Доступність посилання

ТОП новини

«Слабкість» Обами спокусила Путіна на агресію щодо України? (Огляд преси)


Україні треба протриматися до виборів чергового президента США

Наступного тижня парламентарії вирішили не збиратися на позачергове засідання. Його символічно перенесли на останній день літа, щоб всі вже напевно встигли повернутися з відпусток. На порядку денному один документ: проект змін до Конституції щодо децентралізації. За інформацією газети «Сегодня», 226 голосів, необхідних для ухвалення поправок до Основного закону в першому читанні, Банкова зібрала. Проголосують «Блок Петра Порошенка», «Народний фронт» і «Батьківщина». Голоси дадуть в обмін на місця у виборчих списках. Тому в деяких регіонах квота «фронтовиків» досягає 25%, стверджує джерело видання і запевняє, все ж для зміни Основного закону в частині децентралізації в другому читанні 300 голосів немає.

«Слабкість» Обами спокусила Путіна на агресію щодо України? (Огляд преси)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Децентралізація може покласти початок легалізації «ДНР» і «ЛНР» як складових частин України з негативними внутрішньо- і зовнішньополітичними наслідками, переконує дописувач тижневика «Країна». Росія збереже вплив на українську політику, сепаратисти узаконять свою владу на окупованих територіях, Україна не зможе претендувати на вступ до Євросоюзу й НАТО. Спроба здолати всі нинішні проблеми через децентралізацію матиме для України такі ж наслідки, як і ваучерна приватизація на початку 1990-х для впровадження ринкової економіки. Автор статті переконаний, що нинішній формат переговорів щодо Донбасу базується на тому, що успішне їх завершення можливе тільки за рахунок поступок Києва. Так сталося не лише через наполегливість Росії і поступливість України. Цьому посприяли й міжнародні обставини. Насамперед слабкість, як наголошує дописувач, нинішнього президента США. Бо Європа не входила до пріоритетів зовнішньої політики Барака Обами. Тому США почали втрачати колишні позиції у Східній Європі і на Кавказі. Певною мірою це спокусило Путіна й заохочує його агресивність щодо України. Змінити ситуацію можуть лише Сполучені Штати з новим президентом, який прагнутиме повернути визначальну присутність Вашингтону на західних рубежах Росії. До цього часу Україна має протриматися, встановити межу дозволеного й не відступати за неї. Зокрема, треба жорстко відкидати будь-які спроби нав’язувати нам текст Конституції ззовні – чи то із Заходу, чи то зі Сходу. Стаття так і називається – «Україні треба протриматися до виборів чергового президента США».

Сьогодні Нацбанк успішно маневрує на фінансовому ринку, що дозволяє утримувати стабільний курс гривні, стверджує експерт газети «День». Однак стабільність гривні включно з валютним курсом залежить від економіки. Відтак її треба розвивати і якнайшвидше досягти, щоб структура ВВП в частині експорту перевищувала імпорт, наголошує експерт. Нині ж імпорт впав на 40%, тому цей критерій не дуже впливає на валютний курс. Але наступного року імпорт виросте. Якщо операція зі зменшення контрабанди в портах спрацює, то значна частина «тіні» також легалізується, а відтак показник імпорту знову зросте. Гірше інше: немає реального зростання ВВП та експорту. Тобто сьогодні курс гривні – в руках уряду та міністерств, які відповідають за економіку. На цьому наголошується в статті «Про економічні «маневри».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG