Доступність посилання

ТОП новини

Марков залишається в італійській в’язниці – рішення суду


Ігор Марков, архівне фото
Ігор Марков, архівне фото

Колишній український депутат Ігор Марков залишається у в’язниці італійського міста Санремо. Таке рішення ухвалив сьогодні апеляційний суд Генуї, провівши перше формальне засідання у справі Маркова.

12 серпня його затримала місцева поліція у готелі в Санремо відповідно до запиту українського бюро Інтерполу.

Протягом наступних п’яти днів адвокат арештованого має подати клопотання про зміну запобіжного заходу, і потім буде призначене наступне засідання суду, повідомив Радіо Свобода генеральний консул України в Мілані Андрій Картиш.

Водночас італійська сторона очікує з Києва документи щодо обвинувачення Ігоря Маркова та підстави для його екстрадиції в Україну. Лише на основі конкретної доказової бази суд зможе розглядати питання про повернення затриманогоукраїнській владі. На цьому наголосив у розмові з Радіо Свобода заступник генпрокурора Генуї Енріко Рінальдо Дзукка.

Він повідомив, що затриманий Марков пред’явив поліції три паспорти: український, російський і український дипломатичний паспорт, котрий, з’ясували пізніше, був анульований минулого року. Та для процедури екстрадиції питання громадянства не є ключовим, запевнив Дзукка.

«Ми можемо екстрадувати будь-якого громадянина до держави, яка того вимагає, якщо злочин був скоєний в країні, яка просить про видачу затриманої особи», − пояснив заступник генпрокурора Генуї.

За його словами, Ігор Марков відмовився від добровільної екстрадиції і наполягає на тому, що його переслідують за політичними мотивами.

В Україні екс-депутату Маркову інкримінують хуліганські дії в Одесі 2007 року, коли біля обласної держадміністрації відбувалися пікети проти встановлення в місті пам’ятника російській імператриці Катерині II. Маркова підозрювали в організації побиття учасників акції, а також безпосередньо в побитті громадян, повідомляли в МВС.

Крім того, у 2013 році Вищий адміністративний суд позбавив Ігоря Маркова мандата, погодившись із аргументами позивачів, що результати виборів в одномандатному окрузі № 133 в Одесі, де той був обраний, неможливо встановити.

Сам Марков стверджував тоді, що це політична помста владної на той час Партії регіонів за те, що він далі стоїть на проросійській позиції, яка розбігалася з тодішнім офіційним курсом влади України на євроінтеграцію.

У лютому 2014 року в Одесі Приморський районний суд звільнив Маркова з-під варти.

Нещодавно в Москві Ігор Марков разом із колишнім українським прем’єром Миколою Азаровим оголошував про створення «комітету порятунку України».

XS
SM
MD
LG