Доступність посилання

ТОП новини

Головне завдання податкової реформи – кардинально спростити систему – Новак


«Навантаження оподаткування треба перенести на крупний бізнес, бо він масово ухиляється від податків»

Ольга Ліхобабіна

Реформуючи податкову систему, державі варто, перш за все, звернути увагу на великий бізнес, кажуть експерти, коментуючи пропоновані Мінфіном зміни до законодавства. У цілому, ідеї відомства економісти оцінюють схвально, але радять підходити до них ретельніше.

За даними 2012 року, українські мільярдери володіли майном, що складало 30 відсотків від ВВП країни. Це майже світовий рекорд. Тоді як у США, країні, багатшій від України, де мільярдерів більше, цей показник становив приблизно 12 відсотків. Тож, не обкладаючи податками великий бізнес, в Україні неможливо сформувати справедливу податкову систему, яка б не «душила» економіку, вважає експерт «Реанімаційного пакету реформ» Володимир Дубровський.

Кожну пропозицію, яку вносять до розгляду, обговорюватимуть за трьома критеріями: справедливість, прозорість та спрощення. За словами голови Комітету економістів України Андрія Новака, головне завдання податкової реформи – це кардинальне спрощення цієї системи, реальне зменшення кількості податків, перенесення основного податкового навантаження з населення, середнього та малого бізнесу на великий.

«Зміни до Податкового кодексу вже давно є актуальними, але їх треба робити комплексно, – наголошує експерт. – Все буде залежати від того, на кого буде спрямоване основне податкове навантаження. Якщо і надалі на громадян і на малий, середній бізнес, як це є сьогодні, то, по сутті, ніяких суттєвих змін не буде. Навантаження оподаткування треба перенести на крупний бізнес, бо він масово ухиляється від податків – і через механізм використання офшорів, і через напівфіктивне відшкодування ПДВ».

Платників податків переведуть у мережу

У Мінфіні виникла ідея запропонувати документообіг в електронній формі, а також зменшити кількість реквізитів для податкової декларації. У відомстві вважають, що це може допомогти у бухгалтерській роботі, адже на сьогодні під час перевірок основним зауваженням є неправильність заповнення документів, з цієї причини й починається оскарження.

Володимир Дубровський вважає, що звітність в електронній формі є позитивною зміною, але лише в тому випадку, коли це буде виконуватися на добровільній основі. Тобто ті підприємства, які мають необхідне обладнання та програмне забезпечення, напевне, перейдуть на таку форму введення документації. Але є ще певна кількість підприємств, які не мають відповідних можливостей, тому необхідно їм надати можливість здавати звітність у паперовій формі.

Експерти – за скасування трудових книжок

Серед пропозицій Мінфіну також скасування трудових книжок. Цю ідею раніше вже критикували депутати, експерти ж її підтримують.

«Трудові книжки – це застарілий механізм трудового обліку з Радянського Союзу. У ринковій економіці він не має сенсу, – зазначає Андрій Новак. – Тому що сама трудова книжка і запис у ній не дають ніяких соціальних гарантій, забезпечення».

Трудову книжку легко підробити – така система працювала в радянські часи, коли печатками володіли лише державні підприємства, додає економіст Володимир Дубровський. На сьогодні її повністю замінює індивідуальний облік пенсійних внесків, який ведуть в Україні, вся інформація зберігається в електронному вигляді.

Зі власників розкошів збиратимуть більше

Цього року за автомобілі з двигуном понад 3 літри власникам доведеться сплатити податок у розмірі 25 тисяч гривень. Заступник міністра фінансів Олена Макеєва вважає такий підхід несправедливим. Вона звертає увагу на те, що деякі автомобілі набагато дорожчі, але не платять податок, бо обʼєм їхнього двигуна менший, ніж 3 літри. Тому міністерство пропонує погодити модель, за якою 2 тисяч гривень податку мусили б платити власники автомобілів класу «люкс» та «преміум». Решта сплачувала б менш ніж тисячу гривень на рік.

«Оподаткуванні автомобілів за прогресивною шкалою – залежно від вартості або об’єму двигуна – це загальна цивілізована практика, – коментує Андрій Новак. – В Україні треба враховувати соціально-економічне становище. Це треба запроваджувати м’яко і поступово, а не приймати одразу європейські стандарти оподаткування. Бо в інакшому випадку можна наразитися на масову «тінізацію» цього процесу. Українці будуть знаходити варіанти, як ухилятись від цього податку».

Економіст Володимир Дубровський, у свою чергу, вважає цю ідею «податком на розкіш». «Це вже проходили на початку року, коли ціни запровадили відповідно до об’єму двигуна. Я скептично ставлюсь до того, чи цей податок дійсно дає якісь великі надходження. Але є справедливим, коли людина, яка володіє розкішним майном, сплачує за нього підвищений податок. Але це радше популістський крок».

«Алкоголь і тютюн треба робити менш доступним»

З огляду на те, що в Україні ставки на акцизи алкоголю та тютюну є одними з найнижчих в Європі, народним депутатам запропонують 5-річний графік підвищення ставок акцизних податків. «Досягти показників, які є на сьогодні в Європі, ми зможемо тільки через 10-15 років. У разі миттєвого підняття ставок ми можемо просто знищити ринок», – каже заступник міністра фінансів Олена Макеєва.

Ідею міністерства експерт Андрій Новак підтримує. «Підвищення ставок на тютюн і алкоголь треба проводити вже давно. В Україні і тютюн, і алкоголь є дешевшими навіть порівняно з нашими географічними сусідами, що призводить до серйозної алкоголізації населення, особливо підлітків, – пояснює економіст. – І тому в Україні алкоголь і тютюн треба робити менш доступними. Щоб одиниця цієї продукції була співмірна, наприклад, із повноцінним обідом у закладах громадського харчування. Тоді громадянин задумається: варто йому купити пляшку пива чи пообідати».

Володимир Дубровський вважає, що необхідно щорічно робити дослідження за існуючими методиками, які покажуть, якою має бути оптимальна для України акцизна ставка на той чи інший товар. Тому що, підвищуючи ставки на акцизи, можна і не отримати більше надходжень – а навіть, навпаки, менше. Якщо надалі підвищувати акцизи, то відбудеться зменшення надходжень і збільшення контрабанди та нелегального виробництва. Водночас споживання цих товарів не зменшиться, наголошує експерт.

«Що стосується алкоголю, то нас є глибокі традиції самогоноваріння, тому якщо збільшувати ціни на алкоголь, то це може призвести до бажання робити його самостійно, – додає Дубровський. – Тому брати і механічно записувати такий графік – це нерозуміння економічної природи».

На думку економічних експертів, на сьогодні в Україні податкова реформа є ключовою. Необхідно проводити комплексну докорінну реформу, яка реально впливатиме на бізнес і приваблюватиме інвестиції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG