Доступність посилання

ТОП новини

Пересічні українці більше потребують допомоги психіатрів, ніж учасники бойових дій – лікар


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

На Прикарпатті психіатри апробовують нові методи: щоб отримати допомогу, треба мати лише бажання, а також подолати власні страхи і суспільні стереотипи

Наталія Олексієнко

Івано-Франківськ – В Івано-Франківську запрацювало відділення межових станів психоневрологічної обласної лікарні №3. Його відкриття – черговий крок у зміні радянської системи психіатрії на європейську. При реконструкції тут майже вполовину скоротили кількість ліжок, зробили акцент на заняттях та вільному спілкуванні. Долати «кризу в голові» допомагатимуть тим, хто сам прийде за допомогою. За словами лікарів, кількість психічних розладів зростає. За перші 4 дні роботи відділення за допомогою звернулись 15 осіб.

На Прикарпатті психіатри апробовують нові методи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Здебільшого по психологічну допомогу приходять жінки. Так, 43-річна Тетяна прийшла сюди заради свого сина. Жінка двічі невдало вийшла заміж, а нещодавно через скорочення втратила роботу в реабілітаційному центрі. До цих переживань додалася хвороба батьків, за якими Тетяна зараз доглядає. Жінка довго вагалася чи йти, бо боялася, що відвідини цієї лікарні стануть тавром на все життя. Врешті-решт, любов до своєї дитини та бажання знов навчитися з оптимізмом дивитися у майбутнє здолали страх.

«В мене такий, знаєте, перелом в житті: і переживаю за своїх рідних, і стрес, і депресія. Людині, коли треба допомога, потрібно з кимось спілкуватися. Треба з терапевтами, з психотерапевтами поговорити про свої проблеми, розказати, пожалітися. Вони порадять», –розповідає Тетяна

Рівень накрученості збільшується – лікар

Відділення межових станів працюватиме виключно з добровольцями. Тобто з людьми, які свої проблеми усвідомлюють, але взяти емоції під контроль вже самостійно не можуть. Прийматимуть тут і бійців АТО за тієї ж умови – що вони самі звернуться за допомогою. На думку головного лікаря установи Мирона Мулика, професійної допомоги зараз потребують не стільки учасники бойових дій, скільки люди, які спостерігають за подіями по цей бік лінії фронту.

Ті люди, які йдуть у відповідні структури і допускаються до участі в бойових діях, вони якусь «решітку» пройшли. Там якийсь відбір є. А перед телевізорами в нас сидять, на похорон йдуть всі люди
Мирон Мулик

«Ті люди, які йдуть у відповідні структури і допускаються до участі в бойових діях, вони якусь «решітку» пройшли. Там якийсь відбір є. А перед телевізорами в нас сидять, на похорон йдуть всі люди. Тому, звичайно, рівень психотичності, рівень, скажімо так, накрученості суспільства збільшується. Психіатрія без хліба ніколи не буде, на превеликий жаль», – каже він.

Оновили й методи лікування: якщо раніше більше уваги приділяли прийому медикаментів, то зараз головне – це спілкування та творчість, що проявляється в різних видах психотерапії. Адже щоб «змінити щось у своїй голові», людина має проговорити свою проблему й навчитися відволікатися від важких думок.

Основне – це буде психотерапевтична допомога. Арт-терапія... Духовна терапія... Кулінаротерапія... Музикотерапія, данстерапія
Галина Самбір

«Основне – це буде психотерапевтична допомога. Арт-терапія, тобто людина має вибір, що вона може робити: ліпити, плести. Зазвичай, людям це дуже подобається і вони отримують великий ресурс. Духовна терапія – звичайно, спілкування з Богом також має дуже невід’ємне значення. Кулінаротерапія – в основному жінки дуже полюбляють. Правда, є й чоловіки, які також хочуть себе в цьому реалізувати. Музикотерапія, данстерапія», – розповідає психотерапевт відділення межових станів психоневрологічної обласної лікарні №3 Галина Самбір.

На відкриття оновленого відділення витратили понад мільйон гривень: сорок тисяч гривень надали з держбюджету, решту – спонсори. Будматеріалами та меблями допомогли французькі колеги, комп’ютерною технікою – польські. Лікування тут безкоштовне, адже лікарня – державна. Щоб отримати допомогу, варто мати лише бажання, а також подолати власні страхи і суспільні стереотипи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG