Доступність посилання

ТОП новини

Кукурудза і не тільки: чим цікава Україна для Китаю?


Україна випередила США за експортом кукурудзи до Китаю

Цього року Україна поставила Китаю понад 470 тисяч тонн кукурудзи, обійшовши таким чином Америку. Тривалий час США були найбільшим постачальником кукурудзи до Китаю. Тепер починають пожвавлюватися економічні відносини між Києвом та Пекіном. Це, на думку фахівців, входить у плани Китаю щодо побудови так званого нового «Шовкового шляху».

Кукурудза і не тільки: чим цікава Україна для Китаю?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Українські компанії почали постачання кукурудзи до КНР у 2012 році, після того як Київ і Пекін підписали контракт вартістю 3 мільярди доларів. Упродовж 2014 року Київ поставив Пекіну близько 1 мільйона тонн кукурудзи. При цьому в Україні заявили, що у 2015-му планують подвоїти постачання.

До минулого року США були найбільшим експортером кукурудзи у КНР. Але за перші п’ять місяців цього року Китай імпортував зі США 45 тисяч тонн – це на 95% менше, ніж в аналогічні місяці попереднього року.

Україна входить у плани Китаю у контексті «Шовкового шляху» – експерт

На думку головного економіста Міністерства сільського господарства США Фреда Ґейла, причиною успіху України стало прагнення Китаю знизити свою залежність від США щодо імпорту сільськогосподарської продукції. ​

«Стратегія Китаю полягає у диверсифікації джерел імпорту сільськогосподарської продукції, зважаючи на те, що Китай є її найбільшим імпортером. Одним із ключових питань стратегії Китаю є диверсифікація ринків постачання кукурудзи, оскільки її фактично всю Китай імпортує зі США», – зазначив Ґейл в інтерв’ю Радіо Свобода.

Також, на думку американського фахівця, стратегія Китаю на збільшення імпорту з країн Східної Європи відповідає плану так званого нового «Шовкового шляху», спрямованого на активізацію морських і залізничних перевезень між Європою та Азією.

Стратегія Китаю полягає у нарощуванні свого впливу у глобальній економіці та політиці. Частиною цього є новий «Шовковий шлях». Це полягає у налагодженні стратегічних економічних відносини з різними країнами між Китаєм та Європою, включаючи Україну
Фред Ґейл

«Стратегія Китаю також полягає у нарощуванні свого впливу у глобальній економіці та політиці. Частиною цього є новий «Шовковий шлях». Це полягає у налагодженні стратегічних економічних відносини з різними країнами між Китаєм та Європою, включаючи Україну. Йдеться про залучення китайських інвестицій, а також розвиток нових джерел постачання сільськогосподарської продукції з України, країн Центральної Європи та середньої Азії», – зазначає Фред Ґейл.

Відносини з Москвою будуть на першому місці?

У листопаді 2013 року Пекін заявив про бажання орендувати 5 відсотків українських сільськогосподарських земель. (Мораторій на це в Україні діє до 1 січня 2016 року). Пекін цікавлять й інші сфери української економіки. У березні цього року Китай дав Україні позику в розмірі 15 мільярдів доларів на 15 років. Цього ж місяця міністр економічного розвитку України Айварас Абромавичус заявив, що Китай зацікавлений інвестувати в українські інформаційні технології та IT-сектор. А у липці цього ж року анонсували перший китайсько-український форум щодо питань науки і технологій.

Зближення відносин між Києвом та Пекіном може бути дратівливим для Росії, проти якої були запроваджені санкції Заходу через її роль у дестабілізації ситуації в Україні.

У час ізоляції з боку Заходу, президент Росії Володимир Путін шукає економічного і геополітичного зближення з Китаєм. Але цьому заважає те, що Пекін прагне будувати економічні відносини з багатьма сусідами Москви. Проте, як зазначив американський аналітик з Jamestown Foundation Джон Дейлі: «Відносини Китаю з Україною, які починають зароджуватися, швидше за все, стоятимуть на другому місці після відносин Китаю з Росією».

Над матеріалом працювали Тетяна Ярмощук і Tony Wesolowsky.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG