Доступність посилання

ТОП новини

Чого чекати від здешевлення юаня? (Аналітика)


Здешевлення китайської валюти майже на 4% – добра новина для тих, хто любить товари, вироблені в Китаї

«Юань змусив запанікувати увесь світ» – такі заголовки можна зустріти останніми днями на головних шпальтах світових економічних видань. Народний банк Китаю вже третій день поспіль продовжує знижувати вартість своєї валюти по відношенню до долара, вже зробивши курс юаню найнижчим за останні три роки. На адресу Пекіна лунають закиди щодо маніпуляції національною валютою, особливо з боку іноземних імпортерів. Між тим економісти розповідають, що така «паніка» є надто перебільшеною і девальвація валюти є звичайним ринковим явищем.

Здешевлення китайської валюти майже на 4% – добра новина для тих, хто любить товари, вироблені в Китаї: китайські автомобілі, теїхніку, одяг, меблі. Китайські експортери зможуть більше продавати за кордон.

«Девальвація юаню – це добра новина для наших ексопртерів, втім для нас стало дорожче їздити за кордон», – каже індивідуальний інвестор з Шанхаю.

Водночас імпортні товари у Китаї стали дорожчими: чи це американська техніка, чи швейцарське золото, чи українська кукурудза. Більше того, прибутки іноземних компаній, які виробляють в Китаї, втрачають свою вартість. Одним із найбільших американських виробників в Китаї є Apple, через зміцнення долара по відношенню до юаню в останні три дні, компанія Apple отримає менше прибутку від виробництва в Китаї iPad та iPhon для американського ринку. Народний банк Китаю заявив, що останні коректування є кроком до встановлення в майбутньому більш ринкового механізму формування обмінного курсу юаню.

«Ми вважаємо, що орієнтований на ринок курс є корисним для дорвгострокової стабільності. Це добра новина стосовно для довіри до юаню та його інтернаціоналізації», – говорить Йї Ганг, заступник губернатора Народного банку Китаю.

Експерти заговорили, що обвал юаню може свідчити про більш глибокі проблеми в економіці Китаю. Пекін намагається пожвавити свою орієнтовану на експорт економіку і підтримати власного виробника. Лише за останній місяць у липні експорт з Китаю знизився на понад 8%, а після нещодавнього обвалу фондового ринку зростання китайської економіки уповільнилося майже на 3%. Якщо ріст китайської економіки цього року прогнозувався на рівні 8%, то зараз відбувається сповільнення цього росту на рівні 6,5%.

Офіційний Пекін заперечує закиди щодо валютних маніпуляцій.

«Нам не потрібно стимулювати екпорт шляхом корегування обмінних курсів. Китайський експорт виглядає дуже добре. Заяви про те, що юань буде девальвований на 10% для збільшення китайського експорту – безпідставні», – сказав Йї Ганг.

Між тим світові ринки миттєво відреагували на девальвацію китайської валюти. Акції на азійських фондових ринках падають, обвалилися інші регіональні валюти ключових сировинних партнерів Китаю.

«Це рішення негативно відіб’ється на конкурентоспроможності США, тому що нас чекає девальвація валют у більшості країн Південно-Східної Азії», – говорить Стів Річутто, економіст компанії Mizuho Securities.

Девальвація валюти для традиційної ринкової економіки є справою звичайною. Утім у випадку Китаю, який традиційно управляв курсом юаню, це рішення налякало інвесторів. Між тим економіст Джеофф Льюїс каже, що ця девальвація є підставою для інвесторів звернути увагу на рух юаню, утім це ще не є приводом для поспішних кроків.

«Важливість ситуації в Китаї значно перебільшена. Заголовки газет звучать так, що девальвація юаня, мовляв, потрясла світ. Насправді співвідношення юаню до долара змінилося на 2% – це невеличка девальвація, принаймні за моїми книгами як економіста. Основні валюти світу змінюються щодня і у більших пропорціях. Проблема у тому, що ми звикли до стабільного курсу юаню. Китай завжди фіксував курс обміну валют», – каже Джеофф Льюїс, спеціаліст із ринкових стратегій.

Міжнародний валютний фонд закликає Китай впродовж наступних 2-3 років перейти на ринковий плаваючий валютний курс юаню. І девальвацію китайської валюти МВФ називає добрим кроком у цьому напрямку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG