Доступність посилання

ТОП новини

Путін їде в Крим, щоб збурити патріотичну ейфорію – Олександр Ситін


Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

«З іншого боку, це – послання міжнародній спільноті, що жодних переговорів щодо Криму Росія вести не буде і компроміси неможливі»

Юрій Матвійчук

17 серпня президент Росії Володимир Путін відвідає анексований Крим. Це буде третій візит Путіна до Криму. У прес-службі Кремля повідомили, що в центрі уваги буде розвиток туризму в Росії. Після анексії півострова Росією потік туристів на нього скоротився. Переважна більшість жителів України, для яких відпочинок тут був багаторічною звичкою, не їдуть сюди. Нинішній візит Путіна до анексованого Криму має на меті сприяти патріотичним настроям і ще раз нагадати світу, що Росія не буде вести жодних переговорів стосовно Криму. Про це в ефірі Радіо Свобода сказав Олександр Ситін, експерта, який 10 років працював у Російському інституті стратегічних досліджень, структури, що до 2009 року входила до Служби зовнішньої розвідки Росії.

Путін їде в Крим, щоб збурити патріотичну ейфорію – Олександр Ситін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Навіщо Путіну знадобилося відвідувати анексований півострів – вся справа лише в розвитку туризму?

Олександр Ситін
Олександр Ситін

– Справа, звичайно, не в розвитку туризму. Я бачу тут два аспекти. Один – внутрішньополітичний, пов’язаний з тим, щоб вчергове викликати певне патріотичне піднесення, пов’язане з анексією Криму, бо відомо, що у значної частини російського суспільства це викликало патріотичну ейфорію.

І з іншого боку, це – послання міжнародній спільноті, що жодних переговорів щодо Криму Росія вести не буде і жодні компроміси в цьому сенсі неможливі
Олександр Ситін

​І з іншого боку, це – послання міжнародній спільноті. З моєї точки зору, це послання звучить таким чином, що жодних переговорів щодо Криму Росія вести не буде і жодні компроміси в цьому сенсі неможливі. Але я б до цього ще додав, про що я неодноразово говорив, що нинішнє російське керівництво практично не здатне домовлятися. І після того, як було накладене вето на створення трибуналу у справі «Боїнга» – фактично саме себе виключає із міжнародних відносин. Це– новий крок в цьому ж напрямку після вето щодо трибуналу у справі «Боїнга».

– Повідомляється також, що запланована неформальна зустріч Володимира Путіна з представниками національних громадських об’єднань Криму. Про що це може свідчити? І чи можливий тут якийсь компроміс?

– Виходячи з того, що мені відомо про позицію кримськотатарської меншини, я думаю, що тут домовленостей теж не буде, хоча певні спроби досягнути компромісу і купити за рахунок якихось бюджетних вливань підтримку місцевого населення безумовно будуть.

– В Криму не все так спокійно, як хочуть показати. Зокрема, в Севастополі не згасає конфлікт між «губернатором» Сергієм Міняйлом і головою «Законодавчих зборів» міста Олексієм Чалим. На чий бік в конфлікті може стати Путін? Можливо він якраз і їде, щоб врегулювати ситуацію в Севастополі?

Його візит туди – це зайве підтвердження того, що Крим входить до складу Росії і вписується у вертикаль влади
Олександр Ситін

– Цілком можливо. Тут складно говорити про те, на чий бік він стане. Швидше я говорив би про те, що його візит туди – це зайве підтвердження того, що Крим входить до складу Росії і вписується у вертикаль влади. Так, безумовно, він буде вирішувати і місцеві проблеми. І також безумовно, з обмілінням бюджетних потоків, ці місцеві проблеми будуть наростати не лише в Криму, але і на всіх російських територіях.

– Ще стосовно бюджету та грошей. В Керчі забили першу палю майбутнього мосту через протоку. Міст через Керченську протоку російська влада обіцяє побудувати до 2018 року. Як Ви вважаєте, побудують чи «освоять гроші»?

– В першу чергу – «освоять гроші». Зараз складно сказати, чи побудують міст. Тому є приклад Далекого Сходу і острова «Русский» показує, що насправді щось збудували, але при цьому «освоїли» бюджетних грошей набагато більше, ніж це насправді коштувало. Все буде залежати від ситуації з російським бюджетом, від того, наскільки будуть продовжені санкції і як буде розвиватися економічна ситуація, в тому числі ціни на нафту, але не лише це. Коротше кажучи, це все буде залежати від того, які гроші зможе вкласти в це російська держава, з урахуванням, безумовно, інтересів усіх тих чиновників, які братимуть в цьому участь, за зразком Олімпіади в Сочі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG