Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін: Росія має вжити усіх заходів, щоб запобігти ескалації конфлікту на Донбасі


Павло Клімкін, архівне фото
Павло Клімкін, архівне фото

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Росія має вжити усіх можливих заходів, щоб запобігти подальшому загостренню ситуації на Донбасі.

За повідомленням прес-служби МЗС, Клімкін провів телефонну розмову з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

«Глава українського зовнішньополітичного відомства наголосив, що вчорашні провокації у Широкині та сьогоднішня зухвала атака підтримуваних Росією бойовиків у напрямку населеного пункту Старогнатівка є свідомими кроками, які мають на меті підірвати зусилля з реалізації ініціативи щодо відведення озброєння калібром менше 100 міліметрів та деескалації ситуації навколо Широкина», – йдеться у повідомленні МЗС.

За даними відомства, Клімкін зробив особливий акцент на інциденті з підпалом 4 автомобілів спеціальної моніторингової місії ОБСЄ у Донецьку, який стався одночасно із згаданими подіями та був спрямований на те, щоб позбавити ОБСЄ можливості фіксувати порушення Мінських домовленостей.

Раніше МЗС Росії повідомило про телефонну розмову Ларова та Клімкіна, яка відбулася з ініціативи України. Сторони обговорили реалізацію Мінських угод, «деякі проблеми, пов’язані з врегулюванням української кризи».

До цього президент України Петро Порошенко доручив міністрові закордонних справ України Павлу Клімкіну провести термінові консультації на рівні МЗС країн «нормандської четвірки» (Україна, Росія, Франція, Німеччина) щодо розвитку ситуації на Донбасі.

У понеділок уранці відомство повідомило про наступ бойовиків біля Старогнатівки. За даними речника Адміністрації президента з питань АТО Андрія Лисенка, українські позиції там атакували 400 бойовиків, використовуючи танки та іншу військову техніку. Унаслідок обстрілів, за даними штабу АТО, 1 український військовий загинув, ще 16 поранені, ще один військовий зник безвісти. Водночас у «Правому секторі» заявляють про 4 загиблих своїх бійців.

Згодом у Міноборони повідомили про ще один обстріл з використанням реактивних систем залпового вогню, скоєний бойовиками поблизу Старогнатівки Донецької області.

В угрупованні «ДНР» дані української сторони про наступальну операцію спростували і звинуватили у порушені режиму припинення вогню сили АТО.

XS
SM
MD
LG