Доступність посилання

ТОП новини

Доля міністра Квіташвілі. Загроза звільнення


Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі (©Shutterstock)
Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі (©Shutterstock)

Керівника МОЗ звинувачують у зволіканні з закупівлями і навіть у смертях дітей. А Квіташвілі пояснює: зупинив старі контракти «заради реформ»

Київ – Міністра охорони здоров’я, колишнього грузинського реформатора Олександра Квіташвілі можуть звільнити під час переформатування уряду, саме так пояснюють експерти оприлюднення 20 серпня результатів перевірки Міністерства охорони здоров’я. Члени комісії звинувачують міністра у зволіканні з лікуванням важкохворих і у смерті частини з них, як і у затримках із закупівлею ліків. У відповідь Квіташвілі пояснює, що реформує сам порядок закупівель, і що померли ті, кого було вже неможливо врятувати.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі не подбав про те, щоб вчасно організувати закупівлю медичних товарів і ліків для медзакладів», – йдеться в акті перевірки роботи МОЗ, яку провела Національна агенція з державної служби за дорученням прем’єра Арсенія Яценюка. Ще одна перевірка Держслужби стосувалася організації лікування за кордоном поранених вояків та важкохворих дітей.

У МОЗ зволікали з відправленням за кордон таких хворих, у результаті – шість дітей померли, заявив член комісії, позафракційний депутат Олег Мусій, попередник Квіташвілі на посаді міністра охорони здоров’я.

Голова комісії з перевірки діяльності МОЗ Олександр Скопич відзвітував, що виявив факти затримки із закупівлею медикаментів, і що причиною, на його думку, є бездіяльність посадовців МОЗ.

Олександр Квіташвілі
Олександр Квіташвілі

Натомість Олександр Квіташвілі подякував комісії за сумлінну роботу. І водночас звинуватив частину її учасників у необ’єктивності. За словами міністра, до комісії включили депутатів Верховної Ради, які мають «особистий інтерес» щодо роботи МОЗ, і зокрема – питань, яких стосувалася перевірка, а це забороняє українське законодавство.

Члени комісії не включили до своїх висновків інформації про те, коли, як і від чого померли діти, в чиїх смертях мене звинувачують
Олександр Квіташвілі

«Члени комісії не включили до своїх висновків інформації про те, коли, як і від чого померли діти, в чиїх смертях мене звинувачують. По перше, лише троє з шести померлих – діти. Частина з них була нетранспортабельна, частина – на останній стадії хвороби, неоперабельна вже на той момент, коли звернулася до нас. Частина – померла вже під час лікування за кордоном, яке ми організували. Тобто, померли люди, яких уже було неможливо врятувати», – пояснює міністр.

Квіташвілі говорить про упередженість перевіряльників та про нав’язування йому невластивих функцій

За словами Квіташвілі, йому були незрозумілі наполегливі ініціативи частини депутатів (які потім увійшли до комісії) передати гроші для лікування бійців АТО у відання МОЗ, хоча в самому міністерстві бачили інше розв’язання ситуації. На думку міністра, закордонним лікуванням бійців краще опікуватися Міністерству оборони, оскільки саме йому вони підпорядковуються, і саме це відомство краще знає їхню ситуацію.

Віце-прем’єр Валерій Вощевський підтвердив, що нинішнє лікування поранених у закордонних клініках відбувається саме за таким принципом.

Олександр Квіташвілі звинувачує в упередженості члена комісії, колишнього міністра охорони здоров’я, а нині позафракційного депутата Олега Мусія. Відтак, вважає міністр, висновки першої перевірки «ідеальні, і є допомогою в роботі», а другої, за участі низки депутатів – «неправдивими».

Олег Мусій
Олег Мусій

Зі свого боку, Олег Мусій каже, що має підозру в існуванні підкилимних домовленостях між Яценюком та Квіташвілі.

«За законом, після такої перевірки її ініціатор (Яценюк) має зробити кадрові висновки. Або врахувати акт комісії (в ньому ідеться про невиконання службових обов’язків, і про потребу почати кримінальне провадження). Або ж прем’єр має сказати, що висновки комісії не заслуговують на довіру, і міністр може працювати далі. Ми ж бачимо якісь підкилимні домовленості: один іншому, мабуть, щось пообіцяв. І тому минув місяць із дня висновків комісії. А ніяких рішень Арсенія Яценюка щодо МОЗ немає», – звинувачує Мусій.

Що ж до зволікань із купівлею ліків за старими контрактами, то Квіташвілі пояснив це реформуванням системи закупівель і тим, що нові закони й рішення міністерства проходять дуже довге погодження в інших відомствах, а до погодження закуповувати «по-новому» юридично неможливо. Так, лише в квітні цього року з’явився новий порядок закупівлі медичних товарів, однак ще два місяці його погоджували в різних відомствах, і він почав працювати у червні, звітує Квіташвілі. Міністр обіцяє залучити до забезпечення медикаментами лікувальних закладів відомі міжнародні організації. Так, за його словами, і процес стане більш прозорим, і держава не переплачуватиме.

Участь частини депутатів у комісії з розслідування роботи МОЗ Квіташвілі вважає «політичною грою» довкола його посади. Водночас він наголошує, що подібні перевірки мають проводитися і надалі, але «без участі людей, які мають особисту неприязнь до керівників міністерства».

Олександр Палій
Олександр Палій

Звинувачення Олександра Квіташвілі у непрофесіоналізмі є наслідком бажання багатьох бізнес-груп вигідно продавати ліки медичним закладам, а також – високого ризику його відставки. Так оцінює ситуацію довкола міністра охорони здоров’я політолог Олександр Палій.

Він зупинив тендери, бо хотів якісно реформувати цей сектор, щоб новий порядок закупівель був обґрунтованим
Олександр Палій

«Питання – у закупівлі ліків: тут дуже багато зацікавлених. Певні люди, купуючи ліки, переплачували за них, інші – клали різницю собі в кишеню. До того ж, готується відставка міністра. Про це говорив і його колишній керівник Міхеїл Саакашвілі, та й сам Квіташвілі, не виключено, готовий піти у відставку за власним бажанням, припускає політолог. – Він зупинив тендери, бо хотів якісно реформувати цей сектор, щоб новий порядок закупівель був обґрунтованим, і його потім менше за це критикували. Медична галузь потребує реформ, які дадуть результат через кілька років. І завершуватиме їх, мабуть, не Квіташвілі».

І Палій, і інші аналітики наголошують, що звільнення Олександра Квіташвілі може стати одним із елементів оновлення уряду, яке готують і в парламенті, і на Банковій. Між тим, на думку аналітика, великою проблемою є те, щоб поставити на місце чинного міністра професіонала і реформатора. Бо нині всі політичні сили коаліції хочуть мати свою «частку» в уряді, однак такі «квотні» призначення не завжди є кваліфікованими, констатує політолог.

2 липня парламентська фракція «Блок Петра Порошенка» ініціювала відставку керівництва Міністерства охорони здоров’я. Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я підтримав проект постанови про звільнення цього міністра. Тоді ж з’явилася інформація, що міністр охорони здоров’я сам подає у відставку. Пізніше громадська рада Міністерства охорони здоров’я України висловила довіру Олександру Квіташвілі. Верховна Рада України наразі питання про відставку міністра не розглядала.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG