Доступність посилання

ТОП новини

Антикорупційне бюро не почне роботи без антикорупційної прокуратури


Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник
Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник

Очільник НАБУ Артем Ситник відзвітував за перші чотири місяці роботи і розповів про ризики його запуску

Сім років на посаді, що більше ніж у президента, 60 тисяч гривень зарплати та повноваження ловити на корупції вище керівництво держави – це все про голову Національного антикорупційного бюро. На цю посаду претендували 186 кандидатів. Понад 100 із них запросили на співбесіду. Та у фінал потрапили лише два кандидати: колишній адвокат Юлії Тимошенко Микола Сірий та 35-річний юрист Артем Ситник. Останнього на посаду головного поборника корупції в країні і затвердив президент у квітні цього року. Згідно з законом «Про антикорупційне бюро», про виконану роботу його голова повинен звітувати не пізніше 10 лютого та 10 серпня кожного року. І хоч НАБ ще не запущене і звітувати особливо нема про що, Артем Ситник таки вийшов до журналістів з першою доповіддю про зроблене.

Звітувати про перші неповні чотири місяці роботи голова Національного антикорупційного бюро (НАБ) Артем Ситник вирішив у кабінеті, де набирають його підлеглих. Колись у цьому приміщенні сидів міністр промислової політики, а відтепер – головний борець з корупцією в країні.

На сьогоднішній день до складу Національного антикорупційного бюро вже обрано 15 працівників із 700. Це не рахуючи першого заступника – грузина – Гізо Углави та заступників Анатолія Новака і Тетяни Варварської, яких директору бюро дозволено призначати без конкурсу. Ще щодо трьох кандидатів на керівні посади різних напрямків триває перевірка, а щодо семи – оголосили повторний конкурс.

«Ми не ставили собі завдання набрати будь-кого. Якщо конкурсна комісія бачила, що немає кандидата, який би зміг перекрити цей напрямок і розбудувати його, ми оголошували повторний конкурс. Це зокрема, такі посади як керівник оперативно-технічного управління, керівник юридичного управління. На жаль, достойних кандидатів під час конкурсу визначено не було», – розповідає Ситник.

Структура національного антикорупційного бюро
Структура національного антикорупційного бюро

Натомість вже майже завершено конкурс на посади детективів, що поєднуватимуть оперативно-розшукові та слідчі функції. На перші 100 вакансій претендувало 2,5 тисячі кандидатів. Із них до другого етапу конкурсу (тестування загальних здібностей) було допущено 980, а до третього (психологічне тестування) – 222. У четвер, 13 серпня, розпочнеться останній етап конкурсу – співбесіда.

Артем Ситник про конкурс на посаду детективів НАБУ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00


Вже з 25 серпня перші групи детективів проходитимуть навчання із залученням британських та канадських фахівців. Очікується, що навчати їх будуть і працівники американського ФБР. А от повністю запустити НАБ його очільник планує 1 жовтня, хоч і зізнається, що така мета дещо амбітна.

«Ми впритул наблизились до початку роботи бюро. Але в мене є побоювання, що до цього часу (до 1 жовтня – ред.) не буде створена спеціальна антикорупційна прокуратура», – зауважив Артем Ситник.

І це побоювання небезпідставне, адже саме працівники антикорупційної прокуратури повинні надавати дозвіл на розслідування справ детективам антикорупційного бюро та передачу справ до суду. Без них бюро не запрацює. Разом з тим конкурсна комісія з набору працівників антикорупційної прокуратури досі не створена (Відповідно до змін до закону «Про прокуратуру» керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури обиратиме конкурсна комісія, 7 представників якої делегує Верховна Рада, а 4 – Рада прокурорів України – ред.)

Микола Сірий
Микола Сірий

«Політична еліта відверто побоюється, тому робить усе, аби формально ці органи існували, забезпечували піар, але фактично були керованими і підконтрольними, і не були повноцінно незалежними», – пояснював у коментарі «Радіо Свобода» один із колишніх кандидатів на посаду голови цього відомства, адвокат Микола Сірий.

Євген Захаров
Євген Захаров

Політичний вплив на бюро не виключає і член конкурсної комісії щодо обрання кандидатів на посаду директора НАБ, директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

Важливо бути принциповим і не дати на себе вплинути. Іншого рецепту я не знаю
Євген Захаров

«На нас в комісії вплинути було важче, бо ми люди незалежні і не державні службовці, а тут вже всі в державі працюють і впливи можуть бути істотніші. Важливо бути принциповим і не дати на себе вплинути. Іншого рецепту я не знаю», – рекомендує він.

Разом з тим, Верховна Рада досі не розглянула законопроекту щодо забезпечення працівників антикорупційного бюро належною зарплатою, що становитиме близько 30 тисяч гривень на місяць. Така сума повинна знизити корупційні ризики в роботі структури, сподіваються у НАБ. (Поки що на роботу всього Національного антикорупційного бюро у 2015 році виділено 249 тисяч гривень).

Крім того, важливо, що 2 вересня в Україну приїде моніторингова місія, яка перевірятиме прогрес у створенні антикорупційного бюро та виконання тих заходів, які передбачені в програмі запровадження безвізового режиму з ЄС. До цього часу Артем Ситник сподівається відзвітувати місії про більші успіхи, адже створення антикорупційного бюро є одним з пунктів Коаліційної угоди та вимогою до України від Міжнародного валютного фонду.

Щодо цього правозахисник Євген Захаров додає: спішити з формуванням бюро не можна. «Я за те, щоб витримувати всі процедури відбору, а не переходити на більш прості. Бо більш прості призведуть до того, що призначати будуть не тих. Хай це буде довше, але ефективніше», – вважає він.

Основні принципи діяльності Національного антикорупційного бюро
Основні принципи діяльності Національного антикорупційного бюро

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG