Доступність посилання

ТОП новини

«Клуб колишніх сепаратистів»: чи вдасться екс-бойовикам почати життя спочатку?


Понад 60 колишніх сепаратистів від початку року розкаялися і уникнули кримінального переслідування – в СБУ

Київ – Програму СБУ щодо амністії для сепаратистів, які розкаялися, оцінюють неоднозначно. Соціальні психологи та політологи вважають, що це добрий намір, здатний зменшити ескалацію конфлікту на Донбасі, однак усе залежить від його якісної реалізації. Частина експертів вказує на те, що протистояння ініціював і підживлює Кремль, відтак реінтеграція окремих сепаратистів мало що змінить. Про те, що бойовики не готові поодинці складати зброю та співпрацювати з українською владою, говорять і жителі окупованих територій. Між тим СБУ звітує про щонайменше 60 фактів переходу бойовиків на бік України з початку року.

ЗАВАНТАЖИТИ

Бойовики угруповань «ДНР» та «ЛНР», які розкаялися і хочуть скласти зброю – можуть виїхати на підконтрольну урядові територію, якщо виконають певні умови. Про початок такої програми з реабілітації колишніх сепаратистів повідомляють в СБУ.

Програма поширюється на бойовиків, які «готові добровільно відмовитися від участі у терористичній діяльності та співпрацювати з правоохоронцями, не брали участі у вбивствах… та інших тяжких злочинах; мають щире бажання виправити власні помилки чесною працею на благо України», – ідеться на сайті СБУ.

Протягом останніх двох тижнів співробітники Служби безпеки провели зустрічі з членами 52-х родин, які мають близьких серед бойовиків і готові загітувати їх повернутися до мирного життя. Служба безпеки записала відеозвернення одного з бойовиків, який пішов на амністію.


Ініціатива СБУ з амністування бойовиків, які самі вирішили розкаятися – це слушний крок, питання лише в тому, щоб якісно реалізувати цей проект. Таку думку висловив Радіо Свобода соціальний психолог Володимир Петухов.

Це міжнародна практика – переговори з окремими бойовиками про те, щоб вони переходили на бік державної влади. Це правильно – не заганяти людину в глухий кут, а дати змогу вийти з ситуації
Володимир Петухов

«Це міжнародна практика – переговори з окремими бойовиками про те, щоб вони переходили на бік державної влади. Правильним є й те, що їм скасовують термін ув’язнення, що в колишніх сепаратистів є це право, і що інформація про цей проект поширюється по той бік фронту (через родичів і знайомих бойовиків). Це правильно – не заганяти людину в глухий кут, а дати змогу вийти з ситуації.

Володимир Петухов
Володимир Петухов

Треба розуміти: люди по той бік фронту – це наші співгромадяни, і коли російські війська рано чи пізно вийдуть з Донбасу – ці люди повернуться під контроль України, тож проблему їхньої реінтеграції все одно доведеться вирішувати», – зазначає соціальний психолог.

Чим більше часу проходить з початку конфлікту, тим більше люди хочуть миру, і подібні ініціативи знаходитимуть дедалі більше прихильників на окупованих територіях, прогнозує Володимир Петухов. Водночас він закликає владу подбати про більш активне поширення інформації про «амністійний проект» серед жителів зони АТО.

По той бік фронту на Донбасі в амністію не дуже вірять

Водночас мирні мешканці окупованих територій, яких опитало Радіо Свобода, поставилися до проекту СБУ неоднозначно. Так, житель Макіївки, який в розмові назвав себе «Олександр Васін», висловлює думку, що програма є неефективною і популістською, бо це, на його думку, випливає з внутрішньої ситуації в зоні АТО.

«По-перше, неможливо визначити, чи вчинила людина за час боїв тяжкі злочини, чи ні. Наприклад, мій знайомий – командир БМ-21 (система залпового вогню «Град» ­­– ред.). У стрілецьких боях ніколи не брав участі, але при цьому він і сам не зможе відповісти, чи доводилося йому вбивати людей. Запуск «Граду» на 10 кілометрів позбавляє конкретної картинки: результатом можуть стати спалені дерева, а можуть – і спалені тіла. Той же, хто пройшов гарячі точки як піхотинець, ніколи не дасть конкретних доказів своєї провини, навіть якщо вирізав цілий взвод, – прогнозує макіївець. – По-друге, куди подітися людям, що отримали таку амністію? Повертатися на Донбас? – Тут на них чекає розстріл. Яке конкретно майбутнє їх чекає після здачі в СБУ? – питання риторичне. По-третє, більшість родичів рядових бійців – значно більше ідейні, ніж самі бійці, через відсутність бойового досвіду і «підводних каменів», про які відомо військовослужбовцям (ідеться про бойовиків проросійських сил на Донбасі – ред.) Переконати їх настільки, щоб вони змогли потім переконати своїх синів скласти зброю – неможливо. У кращому для СБУ випадку це викличе рідкісні епізоди паніки в сім'ї та еміграцію до Росії людини, до чиєї родини зроблять дзвінок. Наприклад, батько все того ж командира БМ-21 мені особисто говорив: «Якщо «укри» підуть по Донецька, а з моїм сином щось трапиться, то я просто вийду на вулицю і підірву себе серед них».

Надію на успішну реабілітацію бойовиків Олександр Васін вважає ефемерною, хоча й визнає, що в середовищі «ополчення» нині є проблеми з зарплатою, і що там зросло невдоволення ситуацією у бойових підрозділах.

Амністія сприяла би деескалації, якби не російська участь у конфлікті – Фесенко

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Українська влада обрала правильний шлях, але амністування бойовиків має суттєві ризики, вважає політолог Володимир Фесенко. Ці ризики він озвучив Радіо Свобода.

СБУ обрала правильний напрямок, але я би не поспішав з прогнозами, оскільки маємо не так внутрішнє протистояння, як потужне втручання Росії
Володимир Фесенко

«Це класичні дії, які давно опробували в інших державах, і в разі внутрішньодержавного конфлікту це дуже добре працює. СБУ обрала правильний напрямок, але я би не поспішав з прогнозами, оскільки маємо не так внутрішнє протистояння, як потужне втручання Росії. Доки вона не відмовиться від втручання – деескалації не буде, – пояснює свою думку Фесенко. – Але дещо зменшити чисельність бойовиків, напругу в окремих районах чи населених пунктах таким чином можна. Процес буде активнішим, якщо звільнені території краще відновлюватимуться, якщо Україна стрімко розвиватиметься. Нині ж ситуація в державі залишається складною».

Реінтеграцію бойовиків треба проводити гнучко: одних карати, інших – амністувати, радить Фесенко. Він вважає неприпустимою амністію для ватажків сепаратистів, і застерігає владу від намірів допустити їх на місцеві вибори. Водночас у рамках деескалації політолог пропонує застосувати іншу світову практику, як-от викуп зброї в населення, оскільки нині можна говорити про потік озброєнь із зони АТО на інші території України. Амністування бойовиків без контролю над трафіком нелегальної зброї не матиме належного ефекту, очікує Фесенко.

Між тим, закон «Про внесення змін до Конституції України (щодо територіального устрою та місцевого самоврядування)», ухвалений Верховною Радою 26 червня в першому читанні, передбачає, серед іншого, «недопущення кримінального переслідування… та покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей». Водночас президент, прем’єр та лідери найбільших фракцій коаліції наголошують, що в жодному разі не будуть амністовані ті, хто в лавах проросійських бойовиків учинив убивства та інші тяжкі злочини.

Повідомлення про перехід бойовиків, переважно громадян України, на бік українських сил з’явилися ще влітку минулого року, після низки успішних операцій української армії на сході держави. Частина колишніх сепаратистів, які склали зброю добровільно – робили відеозвернення до своїх колишніх однодумців із закликом підтримати Україну.

СБУ стверджує, що лише цього року через добровільну відмову від участі у незаконних збройних формуваннях та щире каяття українські суди звільнили від кримінальної відповідальності понад 60 осіб. Усі вони нині возз’єдналися зі своїми родинами.

Російські медіа час від часу повідомляють про факти дезертирства українських вояків та про перехід їх на територію Росії. Однак підтверджені масові факти дезертирства українських вояків мали місце лише навесні 2014 року на території Криму, коли Росія здійснювала його незаконну анексію, а російські війська блокували українські підрозділи на півострові.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG