Доступність посилання

ТОП новини

Як Брюссель, Берлін і Москва втручаються у внутрішні справи України


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Берліні відбулися неформальні консультації юридичних експертів країн «нормандської четвірки»

У Берліні в четвер за зачиненими дверима відбулися неформальні консультації юридичних експертів країн «нормандської четвірки» за участю представників Венеціанської комісії, яка є дорадчим органом Ради Європи. Усупереч тому, що МЗС України офіційно заперечує обговорення змісту конституційних змін, Радіо Свобода має документ, котрий підтверджує розгляд саме цих питань під час зустрічі.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У плані зустрічі три розділи. Перший – розгляд особливого статусу Донецької та Луганської областей. Другий – проведення місцевих виборів у цих областях. І третій – обговорення юридичних аспектів конституційних змін щодо Донецької та Луганської областей.

Ініціатором консультацій стала Німеччина, котра наполягає на швидкому виконанні 11-го пункту мінських угод. Україну представляли колишні народні депутати Сергій Головатий і Роман Безсмертний.

Схід України у центрі уваги

Оксана Сироїд
Оксана Сироїд

Метою консультацій було роз’яснення представникам Росії юридичних аспектів конституційних змін в Україні. Про це повідомило Міністерство закордонних справ України. Йдеться про 11-й пункт мінських угод, який передбачає проведення конституційної реформи в Україні до кінця 2015 року з урахуванням особливостей районів Донецької та Луганської областей. Цей статус має регулюватися окремим законом, що, на думку заступника голови Верховної Ради Оксани Сироїд, суперечить державним інтересам України. Однак як Брюcсель, так і країни «нормандської четвірки» наполягають на його запровадженні, причому ще до кінця року.

Сергій Лавров
Сергій Лавров

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив напередодні, що російські представники привезуть до Берліна два документи, а саме мінський Комплекс заходів і правки до Конституції, які були ухвалені у Верховній Раді, і ті документи, що стосуються проведення місцевих виборів на Донбасі та надання цим територіям особливого статусу. Лавров повідомив, що Росія підготувала документ, який «детально аналізує» виконання Києвом мінських угод і доведе, що саме Україна гальмує мирний процес.

Німеччина занепокоєна новим розвитком подій

Речниця уряду ФРН звернулася до всіх сторін конфлікту із закликом щодо виконання мінських угод. Метою переговорів у Берліні є встановлення стабільності у регіоні. Водночас вона висловила занепокоєння новим загостренням ситуації на сході України.

У понеділок, 24 серпня, канцлер Німеччини Анґела Меркель вестиме переговори з президентом Франції Франсуа Олландом, після чого зустрінеться з Петром Порошенком.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG