би розташуватись 60-80 осіб. Тож, на його думку, це була принципова позиція влади – зробити слухання таким закритим.

«Насправді, це сором. Якщо жодного журналіста, члена родини Ісмаїлової, друга чи колегу по роботі не пустили, то що це за судовий процес?» – Прокоментував Зейналі.

Захист Ісмаїлової просив на час слухання дозволити журналістці вийти зі скляної «клітки», куди її завели конвоїри. Утім, суд відмовив. Також адвокати безуспішно намагались зняти звинувачення Хадіджі в ухиленні від сплати податків.

Жодне із звинувачень не можна застосувати до Ісмаїлової – адвокат

Адвокат підсудної, Фаріз Намазлі, переказав слова журналістки:

«Хадіджа Ісмаїлова говорила (перед слуханням справи – ред.), що не визнає себе винною за жодним зі звинувачень. Загалом, жодне з них до неї не можна застосувати», – сказав він.

Після перерви Ісмаїлова та її адвокати подали клопотання про відвід суддів. У відповідь на це головуючий суддя оголосив перерву, після якої взагалі відклав слухання до 10 серпня без винесення рішення про зміну складу суддівської колегії.

Ільхам Алієв
Ільхам Алієв

Процес розпочався після восьми місяців перебування журналістки за ґратами. Правозахисники та західні урядовці закликали владу Азербайджану звільнити її від досудового утримання під вартою. На їхню думку, президент Ільхам Алієв використовує Ісмаїлову як приклад, аби залякати решту незгодних у країні, що наважились би на розслідування дій високопосадовців.

Якраз перед тим, як Ісмаїлову затримали, кореспондент азербайджанської служби Радіо Свобода приділяла багато уваги непотизму, тобто «кумівству» серед високопосадовців країни. В тому числі, її розслідування стосувались багатомільярдних тіньових бізнесових оборудок родини президента Ільхама Алієва. Його сім’я керує Азербайджаном вже понад 40 років, ще з радянських часів.

Зокрема, вона вголос говорила про порушення під час виборчого процесу, на якому втретє обрали президентом Алієва. Також описала, як родина глави держави заробила на будівництві концертного комплексу для конкурсу «Євробачення», яке країна приймала у 2012 році. Хадіджа розслідувала корупційні угоди чиновників із підставними фірмами, через які уряд Баку заробляв на золотих копальнях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG