Доступність посилання

ТОП новини

Обама і Путін: говорити про рівноцінний діалог немає сенсу – політолог


Президент США Барак Обама та президент Росії Володимир Путін
Президент США Барак Обама та президент Росії Володимир Путін

«У даному випадку економічні санкції, які діють проти Росії, є найкращим показником того, чи хоче Захід спілкуватися з Росією на рівних»

Президент Росії Володимир Путін готовий зустрітися зі своїм американським колегою Бараком Обамою. Про це заявив глава російської дипломатії Сергій Лавров. «Наші американські колеги надсилають сигнали, що хочуть підтримувати зв’язок. І якщо така пропозиція від них надійде, я думаю, наш президент розгляне її конструктивно», – сказав Лавров. Він додав, що зустріч Обами і Путіна теоретично могла би відбутись на Генеральній асамблеї ООН. Обидва лідери відвідають цей захід, який триватиме у Нью-Йорку з 15 по 22 вересня нинішнього року.

Чимало оглядачів констатують: мета дій Путіна на Донбасі – не окупація частини України, не утворення так званої «Новоросії», а намагання зламати світовий устрій, який склався після розвалу СРСР. Господар Кремля хоче повернення Ялтинсько-потсдамської системи, що трималася десятиліттями після Другої світової війни. Системи, в якій Росія буде таким же центром впливу, як і США.

Але у Путіна зараз немає важелів, щоб примусити Барака Обаму вести з ним переговори про це. Та й, швидше за все, Путін та Обама не зустрінуться в Нью Йорку, а заява Лаврова – це просто спроба Росії чергове продемонструвати, що вона є міжнародним гравцем, з яким мають рахуватися. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив політичний експерт В’ячеслав Ковтун. За його словами, у світі діалог із Кремлем ведуть зараз виключно через ввічливість, але своє ставлення до Росії Європа і США демонструють у санкціях. Також експерт додав: якщо зустріч Путіна з Обамою так і не відбудеться, а ізоляція Росії посилюватиметься, не варто Росії розраховувати і на підтримку Китаю.

Обама і Путін: говорити про рівноцінний діалог немає сенсу – політолог
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
В’ячеслав Ковтун
В’ячеслав Ковтун

– По-перше, бажання Путіна, щоб з ним якось рахувалися є природнім. Але справа в тому, що порушення саме Росією, саме Путіним, системи глобальної безпеки, анексія Криму – воно поставило його поза межами цієї системи стримувань і противаг. Зараз він відчуває, що перебуває в ізоляції. І якось прагне все ж таки до діалогу з американським керівництвом.

Економічні можливості Росії вдесятеро менші, ніж у Америки. Тому говорити про рівноцінний діалог з економічної точки зору просто немає сенсу
В’ячеслав Ковтун

Справа в тому, що економічні можливості Росії вдесятеро менші, ніж у Америки. Російська економіка має 2,5% в світовій економіці, натомість 23% – частка американської. А «Велика сімка», плюс Євросоюз і Японія – це дві третини світового ВВП. Тому говорити про рівноцінний діалог з економічної точки зору просто немає сенсу.

Тому цими військовими постійними навчаннями, демонстрацією ядерної зброї Путін намагається примусити Захід якось з ним рахуватися. Але в мене є велике питання: чи взагалі відбудеться зустріч між Бараком Обамою та Володимиром Путіним в Нью Йорку. Тому що сам Барак Обама перебуває під сильним тиском американського суспільства, в першу чергу демократичної та республіканської партій, які негативно ставляться до нинішньої політики Кремля. Тому здається, що це – просто спроба продемонструвати Росією що вона є міжнародним гравцем, з яким мають рахуватися великі політичні країни.

– Путін і Обама не мали жодної офіційної двосторонньої зустрічі після анексії Росією Криму. Спілкування телефоном між ними теж звелося до мінімуму. На Ваш погляд, пане Ковтун, США та ЄС мають повністю ізолювати російського лідера за його дії проти України? Чи варто зберігати контакт? Адже західні лідери спілкувалися свого часу і зі Сталіним, і з Хрущовим, і з Брежнєвим?

Одна річ – це рівноправний діалог, а інша – це просто правила ввічливості. В даному випадку економічні санкції, які діють проти Росії є найкращим показником того, чи хоче Захід спілкуватися з Росією на рівних
В’ячеслав Ковтун

– Неможливо, дійсно, ізолювати абсолютно будь-яку країну. Навіть Північна Корея якимось чином спілкується з Китаєм і з іншими своїми сусідами. Але справа в тому, що одна річ – це рівноправний діалог, а інша – це просто правила ввічливості. В даному випадку економічні санкції, які діють проти Росії, є найкращим показником того, чи хоче Захід спілкуватися з Росією на рівних. Отже, поки діють санкції, поки вони посилюються, уточнюються – це і є демонстрація реального стану Росії на світовій арені.

– Якщо зустріч Путіна з Обамою так і не відбудеться, а ізоляція Росії посилюватиметься, чи підтримає російського лідера Китай? Адже Сі Цзіньпін – єдиний із провідних лідерів світу відвідав Москву 9 травня цього року і був присутнім на параді до 70-річчя перемоги у «Великій Вітчизняній війні»…

Китай має власні інтереси. І якщо Росія вважає його своїм спільником союзником – це помилка
В’ячеслав Ковтун

– Я б розділяв політичну підтримку і спілкування для вигоди Піднебесної. Китай завжди прагне захищати свої власні інтереси. Якщо на фоні ізоляції Росії він може отримати якийсь економічний зиск, завдяки, наприклад, дуже низькій неринковій ціні на газ від Росії, можливості експлуатувати російські копалини, родовища, то він цим скористається. Але коли, наприклад, дійшло до голосування стосовно створення міжнародного трибуналу в Раді безпеки ООН, то Китай утримався, він не голосував «проти» разом з Росією. Тобто Китай має власні інтереси. І якщо Росія вважає його своїм спільником союзником – це помилка.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG