Доступність посилання

ТОП новини

Агресія Росії проти України штовхає Білорусь на Захід


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Захід не хоче, щоб Білорусь стала черговою жертвою, і тому він хоче надати допомогу» – експерт

Мінськ – Президент Білорусі вирішив найгострішу проблему у відносинах із Заходом – звільнив із в’язниць представників опозиції, яких міжнародні правозахисні організації вважали політичними в’язнями. Цей крок зроблено за півтора місяця до чергових виборів, на яких Олександр Лукашенко уп’яте претендує на посаду президента та не має яскравої альтернативи.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:42 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Герой, герой!» – такими вигуками на мінському автовокзалі зустрічали екс-кандидата на виборах президента 2010 року 59-річного Миколу Статкевича. Він відбув майже 5 років ув’язнення, відмовляючись написати клопотання про помилування. Його та ще 5 політв’язнів президент Білорусі звільнив «на засадах гуманності».

Микола Статкевич після звільнення з в'язниці. Мінськ, 22 серпня 2015 року
Микола Статкевич після звільнення з в'язниці. Мінськ, 22 серпня 2015 року

Олександр Лукашенко таким чином хоче покращити свої взаємини із США та Євросоюзом, які вимагали від нього таких кроків багато років поспіль. Там вже помітили цей крок офіційного Мінська та привітали його – зокрема представник Держдепартаменту США Джон Кірбі заявив, що звільнення шістьох ув’язнених стало «позитивною подією для білоруського народу і важливим кроком на шляху до нормалізації відносин зі Сполученими Штатами».

На думку мінського експерта Андрія Федорова, вже у вересні цього року можна чекати, що Рада ЄС може заморозити європейські санкції, які діють проти президента Лукашенка та його оточення.

«Це було б цілком можливо та цілком логічно, тому що зникли причини, які призвели до запровадження санкцій, – каже експерт. – Але впевненості у тому, що білоруська влада не буде продовжувати колишню репресивну практику, немає, тому санкції будуть «підвішені».

При цьому Федоров не прогнозує, що в ЄС та США готові визнати справедливими вибори, які наближаються у Білорусі. А з другого боку, він очікує на можливу роздратованість Росії спробами Мінська покращити відносини зі Заходом.

У Лукашенка страх перед агресією з боку Росії – Лебедько

Андрій Федоров також вважає, що до покращення взаємин Захід і Білорусь штовхає російська агресія в Україні.

Захід не хоче, щоб Білорусь стала черговою жертвою, і тому він хоче надати допомогу
Андрій Федоров

«Захід не хоче, щоб Білорусь стала черговою жертвою, і тому він хоче надати допомогу, хоч і не закриває очі на те, що тут відбувається у внутрішній політиці, і ми це бачимо», – зазначає експерт.

На думку голови Об’єднаної громадянської партії Білорусі Анатолія Лябедька, саме страх перед агресією з боку Росії штовхає Лукашенка до нормалізації відносин із Заходом.

«Насправді це реальна загроза, і Лукашенко спробує її або максимально нейтралізувати, або створити для себе додатковий простір для маневру, і щодо отримання фінансової допомоги у першу чергу», – зауважує Анатолій Лебедько.

Він також зазначив, що білоруська опозиція буде рекомендувати країнам Заходу далі тиснути на президента Лукашенка – перш за все заради проведення чесних та прозорих виборів.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG