Доступність посилання

ТОП новини

Коли голосуватиме Донбас?


©Shutterstock
©Shutterstock

Деяким районам Донеччини на місцевих виборах пропонують голосувати на місяць пізніше, ніж решті України. В «Опоблоці» ще раніше заявили про «політичну провокацію»

Провести місцеві вибори на частині території Донеччини 29 листопада, а не 25 жовтня пропонує голова обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. Раніше він заявляв, що виступає проти проведення голосування на Донбасі цієї осені, бо, на його думку, жителі дезорієнтовані, та й гарантувати їм безпеку дуже складно. Опозиція натомість звинувачує владу у нечесній грі.

Коли голосуватиме Донбас?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Вибори 25 жовтня не відбудуться в окупованому Криму і на частині територій Донбасу, підконтрольних бойовикам. Таке рішення влада вже ухвалила. Як буде з підконтрольними Україні районами Донеччини і Луганщини в умовах АТО, донині не зрозуміло. Керівництво України залишило собі опцію не проводити вибори там, де побачить загрозу безпеці громадян.

Водночас влада на місцях щодо своєї позиції категорична: і в Луганській, і в Донецькій військово-цивільних адміністраціях кажуть, що проводити місцеві вибори на Донбасі одночасно з рештою України не можна. Скасовувати голосування тимчасова адміністрація не може.

Пропозиція Жебрівського

Павло Жебрівський
Павло Жебрівський

Влада Донеччини пропонує щонайменше перенести голосування тут на місяць – на 29 листопада. У рамках адміністративно-територіальної реформи голова області Павло Жебрівський розпорядився створити 6 обʼєднаних територіальних громад: селищних Черкаської та Очеретинської, сільських Андріївської та Октябрської, міських Краматорської та Краснолиманської.

Олексій Кошель
Олексій Кошель

Голова «Комітету виборців України» Олексій Кошель пояснює у коментарі Радіо Свобода: з огляду на плани з децентралізації, на українців чекає фактично кілька етапів місцевих виборів.

«Ми маємо чергові місцеві вибори 25 жовтня цього року. Водночас триває процес децентралізації й укрупнення громад. І вже через кілька тижнів чи, може, місяців можуть відбутися вибори рад і голів обʼєднаних територіальних громад. За законодавством, це будуть перші такі вибори. І у 2017 році на нас чекають чергові місцеві вибори, відповідно до децентралізації і внесених у Конституцію змін», – зазначає експерт.

Голова Донецької області Павло Жебрівський якраз і пояснює свою пропозицію про 29 листопада цим моментом: мовляв, немає сенсу призначати двоє виборів – чергових місцевих і перших територіальних – на різний час, із різницею в місяць.

Геннадій Зубко
Геннадій Зубко

Водночас віце-премʼєр і міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко в ефірі Радіо Свобода наголосив: рішення Жебрівського щодо виборів на Донеччині не остаточне для області. «Дату виборів у нас сьогодні постановою Верховної Ради затверджують народні депутати. Вони чітко вказали дату для всієї країни: 25 жовтня», – заявив урядовець.

В уряді обіцяють подбати про безпеку громадян на місцевих виборах. Водночас Геннадій Зубко зауважив, що рішення проводити чи не проводити голосування на тій чи іншій територіальній одиниці у підсумку ухвалюватиме не обласна влада, а парламент.

В «Опоблоці» кажуть про «політичну провокацію»

Юрій Бойко
Юрій Бойко

Через непевність щодо виборів на Донбасі 25 жовтня опозиція звинувачує керівництво України у поділі громадян «на людей першого сорту, яким можна голосувати, і людей другого сорту, яким не можна». Про це заявив лідер фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко.

«Ці райони, ці населені пункти свого часу голосували за президента, голосували на виборах до парламенту, а тепер чомусь їм не можна голосувати на виборах до місцевих органів влади. Це – політична провокація», – цитує політика прес-служба партії.

Деякі політичні оглядачі вже звертали увагу на те, що через відсутність чітких критеріїв того, які територіальні одиниці вважати небезпечними для голосування, влада може скасувати вибори там, де попередньо лідируватимуть опозиційні кандидати і політсили. Голова «Комітету виборців України» Олексій Кошель застерігає керівництво держави від таких кроків.

Непроведення виборів лише тому, що та чи інша політична сила може отримати більшість у місцевій владі, – це не вихід із ситуації
Олексій Кошель

«Непроведення виборів лише тому, що та чи інша політична сила може отримати більшість у місцевій владі, – це, на мою думку, не вихід із ситуації. Якщо у нас є запитання до «Опозиційного блоку» чи комуністів, ці питання треба вирішувати у юридичній площині. Непроведення виборів для того, щоб послабити позиції проросійських партій в Україні – це не вихід і ситуації», – зауважує він.

25 жовтня громадяни України обиратимуть нову владу на місцях, зокрема – сільських, селищних та міських голів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG