Доступність посилання

ТОП новини

«Ватників» на канал не беремо – власник ATR


Ленур Іслямов
Ленур Іслямов

«Крим – це кримськотатарська автономія у складі України»

Київ – Невелика двоповерхова будівля на вулиці Вавілових неподалік київської телевежі. Тут уже кілька місяців працює перший кримськотатарський телеканал: із 1 квітня ATR вимушено припинив мовлення в Криму. На лавках біля входу сидять власник медіа-холдингу Ленур Іслямов, заступник гендиректора телеканалу Айдер Муждабаєв і головний редактор інформаційних програм Осман Пашаєв. Вони обговорюють запис пілотного випуску ток-шоу, яке планують запустити у вересні.

Іслямов проводить екскурсію будівлею ATR. На першому поверсі – студія і режисерська, на другому – відділ новин Zaman, гримерна та ще кілька кімнат. Потім вирушаємо в сусіднє приміщення, де розташований кабінет керівництва. Скромний інтер'єр, на столі – кримськотатарський прапорець, ноутбук, книга і різні папери.

Про те, як почуває себе телеканал у столиці України, чи відчуває його власник тиск на свій бізнес, які перспективи Всесвітнього конгресу кримських татар і чи очікують Крим зміни в найближчому майбутньому, – власник ATR розповів в інтерв'ю проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії».

– Ви в Києві кілька місяців, як Вам тут працюється?

– Я тут три місяці і вже, в принципі, розумію, як працюють тут певні структури, які мають допомагати медіа. Є плюси: головне – це те, що в країні свобода слова. Тут, на відміну від Криму, ніхто не приходить і не вказує, як треба говорити. Це дуже радує. З іншого боку, особливої підтримки медіа я не бачив і не чув. Поки ми працюємо так, як працюємо, – на волонтерських засадах, самі. Намагаємося вижити, щось виходить, щось – ні. Зараз надійшли перші гроші з реклами, 24 тисячі гривень, щось вже пішло.

– Ви – людина амбітна. Яку мету ставите для каналу, який фактично з нуля почав роботу на материковій Україні?

– Ми маємо стати першим кримськотатарським телеканалом на материку. Для цього нам потрібно зробити дуже багато і в технічному плані, і в журналістському. Щось тут, звичайно, набагато простіше й легше. Якщо ми чогось не знаємо, то можемо попросити допомоги. У Криму це було неможливо, бо там навіть не було такого рівня людей. На щастя, в Криму на каналі працювали Ліля Буджурова, Шевкет Меметов, у Києві запросили Османа Пашаєва, Айдера Мурадосілова. Звичайно, зараз у нас менше матеріалів про Крим, але ми їх нарощуємо. Так, в державних органах у нас немає можливості знімати, але зате з'явилася певна мобільність та інші технічні можливості при зйомках.

– Чи збираєтеся відкривати корпункти в інших містах України?

– Поки такої мети немає, але там, де багато кримських татар, в Херсоні і у Львові, ми будемо відкривати корпункти найближчим часом.

– Ви були прихильником позиції, що на каналі мають працювати кримські татари. Якщо не вдається дотримуватися цього принципу, як чините?

– Ми розуміємо, що кримські татари – це суб'єкт України, цей фактор дозволяє нам брати на канал і українців. Єдине, чого ми не робимо, – не беремо «ватників».

– А як визначаєте: «ватник» чи не «ватник»?

– Я люблю пульсуючих людей, людей-драйверів, які готові взяти на себе навантаження. Ці люди здатні на все. А ті люди, які нічого не роблять, не здатні ні на що.

Для мене «ватник» – та людина, яка вважає, що Крим – Росія і що все можна залишити так, як є

Для мене «ватник» – та людина, яка вважає, що Крим – Росія і що все можна залишити так, як є. Я їх ще називаю «ватник»-hard і «ватник»-light. «Ватник»-hard – ви розумієте, про що я говорю. «Ватник»-light – і в Києві їх повно – каже, що от не треба було нам лаятися, нам треба було залишитися на колишній позиції, Україна програла, треба було дипломатичніше вчинити. Тобто вони не готові боротися.

– Є й інший бік: Ви сприяєте тому, щоб співробітники, які працювали на ATR в Криму, з сім'ями переїжджали до Києва. Вам не образливо, що півострів залишають одні з найкращих людей?

– Прикро. Але це – люди, які хочуть бути вовками, а не вівцями. Тому люди залишають Крим зараз, але вони потім повернуться, і ми, навчившись, повернемося туди, звідки ми родом, щоб поділитися досвідом. У нас тут місія розширилася.

– Чи не відчуває телеканал у Криму тиск після того, як ви почали мовити в Києві?

– Зараз ми щодня чекаємо захоплень в Криму. Є припущення, що будівлю будуть захоплювати, обладнання забирати, хоча там мало що залишилося з устаткування, переважно все перевезли сюди. Ми вже ніяких сюрпризів не боїмося, готові до будь-якого варіанту розвитку подій. Цьому життя навчило.

– Але канал в Криму продовжує працювати?

– Звичайно. Журналісти працюють, хоч і не так активно, оскільки нас не пускають в різні установи. Зокрема, на жаль, і в кримськотатарські. Але я вважаю цю ситуацію тимчасовою.

– Зараз ATR можна дивитися в інтернеті й через супутник. Чи можна його побачити в кабельних мережах України?

– Так. Національна рада з телебачення і радіомовлення України видала розпорядження, згідно з яким всі кабельні мережі мають тримати нас в базовому пакеті. Не всі це, щоправда, зробили. Але основні гравці на ринку це підтримали. Якщо раніше ми платили кабельним мережам, то зараз нам це робити не треба. У цьому хоча б маленька підтримка є.

– Що з вашим бізнесом? У вас багато активів в Росії, в Криму – як вони зараз?

– Все під тиском. У «Джаст-банку» (російський банк, засновником якого є Ленур Іслямов – ред.) купа обмежень, приписів. Я не знаю, що буде з цим бізнесом, навіть говорити про це сумно. Зрозумійте: якби я не повернув кримським татарам телеканал, я б зрадив сам себе. Зараз я пішов ва-банк: або мав вибрати бізнес, або соціальну, політичну позицію.

Що б я говорив собі після того, як створив ATR, а потім його кинув?

У Росії я б міг, звичайно, зберегтися як бізнесмен на якомусь рівні, навіть у сьогоднішній кризі і далі б продовжував працювати. Але що б я говорив сам собі після того, як створив телеканал ATR, а потім його кинув – кинув, бо злякався наслідків як бізнесмен?

Мені ж конкретно сказали: будеш мовити з Києва – тобі кінець як бізнесмену. Якщо ти залишишся в такому форматі, то нічого з тобою не буде. Якщо ти повісиш російський прапор в ефірі телеканалу, станеш проросійським – ми тебе осиплемо благами.

– Ви готові розлучитися з бізнесом в Криму і Росії через свою позицію?

– Так, звичайно.

Повна версія інтерв'ю – на сайті «Крим. Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG